Itthon » Kék fény

Szimattal dolgozik az új udvarhelyi zsaru

Bátor, a dohánykereső rendőrkutya munkába állt, és minden érzékével bűnt üldöz. Reszkessetek, cigicsempészek!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

bator rendorkutya-9
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. augusztus 12., 14:15
0 hozzászólás. 

Nem a tavasszal nyugdíjba ment Blacky helyett jött nyomozókutyának, mert teljesen más lesz a szakterülete: Lőrincz Csaba rendőrfőügynök március óta foglalkozik az egy éves és három hónapos, ordas színű hím német juhászkutyával, amit dohánykeresésre képeztek ki.

bator rendorkutya-5

Hivatalosan REY-nek hívják a Nagyszebenben született „farkaskutyát", ami nyolc hónaposan kezdte az alapkiképzést Csabával. Mint Csaba elmondja, egy európai fejlesztési pályázaton nyert Románia, aminek az lett az eredménye, hogy az ország minden megyéjében lesz egy dohánykereső kutya.

Ezeknek az állatoknak a munkája különbözik majd a betörések, rablások után nyomra állított kutyák munkájától, de a főleg a határátkelőknél használt kábítószer-keresőkétől is.

bator rendorkutya-4

Az állat a dohányszag követésére van megtanítva, tehát a rendőröket az elrejtett cigarettacsomagokhoz vezeti el a szagminta alapján – raktárakba, lakásokba vagy akár parkoló autóhoz viszi a kutya az irányítóját.

„Pontosan úgy, mint a kábítószerkereső kutya, odavisz egy zónába. Körbeszagolja a csomagtartót, és leül mellette." – mondja Lőrincz Csaba.

bator rendorkutya-6

Jelenleg nincs klasszikus nyomozókutya Székelyudvarhelyen, mert Blacky nyugdíjba vonult – legközelebb Székelykeresztúron vagy Gyergyószentmiklóson van ilyen állat, őket László Zoltán és Pop Ovidiu irányítja.

Tehát ha betörés, gyilkosság vagy más bűncselekmény miatt ilyen kutyát igényelnek, ezek a rendőrök jönnek majd a kutyájukkal.

bator rendorkutya-8

Hargita megyében Bátor lesz az egyetlen dohánykereső kutya – amennyiben tehát bármilyen más településen csempészett cigarettaszállítmány után kell nyomozni, az udvarhelyi kutya szimatára lesz szükség. Egyelőre még nem volt bevetésen, de az elmúlt hónapok történeteit ismerve valószínű, hogy hamar beveti a gazdája.

Egyelőre a dohánykereső kutyák számára nincsenek versenyek – a nyomozók és a kábítószer-keresők szoktak vetélkedni az ország különböző városaiban, de Bátor számára még nem lesznek ilyen megmérettetések.

Esetleg a cigarettacsempészekkel.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."