Itthon » Közélet

Toplistára készül a Babeș-Bolyai Tudományegyetem

A kolozsvári felsőoktatási intézmény fel szeretne kerülni a sanghaji listára, mely a világ 502 legjobb egyetemét rangsorolja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ubb
ubb
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. január 08., 09:32
0 hozzászólás. 


A sanghaji lista (Academic Ranking of World Universities) a világ egyetemeit rangsorolja egyetlen szempont, az egy főre eső tudományos termelés alapján. Talán kevésnek tűnhet egy kritérium, ám az elvégzett kutatások számát egy egyetem eredményeinek legjobb mutatójaként tartják számon. Románia 119 felsőoktatási intézményéből ezidáig még egynek sem sikerült felkerülnie a toplistára, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem jelenleg a 600. hely környékén áll, két éven belül pedig szeretnének az 550-ig eljutni – mondta Andrei Marga, az egyetem rektora.

ubb

Az egyetem első embere elmondta, ezen a listán prioritást élveznek azok az intézmények, melyek keretén belül orvosi oktatás is folyik. Emellett a száz legjobb közé jutásnak feltétele, hogy egy egyetemi oktatóra ne jusson több, mint nyolc diák. Romániában jelenleg átlagosan huszonkét hallgató jut egy tanárra, ezt a számot igyekeznek húszra csökkenteni. A professzor szerint az egyetemek sokszínűsége miatt nehéz egy ilyen rangsort felállítani, ezért minden ehhez hasonló besorolás csakis részlegesként fogadható el.

A Babeș-Bolyai jelenleg azon dolgozik, hogy javítson az ott végzettek foglalkoztatottsági arányán. Ez a mutató most 80% felett áll, vagyis ennyi frissen végzettnek sikerül állást találnia. Az egyetem infrastruktúráját egyébként amerikai elemzők is versenyképesnek tartják. Emellett a tudományos publikációk mennyiségén és minőségén is szeretnének javítani egy új program keretén belül.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."