Itthon » Közélet

Kőbe borul a Patkó

Betáblázzák a műemlék épületeket, kiűzik a turkálókat a Kossuthból, ami egyhamar nem lesz sétálóutca. A vár pénzre vár.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patko, fotó: Csedő Attila
Tavasszal újrakövezik, az év folyamán megújul a Patkó. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. február 12., 15:25
15 hozzászólás. 

Az Általános Rendezési Terv (ÁRT) különleges figyelmet fordít a város jellegét meghatározó történelmi védett területekre, műemlékekre. A törvény előírja, hogy a már besorolt műemlékeket fali táblákkal kell megjelölni.

Ilyen tábla kerül a város területén levő több mint húsz műemléképületre, többek közt a városházára, a templomokra, iskolákra, a Korona bár épületére, a várra és a Jézus kápolnára is.

De a Kováts Fotó kapuján és napfénytetős műtermén, manufaktúrás házakon is ilyen fog díszelegni, majd a szintén védettnek minősülő tereket, utcákat is jelölni fogják. Külön besorolásba tartoznak az emlékházak valamint a sírhelyek, így Orbán Balázs sírja is.

Hőszigetelt értékek

A város területén sok olyan épület van magántulajdonban, ami építészeti értéket képvisel, de nem számít műemléknek. Felújítás esetén jó esetben a tulajdonosok az eredeti állapotot állítják vissza, de egyre gyakoribb, hogy teljesen átalakítják az épületet: leverik a díszítőelemeket, iporkát használnak a hőszigeteléshez, más formájúra cserélik a történelmi nyílászárókat, ezzel megfosztva a házat az egyediségétől, stílusjegyétől és jellegtelenné teszik azt.

Jakab Mária műépítész, a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztályának munkatársa sem helyesli ezt a fajta megoldást, de ilyen esetekben a hivatal tehetetlen, nem kötelezheti a tulajdonost, az eredeti állapot megőrzésére. Ablakcserékre, hőszigetelésre engedélyt csak háromszintesnél magasabb épületek esetén kell kérni, és ez lehetőséget ad a rombolásra, még ha ez nem is minden esetben tudatos.

A védett övezetekben, mint például a Kossuth utca, nincs szabad kezük a tulajdonosoknak, itt felújításkor csak meghatározott szín, textúra és anyagok használhatóak.

kossuth utca, kakasy Botond

Az utóbbi években több védett zónában is történtek nem megfelelő átalakítások, ezeket legtöbb estben nem a jelenlegi bérlők vagy tulajdonosok végezték. Ez az oka annak, hogy a hivatal illetékesei nem kötelezik a jelenlegi tulajdonost/bérlőt arra, hogy az eredeti állapotot visszaállítsa, de erre is sor kerül, amennyiben egy újabb átalakítást, esetleg rendeltetésváltást kérvényeznek – mondta el a szakember.

További terv az utcában levő boltok átminősítése luxuskereskedelemnek, és a turkálók kizárása ezekről a részekről. Ugyanakkor a kapualjak, a belső udvarok is más szerepet kapnának. A jelenleg kihasználatlan belső terek megnyitása, más rendeltetéssel való felruházása viszont csak a jelenlegi lakók kiköltöztetésével oldható meg.

„Ez a kiköltöztetés nem mindenkire vonatkozik, csak azokra, akik nehéz szociális körülmények közt élnek és nem tudják rendben tartani az épületet, illetve lerombolják, eltüzelik azt is, ami megvan" – pontosított Jakab.

Az utca összképét a különböző stílusú, és nem mindig engedéllyel felbiggyesztett reklámtáblák is rontják. Ezekkel kapcsolatosan sem cél a büntetés, de a más erdélyi nagyvárosokban már megvalósított, kisméretű cégtáblák elhelyezését fogják szorgalmazni, kizárva a reklámokat.

Jó hír, hogy az idén megújuló ÁRT-ben a város műemléklistájának bővítésekor öt új védett pozícióra is van javaslat.

A Haberstumpf villa Székelyudvarhelyen

Ezek a Haberstumpf-villa, az Ugron kápolna, az Orbán Balázs utca 12 szám alatt levő épületek, a Mihály, a Szűcs, a Csizmadia udvar és a Sarkantyú utca által határolt rész, és a Tamási Áron utca 21, 21A, 23 és 25 szám alatti épületek.

