Itthon » Kék fény

A biciklisekre utaznak a rendőrök

A rendőrség szerint a jó idővel együtt megérkeztek a biciklis, illetve szekeres balesetek is. Szabályismertetéssel, és büntetésekkel mennek elébe a dolgoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

bicaj
A jó idővel zölt utat kaptak a biciklisek. Nem mindegy, hogy hol és hogyan közlekednek
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. május 07., 18:41
0 hozzászólás. 

Megjött a jó idő, és sokan elővették a biciklit, tekertek vele pár kört. Nem sikerült jól azonban a szezonkezdet annak a 81 biciklisnek, akiket a rendőrök az elmúlt napokban szabályszegésen kaptak.

Ők büntetéssel a zsebükben tekertek haza, de az a 36 delikvens valószínűleg csak sétáltatta a drótszamarat, akiket alkohol miatt szólítottak le a bicajról. A rendőrség közleménye szerint valószínűleg sokan elfelejtik, hogy zéró tolerancia vonatkozik a kerékpárosokra – magyarul egyáltalán nem fogyaszthatnak alkoholt, mielőtt biciklire pattannának.

Ha már szabályokról beszélünk, akkor felsoroltak pár dolgot, amit a következő hetekben is ellenőrizni fognak a rend éber őrei, ugyanis az úttesten közlekedő kerékpárosra (is) a közúti közlekedés szabályai érvényesek:

– ha az adott útszakaszon van felfestett biciklissáv, csak azon szabad biciklivel közlekedni  – ilyenkor a biciklizés az úton tilos.
A járdákon kijelölt sáv ugyan nálunk fejlettebb országokban már régen elavult dolognak számít (lásd Tamási Áron utca), de jobb híján nekünk még azon kell haladni.

– 14 év alatti gyermek főútvonalon nem biciklizhet.
Tanuljon a szobában, az udvaron, vagy a parkban biciklizni. Ja, ott nem szabad.

– kiemelt helyet kapott a büntetéseket számszerűsítő, és a büntetéseket kilátásba helyező közleményben az, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhelyen – zebrán – csak kerékpárról leszállva, azt tolva lehet átkelni.

– a jó biciklis megfelelően felszerelt. Itt valószínűleg magára a biciklire gondoltak, amin ugye elől-hátul lámpák, és macskaszem kell legyen, de a jó öreg fényvisszaverő ruházatot is ideérthetjük, ha tudjuk, hogy sötétedés előtt nem érünk haza. A lényeg, hogy messziről észrevegyenek az autósok.
Vérmérséklettől és romántudástól függ, hogy a sokak által utált mellényt vagy éppen valami fényvisszaverő elemet akasztunk magunkra, mert a szolgálatos rendőr hangulatától függ, hogy hogyan értelmezi a törvényt, és melyiket fogadja el.

– a jól felszereltség mellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a kerékpározónak magánál kell tartania a személyi igazolványát.

– boldozva emelik ki a legfontosabb dolgot: bármelyik szabály be nem tartásáért 870-től 1160 lejig terjedő büntetést szabhatnak ki.
Azért már egy szép biciklit lehet venni.

A fogatosokat sem kímélik

Az állatok vontatta járművekkel közlekedők, magyarul szekeresek, sem menekültek a rendőrök szigora elől, 61 büntetést osztottak ki nekik. Mondjuk az a 13 személy, akiket részegen igazoltattak, legközelebb talán meggondolja, hogy hány sör és féldeci nem látszik meg rajtuk.

A rájuk vonatkozó szabályokat is felsorolja a rendőrség közleménye, azonban a vastagított rész a legmeghökkentőbb: 1305 lejtől 2900 lejig büntethető az, aki bejegyzetlen járművel, részegen, vagy a forgalomban résztvevőket bármilyen módon veszélyeztetve hajtja a fogatot.

Bármit is jelent az utóbbi, a büntetés kifizetése közben fájó lesz rajta gondolkodni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."