Itthon » Kék fény

Leégett az atyhai templom

Belecsapott a villám, és lángra kapott az atyhai istenháza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

fotó: Péter Ildikó
fotó: Péter Ildikó
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. szeptember 19., 09:01
0 hozzászólás. 

Csak a tartófalak maradtak meg az éjszakai villámcsapás nyomán az atyhai templomból. Alig sikerült néhány kisebb értéket megmenteni, a helyszínre siető tűzoltó egységek is tehetetleneknek bizonyultak.

A vasárnap esti villámcsapás annak ellenére okozott szerencsétlenséget, hogy a néhány évvel ezelőtt felújított épület rendelkezett villámhárítóval. A csapás azonban olyan erős volt, hogy a szentély fölött a tetőszerkezet azonnal lángra kapott — írja az Élő Székelyföld munkacsoport honlapján.

A székelyudvarhelyi tűzoltó egységet vasárnap este 10 óra 11 perckor értesítették a tűzesetről, a 112-es segélyhívó számon – tudtuk meg Dan Urzică tűzoltóparancsnoktól. A lánglovagok két járművel és egy speciális emelővel szálltak ki a helyszínre, de érkezésükkor már teljes egészében égett a 400 négyzetméter felületű templomtető.

fotó: id. Csedő Attila

A templombelső is teljes mértékben kiégett, ugyanis beszakadt a tető. A torony, minden bent levő használati eszköz, felszerelés és műtárgy odaveszett. A nemrég teljesen felújított templomban hozzávetőleg 380 ezer lej értékű anyagi kár keletkezett.

A szemtanúk szerint a helyi plébános és a harangozó, akik harangoztak az égiháború ellen, a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.

A tűz megfékezésén a helyi és a szomszédos településeken működő önkéntés tűzoltó egyesületek is közreműködtek, de nem tehettek sokat. A templomnak csak az oldalfalai maradtak meg, a tűzoltók hétfő hajnalban fél kettőkor hagyták el a területet.

Az Atyháról szóló képriportunk első része itt, a második pedig itt tekinthető meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."