Itthon » Közélet

Bárhol kaphatnak cigit a kiskorúak

A fiatalok veszélyeztetettsége ellen alakult mozgalom (FVM) egy felméréssel kezdte munkáját, 25 üzletből 25 bukott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Dohányzó kiskorúak
Bár a törvény büntetné, a vállalkozók nem törődnek vele
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. február 18., 14:00
1 hozzászólás. 

A mozgalom tagjai egy 16 és egy 17 éves fiúval tértek be Székelyudvarhely 25 üzletébe, ahol a kiskorúak megpróbáltak cigarettát, alkoholt vásárolni. A felmérés eredménye elrettentő, ugyanis a fiatalokat mind a huszonöt üzletben kiszolgálták dohányáruval, annak ellenére, hogy ezt a törvény tiltja.

A Szombatfalvára, a városközpontra, a Tábor-negyedre és a város egyéb részeire is kiterjedő felmérés során olyan üzletet is találtak, ahol szálára árusítottak cigarettát, egy esetben pedig az elárusítónő nem akarta cigarettával kiszolgálni a fiatalokat, ám a helyszínen tartózkodó tulajdonos külön felkérte erre.

Bár a törvény több ezer lejes büntetést ír elő, amennyiben kiskorúakat cigarettával vagy alkohollal szolgálnak ki, úgy tűnik, hogy ez Székelyudvarhelyen cseppet sem számít, és a többletbevétel érdekében a törvénnyel és a fiatalok egészségével is szembemennek az itteni vállalkozók.

A következő időszakban a Mozgalom tagjai levélben keresik meg az említett boltok tulajdonosait, ugyanakkor újabb felméréseket kezdeményeznek, ezúttal a rendőrség és a sajtó képviseletével, akár törvényes eljárásokat is kezdeményezve a felelőtlen vállalkozók ellen.

A Fiatalkorúak Veszélyeztetettsége elleni Mozgalom néven alakult civil kezdeményezés célja egyes, mára teljesen elfogadottá vált negatív jelenségek visszaszorítása. A Mozgalom tagjai a cigaretta- és alkoholárusítás csökkentését, a szerencsejátékok népszerűségének visszafogását, és a lógások, illetve a felügyelet nélküli, éjszakai kimaradások elleni küzdelmet tűzték ki célul.

uh.ro/sajtóközlemény



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2013-02-18 14:16:10
Hát ez nem újdonság. Sajnos ez van és nem csak itt hanem mindehol Romániában. 14-15 éveseket is kiszolgálják. De ezt jól tudják a bizottság tagjai, mert ők is járnak társasági illetve szórakozó helyekre. Nehez feladat lesz de sok sikert.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."