Itthon » Közélet

A romló város: csőtörések ideje jön

Csőtörés szinte naponta van a városban, rendeltetésszerű. Ugyanakkor idegesítő és csak ideiglenesen orvosolható.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

csotores1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 04., 16:06
0 hozzászólás. 

Talán nincs olyan nap, amikor ne lenne legalább egy csőtörés Székelyudvarhelyen, amit a vízszolgáltató munkacsoportjának kell kijavítania. Az ivóvízvezeték-hálózat nagyobb része régi vezetékekből áll, amelyek az idő múlásával egyre sérülékenyebbek lesznek.

A város területén több olyan szakasz is van, ahol gyakoribbak a meghibásodások, ezeken a részeken sokszor teljes vezetékcserét is végeznek, de a ki nem cserélt csövek, szakaszok állapota tovább romlik az idő múlásával.

Ülkei Erika, az Aqua Nova Hargita Kft. menedzser-igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy általaban azokkal a csövekkel van gond, amelyek ólóm- vagy acélborításúak, illetve nem megfelelő mélységre (ez az itteni talajhőmérsékletet figyelembe véve 1 méter és 10 centiméter) vannak elhelyezve.

A rendszer kiépítésekor, évtizedekkel ezelőtt fektették le ezeket, de nem mindenütt a megfelelő mélységre, ezért tartósabb, komollyabb fagy alatt bekövetkezhet a meghibásodás.

csotores2

A város területén összesen 72 kilométer ivóvízvezeték van – ebből kb. 50-52 kilométer régi vezetéknek számít. Habár az utóbbi években sok szakaszos csőcsere is volt, a vezetékhálózat kétharmada nem új, s emiatt is vannak a gyakori csőtörések.

A napi statisztikákat illetően Ülkei elmondta, hogy megesik az, hogy egy nap alatt három meghibásodást kell kijavítania az Aqua Novának, de az is előfordult, hogy egy hét alatt tízet kellett helyrehozni.

Az Aqua Nova statisztikája szerint a következő udvarhelyi utcákban a leggyakoribbak a csőtörések: Kossuth Lajos, Függetlenség sugárút, Tábor, Orbán Balázs, 1918 December 1, Tamási Áron, Nicolae Bălcescu, Vásártér, Asztalosok, Petőfi Sándor, Virágok sétánya, Bethlenfalvi út, Bethlen Gábor, Városháza tér, Baróti Szabó Dávid, II. Rákóczi Ferenc, Mihai Eminescu, Dózsa György.

A csőtörések megjavítása általában néhány órát vesz igénybe, komplexebb munkánál pedig napokig is eltarthat – ilyenkor a feltört aszfalt, föld előtt a szolgáltató-javító köteles azt kijelölni, illetve az érintett tömbházak, magánlakások tulajdonosait értesíteni a szolgáltatás-kiesés időtartamáról.

A meghibásodások az időjárástól is függnek – a késő ősz, kora tél, illetve a kora tavasz azok az időszakok, amikor a leggyakrabban fordulnak elő, elsősorban a hőmérséklet-ingadozások miatt. A csövek burkolata a talaj mozgásától megreped, beszakad, a víz szivárogni kezd, sokszor az utcán is látható. Télen a legrosszabb a helyzet, mert a felszínre törő víz ráfagy az úttestre vagy a járdákra, balesetveszélyessé téve azokat.

Mivel a vezetékrendszer teljes cseréjét csak évek alatt lehetne elvégezni (és csak akkor, hogyha jelentős pénzösszeget fordítanának rá), a város lakossága egyelőre nem számíthat erre. A csőtörések tehát maradnak, idén télen is minden bizonnyal rendszeresek lesznek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."