Itthon » Közélet

Galambászok, nyúlászok és tyúkászok kiállítása

A tavalyi év állományát mutatják be a Székelyudvarhelyi Díszgalambászok és Kisállattenyésztők Egyesületének(SZDKTE) tagjai a Siculus Ifjúsági Házban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kisallat06
kisallat06
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. január 21., 15:20
0 hozzászólás. 


Holnaptól látogatható a 101. kiadásához érkezett Székelyudvarhelyi Díszgalamb és Kisállattenyésztők évi városi kiállítása, amelyen 30 fajta galambot (282 darabot), 21 fajta baromfit (132 darabot), 14 fajta díszmadarat (35 darabot), 4 fajta nyulat (28 darabot), 4 fajta díszállatot (11 darabot), azaz összesen 73 fajta, 486 házi kedvencet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Az SZDKTE elnökével, Báncs Ernővel beszélgettünk a kiállításról, ami egyben verseny is, hiszen nemzetközileg elismert országos bírók pontozzák a kisállatokat. „Fajtánként osztályozzák, majd bajnokot avatnak az udvarhelyi tenyésztők állataiból” – mondta a szervező, Báncs Ernő, aki hozzátette: „Brassóból és Csíkszeredából két-két bíró, valamint Segesvárról egy érkezik megnézni a kiállított állományt.” A pontozás 90-től 100-ig történik. A minősítést például a galamboknál hatonként tartják, ez azt jelenti, hogy minden hat galambból egy bajnok lesz, ha eléri a 96 pontot. Ugyanez a tyúkoknál hármanként történik, persze fajtától függően. A nyulaknál mindenik lehet bajnok, itt persze a testsúly is számít. Mondanunk sem kell, hogy minél nagyobb, annál jobb, illetve több a pont. A győztes állattenyésztők oklevelet és egy kupát kapnak a díjazott kedvencekért.

bancs_erno
Báncs Ernő és a kedvencek


Belépő fejében holnaptól minden kisállat-kedvelő gyönyörködhet a kiállított kedvencekben. A felnőttek 5 lejért mehetnek be, a nyugdíjasok és a gyerekek 3 lejért válthatnak jegyet, viszont a csoportosan érkező óvódások és tanulók mindössze 1 lejt kell fizessenek fejenként. Vasárnap állatbörze lesz a Kossuth udvarban, ahová a környékbeli városok tenyésztői is eljönnek és ahol a kisállatok gazdára találnak, vagy gazdát cserélnek. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülhet egy kisállat, a következő választ kaptuk: 10 lejért már lehet galambot vásárolni, de van 200 lejes is.

Ha kedvet kaptak a kisállatok tenyésztésére, és ezt egy szervezett formában szeretnék végezni, akkor jelentkezhetnek az SZDKTE-nél. „Főleg fiatalokat várunk és állományt is adunk ha kell” - hívta fel a figyelmet Báncs. Az érdeklődőket a Forrás utca sarkán található cipőjavítónál az SZDKTE alelnökénél, Ambrus Attilánál várják. Egyébként a tavaly a 100. kiállításnak köszönhetően 12 taggal bővült az egyesület létszáma, így 44 kisállattenyésztőt számlálnak jelenleg Székelyudvarhelyen.

A nyulakat, baromfikat és galambokat felvonultató kiállítás naponta 9 és 18 óra között tárt kapukkal várja a látogatókat.





0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."