Színes » Érdekességek

A mész fogságában volt Mihály király

Ötven évig volt lemeszelve I. Mihály arcképe a szombatfalvi ortodox templomban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

A szerző fotói
A szerző fotói
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. december 08., 18:44
0 hozzászólás. 

Talán kevesen tudnak arról, hogy a néhány napja elhunyt román királyról létezik egy falfestmény Székelyudvarhelyen, mégpedig a szombatfalvi ortodox templomban. Története azért is érdekes, mert körülbelül ötven évig nem volt látható.

Jó vágású fiatalember volt

A szombatfalvi ortodox templom 1936 és 1938 között épült, akkor festették ki a belső falait is szentképekkel.

A bejárattól jobbra és balra két olyan falfestmény van, ami teljesen elüt a többitől, a fal is más színű, mint a templom többi részének. Az egyik egy püspököt ábrázol, a másik pedig a fiatal I. Mihály királyt, utóbbi a falfestmény a tornyokhoz vezető fémlépcső mellett van.

mihalykiraly-kikep

A kép több helyen elmosódott, a kontúrjai sem élesek, de az jól kivehető, hogy a fiatal király katonai egyenruhában van, jól láthatók a még a vállapjai is.

Mai szóhasználattal fess fiatalembernek neveznénk a fiatal uralkodót, akit Székelyföldön „Kicsi Mihálynak" is hívtak uralma idején, hiszen nagyon fiatal volt. 1940 és 1947 között uralkodott, a festmény ezekben az években készülhetett, valószínüleg 1944 szeptembere után.

Nem befalazták, csak lemeszelték

Adrian Lazăr atya 2005 óta szolgál itt, ő az idősebb hívek visszaemlékezésiből tudja a kép történetét. Eszerint a képet valamikor a negyvenes évek végén lemeszelték, de az idősebbek emlékeztek rá és a rendszerváltás után leszedették a meszet róla és a porté újból láthatóvá vált.

Az atya nemrég tudta meg egy maroshévízi szakembertől, hogy talán Dimitrie Belizarie-nak lehet tulajdonítani a képet, amin nincsen aláírás. Azt is megtudta, hogy a székelykeresztúri templomban is van egy ugyanilyen kép, azonban tudomás szerint az már nem látható, annyira tönkrement az ötven éves „mészfogság" alatt.

mihalykiraly-be-02

Ha a bejárattal szembe állunk, látható a baloldali képen egy püspök – ez a kép nem volt lemeszelve, a kerete pedig ugyanolyan, mint az uralkodót ábrázoló festményé. Eredeti állapotában a királyt ábrázoló festmény is ilyen tiszta lehetett.

A december 5.-én 96 éves korában elhunyt Mihály király emlékére a román kormány három napos nemzeti gyászt rendelt el csütörtökön.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."