Itthon » Közélet

Híd nélkül maradtak a Templom utcaiak

Hétfő reggelre elbontották a Templom utca alján levő hidat: a lakók csak munkába menet vették észre, hogy nincs híd, amin átmenjenek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

templomhid
Elbontott híd a Szejke patakán. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 29., 16:57
0 hozzászólás. 

Elavult, és a funkcióját sem látta el már rendesen a Templom utca alján levő híd. A Viaduct Kft. munkatársai elkezdték a híd elbontását, hogy egy teljesen új, szélesebb híddal tegyék járhatóvá a Sós-patakot, közismertebb nevén a Szejke patakát. Csak erről elfelejtettek szólni az ott lakóknak, akik hétfő reggel szembesültek, hogy nincs híd, amin átmenjenek.

Az utcában több panzió is működik, ahol a reggel távozni kívánó vendégek értetlenül nézték az elbontott hidat. Egyelőre még a maradványok melletti részen autóval át lehet hajtani az alacsony vízállású patakon, annak, aki nem sajnálja autóját, illetve kellően magas az alváza. Holnaptól minden valószínűség szerint teljesen lezárják az utcát az autós forgalom elől, így a patakon sem lehet majd közlekedni.

templomhid-2

A polgármesteri hivatalnál érdeklődve megtudtuk, hogy már egy héttel ezelőtt megjelent a helyi nyomtatott napilapokban, hogy megkezdődnek a munkálatok – bár más sajtótermékeket nem értesítettek a munkálatok kezdéséről. A kezdésnél egy kis csúszás is volt, a kivitelező cégnek már 25-én el kellett volna kezdenie a munkálatokat, számolt be Bálint Attila sajtószóvivő. Addig is, amíg tart a felújítás, a Templom utcát a Kamilla utca felől lehet majd megközelíteni gépjárművel.

A Sas utcából érkezve, a tűzoltóság épületét elhagyva, egyenesen kell továbbmenni, hogy elérjük a Kamilla utcát, ahol szűk, kanyargós úton kapaszkodhatunk fel a Széldombon. A felső, laposabb részhez érve egy magánterületen kell áthajtani, majd innen csatlakozhatunk bele a Templom utca felső szakaszába. Mint megtudtuk, a polgármesteri hivatal és a telektulajdonos között megállapodás született, miszerint a munkálatok ideje alatt bárki szabadon áthaladhat a területen.

templomhid-3

A lakók jelezték, hogy reggel egy darabig valóban szabad volt a közlekedés, majd lezárták ezt az utat is. Ottjártunkkor ez a kapu már ismét nyitva volt, igaz a köves, olykor füves útszakaszokon csak találgatni lehetett, hogy merre is kell menni, hogy visszajuthassunk a városba.

Bálint Attila elmondta, még a mai nap folyamán táblákat helyeznek ki a helyszínen, melyekről kiderül, merre lehet kikerülni a munkálatokat. Ezeket a táblákat a kivitelező cég fogja kihelyezni. Jelenleg a Templom utcai részen, a híd bal oldalán az egyik villanyoszlopra van kihelyezve egy, a kerülőt jelző, stilizált térkép. Hiába kerestük az ilyenkor kötelező, a munkálatokat jelző táblát, ez nem volt kifüggesztve sehová.

templomhid

A Viaduct Kft. helyszínen tartózkodó alkalmazottjától megtudtuk, hogy ez a tábla sem marad el, hamarosan kifüggesztik, most éppen a kerülőút kitáblázásával voltak elfoglalva. A szakember azt is elmondta, a jelenlegi hidat teljesen elbontják, helyébe egy modernebb és jóval szélesebb átkelőt építenek. A híd elkészítéséhez szükséges időt nagyjából két hétre saccolta, mivel előre gyártott elemekből rakják össze.

Bálint ugyanakkor úgy vélte, a munkálatok akár egy hónapig is elhúzódhatnak, ugyanis a híd mellett még annak környékét is rendbe teszik, kiépítik.


Az egész utca megújul


Egy korábbi tanácsülésen már elfogadták az utca teljes modernizációjának tervét, de idén csak a híd készül el. Az idei költségvetésbe már csak ez fért bele, az utca teljes modernizálását a jövő évi költségvetésből finanszírozzák, és ekkor is végzik el a munkálatokat.

A modernizálás 523 m hosszú és 6 m széles útszakaszt, illetve az ehhez tartozó, 0,75-1,5 méter széles járdarészt foglalja magába. A 35 lakóházat kiszolgáló útszakaszra 3 138 nm aszfalt kerül, és 448 nm beton térkövet használnak a járdákhoz. Az esővíz kanalizálásához 387 méter föld feletti, illetve 120 méter földalatti esőcsatornát használnak.

A híd járószélessége hét méter, míg a járdarész 1,2 méteres lesz. A híd tízméteres felhajtókon lesz megközelíthető, illetve 21 méteren mederrendezési munkálatokat is végeznek.

A munkálatok áfás összértéke 1 076 000 lej.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."