Jakab Mária véleménye, hogy a történelmi udvarokat úgy lehetne megmenteni, ha az önkormányzat felvásárolná ezeket, és a jelenlegi lakosokat szociális lakásokba költöztetné.

Az már kevésbé örvendetes, hogy nem készült terv a levegőben lógó kábelek földbe helyezésére, így egyelőre marad a városközpontot behálózó kábelrengeteg. Szintén sokak álma, hogy a Kossuth utcából sétáló utca legyen, de jelenleg erre sincs kilátás.

A vár még pénzre vár

A műemlékként nyilvántartott Csonkavár felújítása még várat magára. A terv elkészült, 2010-ben be is került a nemzeti restaurálási programba, de a Guttmann Szabolcs építész és a vásárhelyi IngService Kft. által elkészített és elfogadott felújítási terv megvalósításához hiányzik a szükséges pénz.

A rehabilitálás nem hiúsult meg, de állami finanszírozás hiányában egyelőre elakadt – mondta el Jakab Mária, hozzátéve, hogy a román kormányon kívül is lehet más befektetőket keresni.

A vár környékén levő, úgynevezett élősködő épületek lebontása viszont szerepel az ÁRT-ben, és az is, hogy a várat övező területnek egy új szerepet adjanak, például kis, kézműves termékeket készítő és árusító boltok és műhelyek kaphatnának ott helyet, egyfajta mesterségek utcája jelleget kölcsönözve a területnek.

csonkavar, muemlek

A régóta vita tárgyát képező, a várban létrehozandó kulturális központ kialakításával kapcsolatban a szakember úgy vélekedett, ezt alaposan át kell gondolni, nem csak az iskola miatt, de azért is, mert egy nem önfenntartó kulturális központ működésének a városkasszát terhelő költségei is vannak.

A vár és a Városháza tér összekapcsolására is van már egy régi terv: nem csak egyszerűbben tudnánk átsétálni a Székely Támadt várba, de láthatóvá válna a Városháza hátsó homlokzata is. Az elképzelés megvalósításához a hivatalnak fel kellene vásárolnia pár épületet a Varga patak mellett, le kéne bontani az útba eső kerítéseket, így megnyílna a tér, ahová egy parkolót is ki lehetne alakítani – vázolta Jakab.

Tavasszal kövezik a Patkót

Az utóbbi években inkább a közterek felújítása hátrányba került, „ideje, hogy ezeket is felújítsuk, mert az embereknek joguk van az igényesen kialakított, minőségi közterekre, amelyeket ugyanakkor kötelességük megóvni, tisztán tartani" – fogalmazott a szakember.

Székelyudvarhelyen három meghatározó, összefüggő köztér van: a Városháza tér, a Kőkereszt tér és a Márton Áron tér, azaz a Patkó. A Városháza tér nagyrészt még alapos átgondolásra váró központ, de kisebb „zsebe", az Emlékezés Parkja már rendezett.

Ez a tér, illetve a Kőkereszt tér is teljesen új koncepcióra vár, kezdve a forgalom átalakításától az ott levő épületeket is érvényesítő térrendezésig. A régebbi korból származó történelmi szimbólumok visszaállítása, a meglévő szobrok megőrzése fontos, de elhelyezésüknél nem a halmozás, egymásra zsúfolás a szempont – hangsúlyozta Jakab.

A Márton Áron tér, formáját és elhelyezkedését tekintve is, közösségi ünnepeknek megfelelő. Az átalakítására vonatkozó terv hosszú távú, több lépésben fogják megvalósítani. Egyelőre a megdőlt támfalat erősítik meg, és a belső térben levő aszfaltburkolatot cserélik ki különböző méretű, vöröses-barnás, fehér és szürke árnyalatú andezit kövekre.

patko, foto:Kakasy botond

A Patkó felső felében egy stilizált, alig látható virágminta lesz kialakítva. A felújítás során megoldják a vízlevezetést, megerősítik a Vasszékely szobor talapzatát, illetve itt megoldható a levegőben lógó villanykábeleket föld alá helyezése. Arról, hogy a város egykori felső piactéren az idők folyamán elhelyezett nemzeti szimbólumokból (címer és kopjafák) mi, hogyan kerül majd vissza a térre, a történelmi tanulmány elkészítése után döntenek az illetékesek, annak függvényében, hogy a történelmi múltú tér mit kell, hogy jelentsen a mai kor embere számára.

