Itthon » Intézmények

Ki tudja, hol leszünk fél év múlva?

Nem elég megtanulni a közlekedési szabályokat, türelemből is fel kell készülniük azoknak, akik mostanában szeretnének jogosítványhoz jutni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Hónapokig várnak a diákok. Fotók: Simó Veronika
Hónapokig várnak a diákok. Fotók: Simó Veronika
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2018. február 08., 15:56
0 hozzászólás. 

A helyzet siralmas – fogalmazott Szilágyi Ferenc székelyudvarhelyi oktató. A korábbinál jóval hosszabb ideig tart most a jogosítvány megszerzése, erre panaszkodik a legtöbb tanulóvezető. Ha az elméleti vizsga első próbálkozásra sikerül, akkor is több hónapot kell várniuk, hogy sorra kerüljenek a gyakorlati próbán.

Zoltán már közel egy éve, tavaly húsvét után elkezdte a folyamatot, és idén húsvétkor még nem lesz a kezében a jogosítvány, hiszen csak májusban vizsgázhat.

Egy másik diák, Péter Botond tavaly júliusban iratkozott be a sofőriskolába, szeptemberben próbálkozott először az elméleti vizsgával. Akkor nem érte el az átmenő pontszámot, és november végén megismételte a vizsgát, akkor már sikeresen. Így idén március közepére kapott időpontot a gyakorlati próbára. „Nekem viszonylag szerencsém volt" – mondja, pedig neki is várnia kell több mint három hónapot.

sofor5

A megyeközpontban zajló elméleti vizsgától azért is borsódzik a legtöbb diák háta, mert órákat kell sorban állni egy-egy mozzanatért: sorszámot kiváltani, fényképet készíteni, dossziét leadni, végül bekerülni a tényleges vizsgára. Erre jó, ha előre felkészül az ember – tanácsolja Boti.

Állni és várni kell

A szintén gyakorlati vizsgájára váró Molnár Tamás azt mondta, ő konkrétan öt órát állt sorban a közlekedésügyi osztályon, ebbe beletartozott az ott dolgozók hatvan perces ebédszünete is. Ez még szeptemberben történt, és már akkor közel fél évvel későbbre, március 8-ra programálták a rendőr mellé vizsgázni.

Szerinte felháborító, hogy így alig van esélyük a diákoknak többször próbálkozni a jogosítvány megszerzésével, mielőtt lejárna az egy éves határidő.

A rendőrrel való vizsgázás módszerét nem tartja helyesnek a székelyudvarhelyi fiatalember. Szerinte külön alkalmazottakat kellene erre a célra kineveznie a hatóságoknak, vagy kiszervezni ezt a feladatot engedéllyel és szakképesítéssel rendelkező vállalkozásoknak, mint ahogyan az oktatás is zajlik.

Tamás úgy tudja, csak Hargita megyében ilyen súlyos a személyzethiány, éppen ezért ő azt is fontolgatta, hogy Maros megyében szerezzen jogosítványt.

sofor1

A parajdi Boér Réka is azt mondja, szovátai ismerősei, akik Maros megyében végzik az iskolát, sokkal hamarabb, kevesebb bosszúsággal a végére érnek. Rékának külön kérést kellett letennie, hogy március előtt vizsgázhasson, különben lejár a dosszié érvényessége.

A diákok azt is nehezményezik, hogy azért is külön a megyeközpontba kell utazni, ha csak egy újabb időpontot szeretnének a gyakorlati vizsgára. Ezt a mai világban on-line, vagy telefonon meg lehetne oldani, hogy az ember kapjon egy időpontot – véli Péter Botond. De hasonló fejlesztésre szinte senki nem lát esélyt a közeljövőben.

Ez lehet a magyarázat

A probléma sokrétű, de elsősorban a krónikus személyzethiány okozza – vélekedik Szilágyi Ferenc. Elmondása szerint tavaly ősszel nyugdíjba engedték a vizsgáztatók egy részét. Ugyanakkor az is jelentősen befolyásolja a helyzetet, hogy ugyanazok az emberek vizsgáztatnak, akik az autók forgalomba írásával is foglalkoznak – amelyeknek száma szintén megugrott az utóbbi időben az eltörölt környezetvédelmi adónak köszönhetően.

Az irodafőnökkel együtt 8 személy van a megyében, akinek vizsgáztatói engedélye van. Ők 2-3 fős csapatokban járnak vizsgáztatni több városba: Gyergyószentmiklósra, Udvarhelyre, Maroshévízre és Csíkszeredába. Túl sok a munka ennyi személynek – magyarázta a 30 éves tapasztalattal rendelkező szakember.

