Itthon » Kék fény

Egy halott a városban

Kevesebb baleset történt tavaly, de ez inkább a szerencsének, mint a józanságnak köszönhető. Szombaton se vezess részegen. Világos?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

kapolnasbaleset2
A város területén kívül hatan vesztették életüket közlekedési balesetben. Fotó: Kakasy Botond / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. január 14., 11:50
0 hozzászólás. 

Elkészült az Udvarhelyi-medence közúti eseményeinek statisztikája a helyi rendőrség közlekedési osztályán, ezeket Agache Constatin osztályvezető közölte portálunkkal.

Javul a statisztika

Az adatok szerint a balesetek statisztikája nagyot javult. Ha a halálos kimenetelű baleseteket vesszük, 2014-ben 12 halálos közlekedési baleset volt Udvarhelyszéken, tavaly ez majdnem a felére csökkent, 7 személy veszítette életét a régió útjain. Ezekből egy halálos baleset, egy gyalogos elgázolása történt a város területén. 2014-ben négyen haltak meg közúti balesetben Udvarhely területén, 2013-ban nem volt halálos baleset, 2012-ben és 2011-ben pedig szintén egy-egy ilyen eset történt.

balesetulkeAz osztálvvezető adatai szerint a városban 15 (tavaly 18), a környéken összesen 32 (59) súlyos sérüléssel járó baleset történt – ez a statisztika is javult.

Az Udvarhelyi-medencében 71 (56) könnyebb sérüléssel járó baleset volt, ez a mutató nőtt, tizenhéttel több történt, mint 2014-ben. A város területén tizenhét (tavaly 16) könnyebb sérüléssel járó baleset volt.

Szigorúbbak voltak a rendőrök

A rendőrök 2015-ben is osztogatták a büntetéseket, még többet, mint egy évvel korábban. Udvarhelyszéken tavaly az előző évihez képest 43-mal több, azaz 566 gépjárművezetői engedélyt vontak be. Tavaly 362 jogosítványt függesztettek fel, míg 2014-ban „csak" 156-ot, és 2015-ben is az ittas vezetés okozta ezt legtöbbször, 67 hajtásit ezért függesztettek fel, 41-et túlzott sebességért, 94-et előzésért, 23-at elsőbbség meg nem adásáért, 75-öt pedig azért vettek el, mert a gyalogosnak nem adott elsőbbséget a járművezető.

baleset-balcescu-keszHuszonhárom olyan eset is történt, amikor az autóvezető nem vette figyelembe a rendőr jelzését vagy nem tartotta be a kötelező távolságot, ez az adat is nőtt a tavalyi 15-höz képest. A közlekedésrendészek 2015-ben 6105 büntetést szabtak ki a 2014-es 6 233-tal szemben. 241 kihágást jegyeztek, a legtöbb problémát a gyorshajtás okozta.

Elmondható, hogy kevesebb baleset, baj történt az utakon, de az a tény, hogy egyesek isznak, majd autóba ülnek, továbbra sem változott – csupán szerencsésebbek voltak, mert nem történt annyi baj.

Agache statisztikáiból az is kiviláglik, hogy a legveszélyesebb szakasz a 13A országút (Máréfalvától Parajdig), ez évek óta így van. Tavaly 14 súlyos baleset történt ezen a szakaszon, de ez a 2014-es 26-hoz képest jóval kevesebb. Érdekesség, hogy a statisztika szerint a legtöbb baleset továbbra is a hétvégi napokon történik, főleg a péntek és a szombat nagyon veszélyesek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."