Itthon » Intézmények

A türelem aszfaltot terem

Idén öt és fél milliót költenének útjavításra Székelyudvarhelyen. Zajlik a kanálistetők cseréje, két utcában megújul a macskakő is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

1
Gálfi Árpád és Fülöp Székely István Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. május 12., 09:08
0 hozzászólás. 

Az útjavítási munkálatokról tartott beszámolót csütörtök délben Gálfi Árpád polgármester és Fülöp Székely István, a városháza műszaki osztályának igazgatója a Bethlen negyedben.

Itt van az ideje, hogy beszéljünk a témáról – mondták. A polgármester a korábban elhanyagolt és felületes munkákról szónokolt egy sort, majd rátért a számokra.

Még tavaly 600 ezer lej értékben kötöttek szerződést útjavításra, ami kátyúzást és az aknatetők szintbe hozását foglalta magába. A közbeszerzési liciten a Stravia Kft. adta a legjobb ajánlatot, ezért ők kapták a megbízást.

4

A tárgyalások idén februárban kezdődtek, a cégvezető akkor biztosította Gálfit, hogy minden technikai és emberi erőforrás rendelkezésére áll, de később kiderült, nem egészen így volt.

Minőség az új jelszó

Bár elvileg március 16-tól elkezdődhettek volna, többszöri egyeztetés és felszólítás után végül csak áprilisban indultak be a munkálatok – magyarázta a polgármester. Ezért a 600 ezer lej értékű szerződés munkálatainak csupán egy harmadát sikerült elvégezni eddig.

– A lehetőségekhez mérten a legjobb minőségre törekszünk – fogalmazta meg a vigaszt Gálfi, hozzátéve, hogy kitart ezen álláspontja mellett, és őt is ugyanazok a problémák zavarják, mint a város többi lakóját, ő is ugyanezeken az utakon jár.

Egyúttal türelmet és kitartást kért minden lakótól, hiszen mindenkinek bosszúságot okoz a jelenlegi helyzet – mondta.

5

Azt is megígérte, hogy szigorú figyelemmel fogják követni az útszakaszok, járdák visszaállítását azokban az esetekben, ahol víz-, gáz-, vagy villanyvezetékek miatt a szolgáltatók feltörték a burkolatot. Nem lesz elegendő csak visszatömni a gödröt a kiásott földdel, mert az egy idő után megsüllyed, hanem homokkal és ballaszttal kell stabil alapot készíteni.

Ha valaki nem így jár el, újracsináltatjuk vele a munkát – jelentette ki Gálfi Árpád.

„Nem az irodából vesszük át a munkálatokat"

Az idei városi költségvetésből 5,5 millió lejt különítettek el útjavításokra. Ebből nem csak az aszfaltozást, vagy az aknatetők cseréjét oldanák meg, hanem a köves utak feljavítását is.

A Bethlenfalvi úton látványos a javulás, nem döccennek az aknatetők, pozitívak a visszajelzések is – foglalta össze az örömeket a polgármester. A kanálisfödelek gyártóját is dicsérte, mivel anélkül, hogy a hivatal kérte volna, leellenőrizte a már használatban lévő elemeket és kijavította a felmerült hibákat.

A fedeleknek egyébként 21 nap a kötési ideje az öntés dátumától számítva, és az útburkolatba helyezése után még 7-10 napig nem lehet autóval ráhajtani.

Fontos tudni azonban, hogy nem minden aknatető a városé. A polgármester rá is mutatott egy törött fedőre a Kisköved és a Bethlen Gábor utcák kereszteződésénél, amely a Romtelecom tulajdona. Ezeket a városháza nem cserélheti ki, de felszólítást küldött a cégnek, hogy javítsa ki a hibás darabokat.

2

Fülöp Székely István a már elvégzett és az ezután következő útjavításokról számolt be. Megtudtuk, a városközpontban befejeződött a gödrök betömése, de maradtak még kiegyenlítésre váró kanálisfedők, ezeket ugyanis három szakaszban tervezik felújítani.

Az életveszélyes gödröket tömték be

Most következik az aszfaltozás a Bethlen Gábor utcában, a Bethlenfalvi úton, és a Nicolae Bălcescu utcában.

A Függetlenségben felmarják a nagyon megrongálódott réteget és új aszfaltszőnyeget öntenek. Akárcsak az Orbán Balázs utcában, ahol csak az életveszélyesen mély gödröket tömték be eddig.

Nem lenne értelme teljesen rendbehozni, aztán egy hónap múlva feltörni ugyanazt a szakaszt – magyarázta a műszaki igazgató. Bár augusztusig egy kicsit több van egy hónapnál – körülbelül nyár végén kezdődhet ugyanis az aszfaltozás az említett helyen.

Szintén új aszfaltszőnyeget kap a Tamási Áron utca, amíg a kockaköves Eötvös József, és Iskola utcákat újra alapozzák.

6

Azt is megtudtuk, a város 82 kilométeres úthálózatán szinte mindenhol lesznek beavatkozások, összesen 24 utcában terveztek szőnyegmunkálatokat, de majd a licit fogja eldönteni, hogy milyen áron és mit lehet megvalósítani belőle.

Az új kiírásokban már szerepelni fog, hogy ahol a tér engedi, és nem zavarja a lakókat, éjszaka is dolgozzanak az útjavításokon.

A városháza emberei végszóként arra kérték a székelyudvarhelyi autósokat, hogy használják az alternatív útvonalakat az útjavítások idején. Azt ígérték, az időszakos lezárásokról időben tájékoztatni fog a városháza.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."