Itthon » Közélet

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az önkormányzati ülés, a helyszín is rendhagyó: a Szent István teremből jelentkezünk.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...
ezis56os

Forradalom és művészet

Kiállítások, zene és fáklyás felvonulás lesz...

oktoberitanacsules01
Októberi tanácsülés, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. október 25., 07:48
0 hozzászólás. 

Tíz óra előtt már nagy a nyüzsgés a Szent István teremben, mindenki egy kicsit elegánsabb vagy székelyruhásabb a szokásosnál.Az asztalon most sós perec és kávé helyett virágok vannak. Látszik, hogy készültek erre a napra.

Megérkezett Tarlós István, Budapest főpolgármestere is, az első sorban foglalnak helyet Gálfi Árpáddal.

10:05 Népzenével kezdődik a rendhagyó ülés, a Kedves zenekar a színpadon.

10:08 Szűcs-Olcsváry Gellért felkéri Gálfi Árpád polgármestert, hogy köszöntse az egybegyűlteket.

Gálfi köszönti Budapest főpolgármesterét, aki feláll, meghajol, megtapsolják és a többi kiemelt vendéget Magyarországról. A Vasszékelyek és a tanácsosok sem maradnak ki a köszöntőből, sőt, még az újságírók sem.

Ünnepeljünk, mert kétéves a Budapest-Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolat, ma adjuk át a Vasszékely-díjakat – mondja.

„Érezzük a nagytestvér gondoskodó kezének szorítását" – köszöni újfent Budapest támogatását. Szakmai segítséget kaptunk, jótanácsot, különböző területeken, mint a közszállítás, fürdőközpontok, közvilágítás, stb.

Méltatja a vasszékelyeket, hogy itthon maradtak és dolgoznak közösségünkért.

oktoberitanacsules02

„Biztos fáradt"  kommentálja valaki a háttérből a vontatott stílusát.

Sokadjára mond köszönetet mindenkinek, de főleg Budapestnek és a Vasszékelyeknek. Úgy néz ki, nem volt valami kreatív hangulatában a szövegíró.

10:14 Tarlós István következik a pódiumnál. Mindig barátsággal jön hozzánk  mondja, fővárosi társaival. Mi is fővárosunknak érezhetjük Pestet  teszi hozzá.

Első éjszaka mindig rosszul alszik, ha utazik, de ez Székelyföldön másképp van, mindig jól alszik  simogatja kis lelkünket a főpolgármester.

Fejet hajtok a román zászló előtt és megkövetelem ugyanazt a románok részéről a magyar zászló felé. Lehet büntetgetni, lehet emelni a bírságot, mi emeljük a hozzájárulást. Mi jogokat adunk a románoknak Magyarországon, ezt várjuk el fordítva is – mondja.

„Juncker is ünnepelt két fél deci között", aki rég hátat fordított az alapító atyáknak. A nemzetek közösségét és nem az Egyesült Európai Államokat álmodták meg – gondolja.

Udvarhely és Budapest test és vér városok. Érted: testvérvárosok.

10:18 El szeretne még mondani valamit Tarlós: tudomásul vesszük a mostani határokat, de rossz nekünk, hogy az elcsatolt területeken egymással sem értenek egyet. Nem tanácsokat oszt, csak véleményt mond - állítja. Van igazság mind a két hozzáállásban: erőteljesen védeni az identitást - hozzájuk áll ő is közelebb, vagy pragmatikusan alkalmazkodni, „ne legyünk hülyék" - ezt is megérti, nem ítélkezik, de tartoznak egy annyival az őseiknek, hogy ők is megőrizzék identitásukat  érvel Tarlós. "Lehet jó román állampolgárként élni, de ne felejtsék el az identitásukat, mert akkor az őseiket felejtik el."

Gálfi rengeteg küzd Budapesten is ezért a városért, Szász Jenő örökségét folytatva, ez a kapcsolat kiteljesedett  méltatja a mindenkori városvezetést, Buntát leszámítva.

Gratulál a vasszékelyeknek és átadja szót.

oktoberitanacsules03

10:24 Következik a díjátadó, Szűcs-Olcsváry Gellért bemutatja a díjat, a bizottságot, az öntőmestert.

Elsőként egy osztályvezető főorvos kap díjat: dr. Bálint Csilla tüdőgyógyász, aki 2000-ben kezdte pályafutását Udvarhelyen. Gernyeszegi születésű, Szegeden tanult, kétgyermekes édesanya.