De nagy probléma a diákok felkészületlensége is – tette hozzá. Nagyon kevés azoknak az aránya, akiknek elsőre sikerül a vizsgájuk, az az általános, hogy 2-3 alkalommal próbálkoznak, de olyan is előfordul, hogy valaki hétszer utazott már Csíkba emiatt. Így nem is csoda, hogy feltorlódnak a diákok a rendszerben.

Szilágyi úgy véli, mióta magyarul is lehet vizsgázni, csak romlott a helyzet. A diákok lazábban veszik a dolgot, a vizsgadíjat eltörölték, annyiszor mennek, ahányszor akarnak – mondja. Korábban 6 lejbe került az első három próbálkozás, negyedszerre már 84 lejt fizetett a vizsgázó. Ezért szerinte érdemes lenne visszavezetni a progresszív vizsgadíjat, ami növekszik a próbálkozások számával.

sofor8

Emellett nagy a konkurencia az iskolák, oktatók között, ezért a diákok a kevésbé szigorúakat kedvelik, akik nem követelik meg tőlük az alapos elméleti felkészülést.

„Arról nem szabadna megfeledkezni, hogy nem a vizsgán való átmenés a fő cél, hanem meg kellene tanulni vezetni. Utána ne kelljen búslakodni a Közlekedési Infó Facebook oldalon, hogy baleset történt."

Szombaton is jönnek

Jelenleg ott tartunk, hogy már június közepére is előjegyeztek diákokat a gyakorlati vizsgára, de történt egy érdekes dolog – hívja fel a figyelmet Szilágyi Ferenc – az utóbbi napokban bejelentették, hogy február 17-én, szombaton is kijönnek Székelyudvarhelyre az illetékesek, de azt nem tudni, hogy a hétvégi vizsgáztatás rendszeres lesz-e, vagy csak egyszeri alkalom.

Pénteken, február 9-ére gyűlésbe hívták az oktatókat Csíkszeredába, akkor talán kiderülnek a részletek – mondta Szilágyi. Abban mindenki bízik, hogy nem vezetik be azt a korábbi ötletet, miszerint a megyeközpontba hívják a vizsgázókat a gyakorlati vizsgára is. Az katasztrófális lenne – kommentálta.

Egy másik oktató, Kolozsi Imre úgy látja, amióta kamerával rögzítik a gyakorlati vizsga menetét, romlott az átmenési arány. „Azt hiszik, hogy ez nekünk jó, mert jönnek a diákok plusz órára. Pedig nekünk is az lenne a jó, ha mindenkinek elsőre sikerülne" – mondta.

A rendőrök tavaly szeptembertől táblagéppel ülnek be a leendő sofőr mellé, amivel rögzítik a vizsga menetét. A kamera a közlekedést figyeli, de felveszi a hangokat is az utastérben.

Ez, egyes diákok szerint, egy plusz stresszforrás a vizsga közben, de vannak olyanok is, akiknek biztonságot ad a felvétel a rendőr esetleges visszaéléseivel szemben.

Most kötelező 25-30 percet vezetnie a diáknak a vizsgán, hiszen a kamera az időt is méri, így óránként legfeljebb két diák kerül sorra. Kivéve persze, ha olyan végzetes hibát követ el, amiért rögtön 21 hibapontot kap, és akkor a vizsgának vége. Ilyen például az elsőbbség meg nem adása – magyarázta.

sofor9

A diákok leginkább azért elégedetlenek, mert a hónapokig tartó várakozás alatt kiesnek a gyakorlatból, amit a felkészülés alatt nagy nehezen megszereztek. A kötelező 30 órás autóvezetés így is kevesüknek ad kellő magabiztosságot a forgalomban, a több hónapos kiesés pedig egyértelműen ront az esélyeiken. Ezért rá vannak kényszerülve, hogy plusz órákat vegyenek a vizsga előtt.

Mennyi az annyi?

Az elméleti oktatás ára Székelyudvarhelyen 200-350 lej között mozog, a gyakorlati órákért 900-1200 lejt kell fizetni iskolától függően.

A gyakorlati oktatás ára Szilágyi szerint alig emelkedett az utóbbi években, hiszen 2007-ben már 850 lejbe került. Annak már tíz éve – mondja – és azóta az üzemanyag, a biztosítás, karbantartás mind drágult.

Az orvosi igazolásokért 120 lejt kell általában fizetni, plusz a családorvos által kiállított papír 15-30 lej, ehhez hozzáadódik még a 40 lejes pszichológia vizsga. A jogosítvány kiállítási költsége 68 lej, ha a diák plusz gyakorlati órát venne, akkor 40-50 lejt fizet 50 perc vezetésért. Egyes oktatók a vizsga napján is felszámolnak ugyanennyit, az autó használati díjáért.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."