Itthon » Közélet

Biblionet a könyvtárban

Ma adták át a nagyközönség számára a Városi Könyvtár internet részlegét, ahol ingyen és bérmentve szörfözhetünk a világhálón.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

biblio
biblio
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 15., 17:17
2 hozzászólás. 


Az ingyenes internet szolgáltatást a könyvtár látvány- és hangzóanyag részlege mellett kapott helyet. A kisteremben öt számítógép áll a látogatók rendelkezésére, amelyet a Biblionet program keretén belül létesítettek.

Bunta Levente, városunk polgármestere, Bedő Melinda, a Biblionet program Hargita megyei koordinátora és Bákai Magdolna, a Romániai Közkönyvtárak Szövetségének megyei elnöke, valamint az ismét kinevezett könyvtárigazgató, Szabó Károly jelenlétében avatták fel az európai sebességű (8 megabit/s) internet kapcsolattal rendelkező részleget.

„Ha a továbbiakban lesznek ilyen ötletek, akkor azt támogatjuk” – mondta gratulálva a városvezető, aki maga is kipróbálta a Melinda és Bill Gates Alapítvány által támogatott számítógépeket.

„A Biblionet projekt egy statisztikai adatnak köszönhetően kezdődött” – fogalmazott Bedő Melinda. 2007-ben a felmérések szerint Románia lakosságának több mint 60 százaléka nem használ internetet. „Bill Gates fantáziáját ez megmozgatta, és 27 millió dollárt szánt arra, hogy ezt a helyzetet megváltoztassa” – mondta a program Hargita megyei koordinátora. Az IREX Alapítványra bízta a pénzt, amely több mint 50 országban jelen van. Ezek után egy olyan rendszert kerestek, amely nagy tömegeket érint, így esett a választás a közkönyvtárakra. Kialakultak a partnerségek és bevonták az önkormányzatokat.



Megyénkben 19 könyvtár 76 számítógépet kapott, valamint 30 könyvtári alkalmazott részesült képzésben. Mindez 368 ezer lejbe került, ami körülbelül 87 ezer eurót tesz ki. Ehhez az összeghez hozzáadódnak még a helyi beruházások - például korszerűsítésre elköltött pénz.

December harmadikán indult el a Biblionet Hargita megyei programja, Székelyudvarhely a harmadik a sorban azon városok listáján, melyekben számítógépeket és ingyen internetet kaptak.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
BélaFaluró
2009-12-16 12:15:01
egyetlen cikk ami érdekel. és tessék..
graulálok Szabó Karcsinak, hiszen az ő érdeme..

és ekkora hibát elkövetni csak és kizárólag szudvarhelyi tud: "Melinda és Bill Gates Alapítvány által támogatott számítógépeket."

euró értelmezéséhez szoktunk lejt írni, és nem fordítva, ráadásul nem egy mondatszerkezetben, hanem zárójelben vagy megjegyzésként!

széégyen!
avatar
mondandO
2009-12-16 13:13:17
Köszönjük Emese!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."