Itthon » Közélet

Fürdőruci, naptej: irány a strand

Kíváncsiak voltunk mi fogad az udvarhelyi strandokon, ezért benéztünk. Ha még nem vágtál bele az ide strandszezonba, itt a strandkörkép.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

strand-04
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 12., 16:32
0 hozzászólás. 

Reggel napsütés és boldogság, délután borús ég, villámlás és zuhé. Ez már annyira nem boldogság, mert tárt karokkal várjuk a nyarat és a vele járó fülledt meleget, hogy újból a strandok nyugágyain és a medencék hűs vizében lazulhassunk. Hiába a nagy várakozás, gyengén indul az idei strandszezon.

szejke

Izzasztó meleg van, de felettünk már gyűlnek a viharfelhők. A város területén működő három strand közül először a legtávolabbira, a szejkei strandra látogatunk. A város vásárhelyi kijáratánál elhelyezkedő fürdőhely a megszokott szolgáltatásokkal várja idén is vendégeit.

A strand üzemeltetőjétől megtudtuk, hogy maradtak a tavalyi árak. A kilátogatók a kicsi és nagy medencét használhatják, illetve gyerekeknek kis méretű kerti gumimedencét is felállítottak. Ugyancsak a gyerekekre gondolva, néhány hintát is felszereltek, van homokozó is.

Akik lábtengózni akarnak, azok a medencék másik végénél a lebetonozott részen tehetik, ugyanis a régi pálya helyén napernyők árnyékában fogyaszthatjuk el a kinti bárból rendelt finomságokat: frissítő italokat, sőt, meleg ételt is.

strand-05

A város zajától félreeső, nyugodt környeztet a fiatalok is értékelik. Az idős fenyőfa árnyékában hűsölő fiatalok teljesen jó helynek tartják és az árakkal is elégedettek. „Idén most vagyok először itt, de tavaly gyakran jártunk a barátokkal.

Nincsenek sokan, kellemes a táj, barátságos a hangulat, ez tetszik nekem nagyon, ja, és van hot-dog. Tökéletesek az árak, ha öt után jövünk, akkor három lej és kutyát is lehet hozni" – vélekedtek a fiatalokból álló csoport tagjai.

Ami az árakat illetve a felnőtt napijegy 6 lej, a gyerek 3, illetve a 3 év altti gyerekeknek ingyenes a belépés. Az esti fürdés 17 órától kezdődik, három lejbe kerül, egy lejért nyugágyat bérelhetünk.

strand-07

Ha a szejkei hágón nincs kedvünk kimenni, illetve nem bízunk a kiszámíthatatlan időjárásban, akkor választhatjuk a város legkomplexebb szolgáltatásait nyújtó szabadidő és wellness központját, a Septimiát. Bár sokoldalú szórakozási, sport és egyéb lehetőségekkel fogadja a betérőket, mi csak a strand részére voltunk kíváncsiak.

Két szabadtéri medencében – az egyik gyerekmedence – mártózhatunk meg. A 25 méter hosszú medence vizét 27 C fokra, amíg a gyerekmedencéjét 32 C fokra melegítik, így ha hidegben van kedvünk lubickolni, akkor is kellemes. Nem gond, ha nem tudunk úszni, a központ úszómesterei tanítanak a vízen maradás fortélyaira – természetesen nem ingyen.

A gyerekek a víz tetején levő levegőbuborékban lebeghetnek, a felnőttek a medence szomszédságában működő bárból tankolhatnak enni és innivalót. Ha megsokalltuk a medencében pancsolók zsivaját, akkor a medence mellett levő két sós dézsa valamelyikében lazulhatunk.

strand-08

Aki napozni szeretne, az a medencetér mellett emelkedő domboldalon kialakított lépcsőzetes teraszon terítheti ki pokrócát egy kellemes napfürdőzéshez.

Szolgáltatásaiban és színvonalában messzemenően lekörözi a környék strandjait, de ez az árakon meg is mutatkozik, vélekedik Józsi, aki barátnőjével élvezte a vihar előtti utolsó napsugarakat. „Nem vagyunk gyakori strandolók, de szeretjük itt, strandolni mindig ide jövünk. A városi strandra beengednek számomra nem kívánatos személyeket is, azokért nem vagyok oda.

De volt olyan is, hogy pár osztálytársammal elmentünk a strandra, s a csapatból négyen is kaptak belső fülgyulladást. Azóta nem járok oda. Itt a szolgáltatásokkal teljesen meg vagyok elégedve, egyedül az árak olyanok, mint a színvonal: jó magasak" – neveti el magát Józsi miközben strandos élményeit összegzi.

Valóban, a többi strand áraihoz mérten a zsebünkbe kell nyúlni: a napos felnőtt jegy ára 16, amíg a gyerekjegy 9 lejbe kerül. A jegy kifizetésével hétköznap reggel hat órától este tízig, hétvégén reggel kilenctől esete tízig élvezhetjük a strand szolgáltatásait.

Napozóágyat 2 lejért, napernyőt 3 lejért bérelhetünk. Ha nem akarunk egész nap ott tartózkodni, akkor válthatunk úszójegyet is, ami 10 lejbe kerül, de ezért csak korlátozott ideig úszkálhatunk. A strandon kívüli szolgáltatásokat a Septimia honlapján lehet böngészni.

strand-02

Utolsóként nézzünk szét a városi strandon is. Tavaly óta nem változtak a szolgáltatások, de sebaj, ha itt is a tavalyi áron fürdőzhetünk. Ne tévesszen meg senkit a tavaly óta változatlan strandkép, mert a szezonra megfelelően fel van készítve. Mindhárom medence fel van töltve, az úszási tudásunknak megfelelő nagyságút és mélységűt választhatjuk.

A méreteiben nagyobb, de mélységében közepes medencében fokozatosan mélyülő vízben mindenki biztonságosan élvezheti a strandolással járó pancsolást. A legkisebbeknek gyerekmedence van.

Akik a perzselő nap elől szeretnének elbújni, azok a a fák alatt, a ligetben, kellemes, hűs környezetben heveredhetnek le. A strand bejáratánál napernyők árnyékában fogyaszthatjuk el a nyárikert hangulatú strandbárból vásárolt frissítő italokat.

strand-01

Csaba családjával érkezett a strandra, ők rendszeresen vendégei a helynek. „Hetente járunk a strandra, jó a környezet, a nagy fák árnyékában kellemes, van zöld övezet. Jó a víz, és viszonyítva a többi strandolási lehetőséghez, nagyon jó, gyerekekkel, családdal első osztályú. Járunk néha Septimiába és a Szejkére is, de ezt szeretjük a legjobban" – summázta a családapa, aki rohant is, hogy még az eső előtt megmártózzon.

Jegyárak: 4 lej gyerekeknek, 7 lej felnőtteknek, de ezek 16 illetve 19 óra után csökkenek.

Előttünk az egész hétvége, ne bízzunk a barométerben. Ahogy az idő engedi, ragadjunk naptejet, kapjuk fel a fürdőruhát és irány strand. A hétvégét nem is lehetne jobban kezdeni, mint egy kis lazulással, pancsolással a strandon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."