Itthon » Közélet

Eltemette a hó Homoród mentét

Csendben ül a hó alatt a Homoród mente. Homoródszentmártonban kellene szavazniuk a kénosiaknak is, állítólag jön az iskolabusz értük. Szinte ott rekedtünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kénos
Kénos a hó alatt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. december 09., 14:43
0 hozzászólás. 

A kocsma zárva, a Zoltán Aladár művelődési otthon viszont nyitva áll – utóbbiban van berendezve az 179-es szavazókörzet, ahová elméletileg 646 szavazót várnak a nap folyamán.

A község központja kihalt, üres, egy lélek nem jár – csupán egy telefonáló csendőr áll az út szélén, de sok dolga nem akadt, itt ma semmiféle rendbontás nincsen.

Havas falu

Belépünk, a szavazókörzetben kivétel nélkül hölgyek a bizottsági tagok, kedvesen mosolyognak – 13 óráig összesen 106-an járultak a kartonpapírból kialakított urnák elé – eddig nem volt nagy tülekedés. Közben érkezik még egy férfi, megy minden a procedúra szerint, személyi, szavazólapok, fülke, pecsét, pecsét vissza, lapok az urnába, személyi vissza, áldásbékesség. Így megy ez.

Szentmártoni szavazókörzet

Meleg van, az asztalon üdítő és sütemény, kedvesség és nyugalom sugárzik az arcokról. Szentmárton településen kívül itt szavaznak a lókodiak és a kénosiak is, de egyelőre nem jönnek tömegesen onnan sem az emberek – ezt később meg is értjük.

Átmegyünk Kénosba – a befele út még rendben van, de egy idő után már nem tud tovább menni az autónk, kénytelenek vagyunk megfordulni, nem enged a hó és a jég.

Egy árva lélek sem jár a faluban, nem érzünk választási hangulatot, eufóriát – csupán néhány plakát utal arra, hogy a mai vasárnap különlegesebb, mint a többi.

Kénos

Megkerüljük a falut, a másik bejáraton ismét bemegyünk, és végre találunk az utcán egy fiatalembert, akivel szóba elegyedhetünk. „Úgy volt, hogy jön az iskolabusz, de még nem láttam" – mondja, majd azzal folytatja, hogy régebb itt, Kénosban is volt szavazókörzet, s akkor inkább elmentek voksolni az emberek. Ám most csak Szentmártonban lehet, s az itteni, zömében idős emberek nem fognak gyalog nekivágni az útnak ebben az időben.

A kocsma itt is zárva van, a hó belepte a kis falut, a meredek, lejtős utakon nagyon nehéz a közlekedés. Valahogy újból kievickélünk belőle, de hogy evickélnek ki ebből a helyzetből azok, akik azt szerették volna, hogy ma az ilyen kis, eldugott falvak lakói is rájuk szavazzanak?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."