Itthon » Kék fény

Így védekezz a betörők ellen

Zárjuk be az ajtót, ha szomszédolni megyünk, ne engedjük be az áfonyaárust a blokkba. Lehet, hogy visszatértek a profi tolvajok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

betores3
Fotók: illusztrációk
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. szeptember 17., 14:18
0 hozzászólás. 

Átutazó betörők csoportjára gyanakszik a rendőrség, az utóbbi két hónapban két olyan esetet jelentettek, amelyekben úgy tűnik, hogy az elkövetők más településről érkeztek Székelyudvarhelyre, ahol két lakásba hatoltak be.

Az egyikről részletesen írtunk, egy Gábor Áron utcai ház ajtaját törték be, egy másik esetben a nyitva hagyott földszinti ablakon jutottak be a lakásba.

Újra feltűntek a profik?

Habár az okozott kár és az ellopott javak értéke nem nagy, nem árt nagyon óvatosnak lenni.

Néhány évvel ezelőtt egy Maros megyei bűnbanda folyamatosan követte el a lakásbetöréseket nemcsak Székelyudvarhelyen, hanem Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és más székelyföldi településeken is.

betores2

Főleg tömbházlakásokba törtek be, nagyon gyorsan és profi módon „dolgoztak", kevés nyomot hagyva maguk után. A bűnbandát végül Udvarhelyen sikerült elfogni, akkor néhány helyi rendőrt kitüntettek a betörők kézre kerítéséért.

Mint Gheorghe Filip rendőrségi sajtószóvivőtől megtudtuk, idén nyáron két, hasonló körülmények között elkövetett betörést jelentettek, a tettesek egyelőre nincsenek meg.

Tolvaj előtt zár

Nem árt tudni azonban néhány dolgot, az óvatosság sokszor meghiúsíthat egy-egy betörést.

Az első és legfontosabb szabály, hogy amikor valaki elmegy hazulról, az ajtókat és ablakokat figyelmesen zárja be, ugyanis a tolvajok sok esetben a nyitva hagyott vagy felejtett ablakokon hatoltak be a lakásokba. A földszinten lakóknak javasolják, hogy az ablakra tegyenek rácsot.

betores1

Ajánlatos a bejárati ajtókra több zárat is felszerelni vagy olyan ajtót venni, ami több helyen is zár, mert azt nehezebb kifeszíteni.

Ami a zárakat illeti, az ajtóba beépített Wertheim-zár például sokkal biztonságosabb, mint a „kilógó" Yale-zár – a zárak feltörési módszereiről, illetve azok biztonságossá tételéről itt lehet elolvasni egy igen érdekes és tanulságos, szakember által írt cikket.

A tömbházak bejárati ajtajára szerelt kaputelefonok, önműködő zárak sem azért voltak felszerelve, mert a blokkfelelős úgy akarta, hanem azért, hogy az illetéktelen személyek ne tudjanak bemenni a lépcsőházba – ezért kap minden lakó kódot, kulcsot vagy belépőkártyát.

Megfigyelhető, hogy sok helyen figyelmetlenségből vagy akarattal (azért, hogy ne kelljen a kártyát a kaputelefonhoz emelni, vagy beütni a kódot) az ajtó nyitva marad. Az ilyen helyzetet kerüljük el, húzzuk be az ajtót.

Nem kell játszani a hőst

Nagyon fontos, hogy idegen embereket ne engedjünk be otthonunkba, még akkor sem, ha úgy tűnik, jól megalapozott indokkal kérezkednek be a lakásba.

Az aláírásgyűjtőktől az áfonyaárusokig, a vallási térítőktől a csodaedényeket áruló ügynökökig mindenki lehet sunyi betörő, aki kihasználja a figyelmetlenséget. Biztosan sok becsületes árus, ügynök és aláírásgyűjtő is van, ám a betörők sokszor az ő szerepüket játszva jutnak be a lakásokba, ezért nem árt nagyon figyelni az ilyenekre. Ne szülje az alkalom a tolvajt.

Alapszabály, hogy értékes dolgot, pénzt, ékszert ne hagyjunk félig kész, még építésben lévő házban, illetve nyaralóban, mert a betörők nagy előszeretettel „néznek be" az ilyenekbe.

Amennyiben gyanús viselkedésű, ismeretlen embereket látunk tömbházunk előtt vagy a lépcsőházban, azonnal értesítsük a rendőrséget – nem történik semmi baj, ha nem betörők, igazoltatják őket, majd továbbmennek.

Ha gyanús zajokat észlel valaki a szomszéd lakásában, nem kell akciófilmbe illő bátorsággal megtámadnia a betörőket, hanem azonnal hívja a 112-es sürgősségi számot, az elfogás a rendőrök dolga.

Ne takaríts!

A gyanús embereken minden apró részletet figyeljünk meg, ruházatukat, hajukat, magasságukat, illetve autójuk típusát, színét, rendszámát, hogy minél részletesebb személyleírást tudjunk adni a nyomozóknak.

Abban a helyzetben, ha valaki betörést tapasztalt a lakásában (zár felfeszítve, szekrények, fiókok kirámolva, stb.), ne kezdjen tenni-venni, hanem azonnal hívja a rendőrséget. Ne nyúljon semmihez, ne csináljon rendet, mert fontos nyomokat (pl. ujjlenyomatokat) semmisíthet meg.

Sajnos előfordult a környéken, hogy egy háznál a betörés után a lakók „rendet csináltak, mert jött a rendőrség", így gyakorlatilag minden nyomot eltüntettek, ami alapján a rendőrök vagy a nyomozókutya elindulhattak volna.

A székelyudvarhelyi rendőrséget a 0266-211125-ös vagy a 112-es telefonszámokon lehet értesíteni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."