A tüdődaganatok miatt már nem kell máshova küldeni a betegeket, sőt, hozzánk érkeznek máshonnan is. Vastaps a vasszékelynek.

10:27 Az orvosnak az jutott eszébe a díjról, hogy kemény székely lánynak becézte a kecskeméti főorvos, amikor ott praktizált. Elérzékenyülve olvassa fel köszönőbeszédét, hangsúlyozza, hogy érdemes külföldre menni, de haza kell térni, hogy otthon tudja megállni a helyét. „Egy percig se bánom, hogy hazajöttem" – zárja szavait a doktornő.

10:29 Pedagógus, történelemtanár következik, aki másfél évtizede szervezi meg a Tudászt a diákok számára, sőt, idén anyaországi csoportokat is bevont. Az udvarhelyi Kápolnási Zsolt Kolozsváron végzett, a Mezőben tanít, állandó rovata van a helyi napilapban. Kitartó szervezőmunkáját és elhivatottságát dicsérik. A színpadra hívja őt Gellért.

Kápolnási édesapjának ajánlja a díjat, aki nála is büszkébben ülne az első sorokban. Hogy mit jelent számára a Vasszékely? Amikor elsétáltok mellette, hogy tulajdonképpen a ti dédapáitok állhatnak előttetek és így nézhettek ki az udvarhelyi 82-esek - szokta mondani diákjainak. Jelenti továbbá Márton Áron püspököt, aki annak idején megfordult a laktanyában. Háromszor jelentkezett önként a frontra, tudjuk meg tőle.

El-elcsuklik hangja, reméli, hogy hozzá tud tenni egy építőkockát ahhoz, ami elhangzott a szobor felavatásán, idézi: „Magyar testvéreink, ne féljetek, mert napkeleten élnek a székelyek". Viccesre fordítja a szót a főpolgármester jelenlétét kihasználva: ő is az ötös számot választotta, mint Demszky, csak nem a feleségei, hanem a gyermekei számát. Tapssal értékeli a közönség.

10:35 „Nem a szavak, hanem a képek embere." - konferálja Magyari Hunort, a következő díjazottat, aki Udvarhelyen járta iskoláit, végigfotózta az összes erdélyi református templomot, éppen az unitáriusokon dolgozik. A fotózás számára hobbi és mesterség, emlékezetes Szent-László sorozata. Nem a populáris szegmensét űzi, nem divatos a múltat rögzíteni, ő mégis ezt választotta.

oktoberitanacsules05

Magyari Hunor megköszöni a magyar állam belé vetett hitét és támogatását és azon az úton igyekszik maradni, amelyre az Úristen őt rendelte. A fotóművésszel készült korábbi interjúnkat ide kattintva lehet elérni.

10:37 A moderátor az autentikus népi kultúra nagykövetének nevezi Orendi Emil Istvánt, aki a Néptáncműhely vezetését négy éve vette át Udvarhelyen és bebizonyította, hogy létjogosultsága van, nem csak a szórakoztatásban, hanem a nevelésben is. Mérnök, gyermekkorában gyakran volt Udvarhelyen. A Magyar Érdemkereszt után most a Vasszékely-díjat veheti át.

A díjazott két napja tudta meg, hogy díjat kap és úgy érzi, hogy ez egy állomás a pályafutásán, nem annak a befejezése. Orendi felajánlja a díjat a néptáncos csapatnak, akik nélkül nem valósult volna meg a sok szép előadás. Sőt, ez minden Kárpát-medencei néptáncos díja – mondja.

10:41 Az utolsó díjazott következik, akiről azt mondjék, az ígéretes külföldi karrier helyett itthon maradt és bebizonyította, Udvarhelyről is lehetsz világbajnok. Szécsi Barna sportoló, edző, Kolozsváron végzett, Magyarországon is focizott, futsal-válogatott, most csapatkapitány Udvarhelyen. A magyar fejlesztésű teqball világbajnoka.

oktoberitanacsules06

Szécsi köszönetet mond társainak, edzőinek, meglepetésként érte. A családjának, feleségének külön köszöni, hogy mellette állt akkor is, amikor sokat volt távol.