A tér közepén álló díszalmafákat eltávolítják, mert ezek zavaróak, nem látni tőlük a színpadot, majd később megvizsgálják a Mária Valéria épületétel szemben, a tér túloldalán elhelyezkedő ingatlan előtti elöregedett, a teret árnyékoló fák helyzetét is – vázolta a műépítész.

A buszmegállót a Kőkereszt és a Patkó közötti részre helyeznék át, és ide költöztetnék a virágárusokat is. A tér jobb oldalán levő épületek jó állapotban vannak, a gimnázium bentlakásának kerítését viszont kijavítják és Márton Áron püspök szobrát is egy magasabb talapzatra helyezik.

Jó lenne egy hangulatvilágítás is a térre, de erre egyelőre nincs pénzkeret – mondta el a szakember.

A felújítási látványtervet a polgármesteri hivatal urbanisztikai osztálya készítette, egy brassói cég hivatalosította. A felújítást tavasszal, az időjárás függvényében kezdi el a kivitelezés jogát versenytárgyaláson elnyerő Viaduct Kft.


A jelenből is múlt lesz egyszer

 

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum egy, a hivatal szakembereinek tetszését is elnyerő ötlettel rukkolt elő: időkapszulát szeretnének elhelyezni az egykori deákok gyülekező helyén, a Patkóban. A kapszula helyét a burkolatba beépített táblával jelölnének meg.

A terv megvalósításának semmi akadálya, de régészeti felügyelet szükséges hozzá, mivel a tér régészeti lelőhelynek számít – közölte Jakab Mária. A műépítész hozzátette a város területén összesen 11 régészeti zónának minősülő terület, ezeken csak a régészek felügyelete alatt lehet "áskálódni".

 



15 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2013-02-12 15:43:06
Nem tudom lesz-e olyan városvezetés aki be meri vállalni, hogy a központ egy részén felszedjék az aszfaltot és az alatta levő kockakövet renoválja. Sőt minden idétlen táblát a központi épületekről eltüntetni és mindent renoválni. Azt hiszem olyan városképet kapnánk, hogy sok helyről utána járnának...de ez csak álom. Vissza lehetne idézni a régi Udvarhelyt legalább a központba a várral együtt.
Ezt kell meglépni.
avatar
hahaha
2013-02-12 15:50:39
Aztán az végkép érthetetlen számomra, hogy mi a szomorú fűzfáért nem lehet a kábeleket betenni a föld alá ha már városrendezés zajlik. Mind1, megvárjuk mig minden értékes épület elrohad és akkor nem kell terveket sem készíteni.
avatar
zterex1
2013-02-12 19:12:53
A Szálloda mögötti körforgalom kialakításakor nagyon sok kockakövet szedtek fel ( az aszfalt alatt volt ). Azokat a köveket most fel lehetne használni a Patkó rendezésénél. Hol vannak. A kocka kő nagyon drága, sokat lehetne vele spórolni. Vagy nem ez a cél?
A műemlék épületekre információs táblát is kellene helyezni, hogy a turista tudja, hogy miről is van szó.
Egyébként meg minden csak kitalálnak de nem tudnak hosszú távon gondolkozni a városházán. Szedik a pénzt a parkolásért, de ha havazik a parkolókat nem takaríttatják meg. Ez a szolgáltatás amiért fizetni kell? Nevetséges.
avatar
kszl
2013-02-12 20:49:33
magyarul hungarocell és nem iporka....:D
avatar
Fles
2013-02-13 08:55:22
HA HA HA
Rendben van "Csinaljuk meg"(Gyurcsany)De mar elore latom, hogy ez is csak simlizes lesz.Kivancsi vagyok ki nyeri meg a projektet.Es mi lesz a kocka kovekkel?Ja igen es majdnem elfelejtettem, hogy jo otlet megerdemlik a draga, rendes, baratsagos rezboru testvereink, hogy szep kornyezetbe neveljek a purdekat akik majd az osi szokasuk szerint terorizalni tudjak a gyerekeinket.A jo b..os fr...ba nem azzal foglalkoznak, hogy ezeket eltuntessek a 20.000 euros autoikat "segelybol" tankolo naplopo bavdat?????????!
Es utanna johet a felujitas.
avatar
Lakatos
2013-02-13 09:00:53
re:
avatar
kszl
magyarul hungarocell és nem iporka....:D

