Itthon » Kék fény

A halál útjai Romániában

Elkészült az ország legveszélyesebb útszakaszainak térképe. Nézd meg, hol történik a legtöbb halálos baleset.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

Halálos autóbaleset Kápolnásfalu közelében
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. november 07., 14:14
0 hozzászólás. 

Románia az első az Európai Unió országaiban történő halálos közúti balesetek számát tekintve, a hazai utakon halnak meg a legtöbben, a lakosság arányaihoz képest.

A Román Rendőrség által közzétett térképen feltüntetik a legveszélyesebb közutakat. 138 „fekete pontot" jelölnek meg, azokat a helyeket, ahol az elmúlt öt évben a legtöbb súlyos baleset történt . Az ország területén öt, jól elkülöníthető zóna rajzolódott ki, ahol ezek a pontok viharfelhőként tömörülnek.

Jelenleg Románia legveszélyesebb útszakasza a 642 km hosszú, az országot átszelő DN1, vagyis az egyes számú országút Bukarest-Comarnic szakasza a Prahova völgyében. Ezen a részen több mint 450 nagyobb baleset történt az elmúlt 5 évben: ez azt jelenti, hogy minden negyedik napon történik egy karambol, ahol szinte kivétel nélkül súlyos sebesült és akár halott is van.

Veszélyességi besorolásban ezt követi a Jászvásár–Szépvásár közötti 45 kilométeres útvonal, ahol az utóbbi években 120 baleset volt összesen 150 halálos áldozattal vagy súlyos sérülttel.

A harmadik fekete zóna Foksány kijárata Râmnicu Sărat felé, de fokozottan veszélyes Hunyad megyében a Piski és Szászváros közti út. Igaz ugyan, hogy ezen a részen kevesebb baleset történt, mint Vráncsa megyében, de a balesetekhez köthető halálesetek száma itt magasabb.

Halálos autóbaleset a Kalonda-tetőn

Ugyancsak veszélyes rész Kolozsvár szászfenesi kijárata, ahol jellemzően a közlekedési szabályok be nem tartása és az őrült tempó okozzák a balestek többségét. A mindössze 3 kilométeres részen 34 balesetet és 40 halottat, vagy súlyos sérültet számoltak.

Hivatalosan egyébként azok a legfennebb1 km hosszú útszakaszok kapnak fekete pont besorolást, ahol minimum 10 súlyos közlekedési baleset történt, és legalább 10 ember meghalt, vagy súlyosan megsérült.

Vakon vezetünk

„A legtöbb nemkívánatos esemény hétvégén, a legforgalmasabb főutakon történik. A legfőbb okok a nem megfelelő sebesség, a figyelmetlen vezetés és a szabálytalan előzések", nyilatkozta Paul Toma közlekedésrendészeti főfelügyelő.

Tavasszal kezdetét vette egy akció, melynek célja a romániai közutak biztonságosabbá tétele. Ennek részeként új közlekedési tábla is megjelent, amely egy 2,5 m x 1,5 méteres felületen hivatott felhívni a figyelmet a fokozottan veszélyes részekre.

A 2011-2020-as úthálózati fejlesztési tervben kiemelték a balesetek legfőbb okait, illetve a romániai utak azon hiányosságait is meghatározták, amik miatt nem eléggé biztonságos a közlekedés.

Nagyon gyakran megtörténik, hogy az utak széléről hiányzik a jelzés, ami főként a kanyarokban jelent súlyos gondot. A romániai utakon sokszor teljesen vakon kell vezetni, ami maga után vonja a balesetek számának növekedését.

Halálos autóbaleset Korondon

Hargita megye, és azon belül Székelyudvarhely környéke szerencsére kiesik a veszélyes zónákból, de nekünk is megvannak a saját kis fekete pontjaink. Ha csak a város határain belül maradunk, akkor egyik balesetveszélyes útszakaszunk a rendőrség épületétől a MOL benzinkútig tartó rész. Portálunk is számtalan, ezen a részen történt balesetről számolt már be.

Ugyancsak veszélyes a Tábor és Ady Endre utcák találkozása, ahol, ha súlyos balesetek nem is, de kisebb koccanások szinte napi rendszerességgel történnek. A harmadik ilyen szakasz a Vásártér illetve Nicolae Bălcescu utcák kereszteződése. A villanyrendőr nagyban segítette a balesetek megelőzését, de a tranzitforgalomból mindig kikerül néhány figyelmetlen sofőr.

Merre induljunk?

A város határait elhagyva, kanyargós út visz minden irányba, így a baleset kockázata is nagyobb. A Székelyudvarhely-Csíkszereda szakaszon is több fekete pontot jelölhetünk be, mint például a Máréfalva utáni részt, a homoródi „halálkanyart" vagy az elhíresült Lina kanyart.

Nem jobb a helyzet Marosvásárhely fele sem. A Szejkén, és az azt követő részen is számos baleset történt az elmúlt néhány évben, amik többször is súlyos sérülésekkel, halálesettel végződtek.

A Kalonda szerpentines kanyarjai is több, kellemetlen emléket idéző keresztet rejtenek. A tetőn lévő visszafordító kanyarhoz is jó néhány baleset kapcsolódik, de a veszélyzóna egészen Korond határáig tart. Az Udvarhely-Héjjasfalva szakasz talán a sor végére kerülhet, de sajnos már itt is történtek halálos kimenetelű közlekedési balesetek.

A megye területén az elmúlt öt évben több mint 800 közúti baleset történt, ezeknek közel 170 halálos áldozata, 758 súlyos és 300 könnyebb sérültje volt. A balesetek többségét nálunk is a túlzott sebesség, a szabálytalan előzés és az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyása okozta, tájékoztatta portálunkat Gheoghe Filip rendőrségi szóvivő.

A sajtószóvivő megerősítette, hogy környékünk legveszélyesebb útszakaszai a DN13A országút néhány pontja, illetve több baleset fűződik a DN12-es út csíkmadarasi részéhez is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."