10:44 Az utolsó vastaps után Szűcs-Olcsváry Gellért koccintásra invitálja a jelenlévőket a házasságkötő terembe, de előbb még egy kis népzene a Szent István-teremben. Ihajja, de tyuhajja... :)

Értékeli a közönség, szép volt, fiúk! Egy kis technikai szünet és jöhet a rendes tanácsülés. Közben közös fotó sem maradhat el, pózolnak a díjazottak.

Azt nem tudjuk, hogy mennyi pezsgővel készültek, de jó hosszú a sor az esketőterem bejáratánál. Orbán Árpád és Bíró Jolán minket is megkínálnak egy pohár pezsgővel, és amikor mondjuk nekik, hogy nem, munkaidőben nem, rávágják, hogy ők is dolgoznak még ezután, – hiszen nem sokára elkezdődik a rendes havi tanácsülés – éppen ezért isznak meg három pohárral. Nevetnek. Nagyon jó a hangulat, sok a fokozója, fogy a pezsgő, a kávé, a süti, mindenki gratulálgat a Vasszékely-díjazottaknak.

A két polgármester közben interjút ad a tévének, ők még nem lazíthatnak.

oktoberitanacsules07

11:09 Szép lassan szivárognak kifelé a tanácsosok a házasságkötő teremből. Ványolós és Sinka jön ki elsőnek. Éljen az ifjú pár! Mi készen állunk a tanácsülésre. Biztosan jó mulatság lesz.

Szarvas Zsuzsa már az asztalnál, falatozik. Tarlós és Gálfi diszkréten kivonulnak a Szent István-teremből, amíg helyet foglalnak a tanácsosok. Működik a nyájszellem, hirtelen mind megjelennek és helyet foglalnak a főasztalnál. Szemlátomást jót tett a pezsgő, kedélyesen csevegnek. Minden tanácsülés kezdődhetne így - gondolhatják.

11:14Szórakozás megvolt, jöhet a munka.

„Öt perc alatt lefuttatjuk"  hallatszik az asztaltól. Arra kíváncsiak vagyunk mi is.

11:16 Síri csend. De hol vannak a polgármesterek? "Elmentek földet mérni" - mintha ezt mondaná Ványolós, de nem biztos. Várunk, mi mást tehetnénk.

Kezdünk, nem jönnek vissza, úgy néz ki. Különfélék vannak? "Hagyjuk a mikrofont" - javasolja Derzsi. Bíró Edit vezeti az ülést, rögtön belevág.

oktoberitanacsules09

Pici kavarodás van, a napirendet elfelejtették elfogadni, gyorsan korrigál Orbán Balázs, elnézést is kér, hogy beleszól Bíró Edit munkájába.

11:21 Első napirendi pont: Székelyudvarhely Megyei Jogú Város támogatása címén, jogi személyek adományából a Tompa László Általános Iskola javára szánt 2.500,00 (azaz kétezer ötszáz) lejes összeg elfogadásának jóváhagyásáról.

Orbán Árpád: Osztályvezetők, igazgatók sehol sincsenek, de tegnap hallottuk, elő volt terjesztve. A szakbizottságok támogatták, a tanácsosok megszavazzák.

Ványolós: Ha mindenki felnyújtja,csak akkor nyújtom. Nem hallok semmit sem"  csak kéne az a mikrofon.

Megérkezik az egyik osztályvezető, hellyel sem kínálják, állva mutatja be a határozatjavaslatokat. Növekedik a költségvetés 155 ezer lejjel – a telekkönyvezésre fordítják majd az összeget

Ezen kívül 11 ezer lejes pályázatokat kellene befogadni, illetve 33.500 lejjel nő a múzeum költségvetése.

Zakariás a pályán kívülről emlékezteti az asztalnál ülő Péter Balázst, hogy mondjon bizottsági véleményt. Gondolkodás nélkül vágja rá az igent, mindegy mire.

11:26 Többek közt Csanády Györgyről (és még? - nem hallatszott) neveznének el utcát. Bíró Edit úgy gondolja, hogy tegnap át volt beszélve, rövidre fogják a szót, szavaznak, rendben.

11:27 Most egy 178,00 m2 felületű, út, közterület, illetve járda kialakítására szánt, a telekkönyvbe 61660-as számmal bejegyzett, a Bem József  utcában található földterület átvételéről és annak Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közterületi leltárjegyzékébe történő felvételéről van szó.

oktoberitanacsules11

Azért szükséges a döntés, hogy közberuházást tudjanak végrehajtani az adott területen – magyarázza el egy úr, aki az asztalhoz járul és bemutatja a tervezetet. Úgy tűnik, mindenki ismeri, nem mutatkozik be ő sem.