Melyik a magyar szo, a hungaro vagy a cell ? - idiota
avatar
Krisztián
2013-02-13 10:40:34
Arra vagyok kíváncsi, a Patkó restaurálására,melyik cég nyerte meg a közbeszerzést. A Nép mikorra látta a rendezési tervet.
avatar
cily12
2013-02-13 11:31:13
jo dolog
Kíváncsinak lenni jó dolog. Én is az vagyok. De amit az építész felsorolt, korrektnek tűnik. A pesszimista-negativistáknak pedig azt üzenem, kutya ugat, karaván halad!
avatar
Kicsi Buba
2013-02-13 11:36:21
türelem
Azt látom, mindenki türelmetlen, s pofázik a semmibe. Né, van terv, várjuk meg mi lesz, s oszt akkor kommentáljuk. Addig is üdvözlöm én a tervet s a szándékot!
avatar
lucácska
2013-02-13 11:47:21
ezek vagyunk
Sajnos ez jellemző csodálatos népünkre. Soha semmivel nem tudunk megelégedni, mindenben a rosszat keressük és azt, hogy mibe lehet belekötni. Én személy szerint már nagyon várom hogyan fog megszépülni a patkó.
avatar
Baboka
2013-02-13 12:38:42
hagyjuk dolgozni
Varjuk meg mi lesz a munka vege es akkor majd osszuk az eszt.
Most van egy jo terv, az elmult evekhez hasonloan folyik a munka.
Aki dolgozik, azt a legkonnyeb kritizalni.
Sok sikert.
avatar
lucácska
2013-02-13 13:45:24
tessék számigálni
Hány cikk is jelent meg amióta a polgármester megkezdte első mandátumát??? Hány negatív kommentet kapott minden egyes munkálat elkezdése óta??? És mégis sok minden megvalósult kis városunkban. Látszik a folyamatos fejlődés, haladás a rengeteg negatív kritika ellenére. Nem lesz ez másként most sem: megvannak a tervek, elkezdődnek a munkálatok és mindenki láthatja majd, hogy ismét jól sikerült, ismét megvalósult valami, amibe persze ismét bele lehet kötni. Csak így tovább, a még több megvalósítás érdekében.
avatar
Omlad
2013-02-13 14:52:41
Régről várta talán, hogy egy alapos feljavításon menjen keresztül, megérdemli. Ott van a város szívébe, méltó tere kell legye múltunk egyik szimbólumának a Vasszékelynek. Örvendetes, hogy a városvezetés fordít erre Európaibb arcot. Remélhetőleg sok generáció puszta megtekintésével szerencsét nyer s székelységünk lelkében loboghat a Székelyzászló összetartó ereje.
avatar
cily12
2013-02-13 19:44:16
A tudositas szerint a keplet egyszeru: az egyik (ha nem az egyetlen) tortenelmi kozterunk felujitasa kovetkezik, annak rendje - modja szerint. Van terv, van kivitelezo es ahogy en ertem, van ra penz is. Csak remelni tudjuk, hogy megfelelo minosegben, a hataridot betartva, a kozlekedesben leheto legkisebb fennakadast okozva kerul kivitelezesre. A villanykabeleknek, otromba betonoszlopoknak, a felujitott teren helye nincs! Ha nem igy tortenik akkor az minden csak nem felujitas. En mielobb szeretnem az igenyesen felujitott Patkot birtokba venni.
avatar
kovacskingakovacs
2013-02-14 14:54:59
hej
Pár éve történt egy váltás, azóta a város gyarapodik mindegyre. Az évtizedek alatt eladott és átjátszott ingatlanok ideje lejárt, jön a visszavásárlásoké. Igaz, hogy a város pénzén, de na, a polgári időszak sokba került :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."