Az ötödik pont a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola egy épületének műszaki paramétereinek jóváhagyásáról szól. Eltérések vannak a valóság és a leltári adatok között. Nem csak mi nem tudjuk követni, Mike Levente is visszakérdez az adatokra. Félreértés van, Mike azt hiszi, hogy visszaigénylés tárgya, de szó sincs erről. Tisztázva, megszavazva.

Szociális lakást osztanak ki a Cekend sétányon. Kalapács Ildikó két gyerekkel lakik szülőknél, most lehetőséget kap, hogy szociális lakásba költözzön. Bár nem nagy a lakás, örvend annak, hogy kap egy lehetőséget a várostól - jegyzi meg valaki.

11:32 A város hulladékkezelési szolgáltatásai szervezeti és működési szabályzatának módosításáról van szó. 2016 óta nem alkalmazták a megváltozott törvényi keretet, a mostani formában mulasztásnak minősül. Most keretszabályozást kérnek. A szakbizottságok nem szavaztak erről a kérdésről. Derzsi László rendkívüli tanácsülést javasol, mert a frakciók egyetértenek abban, hogy kellene még beszélni róla. Halasztást kér a tanácstól.

Benedek Csaba szerint egyszerű a helyzet: ha nincs szakbizottsági véleményezés, nem lehet erről szavazni.

Jegyzőnő: ha nincs komissziótól aviz, attól még elő van terjesztve.

Sinka tisztáz: a szakbizottság is halasztást javasol.

Jó nagy a kavarodás: ha napirenden van, szavazni kell vagy sem róla? Van-e joga a tanácsnak szavazni erről?

Jegyzőnő: a szakbizottság nemmel kellett volna szavazzon, hogy tiszta legyen a helyzet. 

Mormogás a teremben, amíg Biró Edit próbálja rendezni a dolgokat. Végül bojkottálják a szavazást. Benedek Árpád Csaba szerint nem adottak a feltételek a szavazáshoz.

oktoberitanacsules10

11:38 Szilágyi István (a városházi, nem az UH-s) a víz és szennyvíz-elvezetési tevékenység fejlesztési kvótájából keletkezett alap felhasználásának jóváhagyásáról szóló tervezetet terjeszti fel. Benedek Árpád Csaba: megveszi a Harvíz, de közvagyonba kerül – kéri hogy vegyék jegyzőkönyvbe. Pozitívak a bizottsági véleményezések, mellette szavaz a többség. Ketten tartózkodnak.

Ezután Molnár Zsigmond ügyvédet bízzák meg a város képviseletével egy peres ügyben. A szeméttelep bezárásával kapcsolatban van egy kifizetetlen konzultációs díj, amivel kapcsolatban perelnek a szolgáltatóval. Nyerésre áll a város, de fellebbezés alatt áll az ügy. Egyhangúlag megszavazzák.

oktoberitanacsules08

11:44 A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum bekerítésének és második kapujának befejezése elnevezésű beruházási objektum műszaki-gazdasági mutatóinak jóváhagyásáról.

Összértékben 90 ezer lejről van szó, kerítés, autófeljáró, kapu lesz ebből. Pozitív a vélemény, megszavazzák.

Napirenden kívüli hozzászólás Derzsi Lászlótól: magánvélemény azzal kapcsolatban, hogy egy dísztanácsülésnek méltósága kell legyen, ehhez képest az elmúlt félóra elég aranyosra sikerült. Azt javasolja, hogy a frakciókkal egyeztessenek az összehívók, előterjesztők, hogy tényleg legyen ünnepi. Benedek Árpád Csaba: Aki összehívja, az legyen jelen.

11:47 Mike Leventét megszavazzák a következő ülésvezetőnek és percek alatt kiürül a terem.

Az ötperces tanácsülés nem jött össze, de a határozatonként háromperces átlag nem is olyan rossz. Félóra alatt ledarálták a tizenegy napirendi pontot. Külön köszönet Derzsi Lászlónak, hogy kivették a mikrofont. Hiába ültünk az asztal közepe táján, úgyse hallottuk rendesen a megszeppent városházi alkalmazottakat és néha Ványolós aranyköpéseiről is lemaradtunk. Az októberi tanácsülés véget ért, köszönjük a figyelmet.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."