Itthon » Közélet

Avatják a Jézus-kilátót

Augusztus 17- én a 11 órakor kezdődő főpásztori szentmise keretében adják át rendeltetésének és kérnek áldást a Jézus Szíve Kilátóra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Jézus Szíve kilátó, fotó: Egyed Ufó Zoltán
Megáldják, felavatják a vitatott kilátót. Egyed Ufó Zoltán fotója
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. augusztus 08., 13:49
5 hozzászólás. 

Felavatják a Gordon tetőre épített 22,5 méter magas, Pléhkrisztus néven elhíresült Jézust formáló kilátót, amelyet még 2010-ben kezdték el építeni. A Jézus Szíve Kilátó avatója augusztus 17-én lesz. A délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke, a szentbeszédet Oláh Dénes, marosvásárhelyi főesperes-plébános mondja.

A Protemp Alapítvány sajtóközleménye: "A Jézus Szíve Kilátó ötletét a bogárfalvi templom felszentelésének napján Magyari Árpád, a Gordon Prod KFT vezérigazgatója valamint a Protemp Alapítvány elnöke és a falu szülötte, Ft. Hajdó István, akkoriban gyergyószentmiklósi főesperes-plébános vetette fel, a környező, zömében katolikus vallású közösségek igényének alapján. A tervezéskor és a kivitelezés első szakaszában tevékeny részt vállaltak a megvalósításban. Sajnos időközben mindketten visszatértek Teremtőjükhöz. A létesítmény befejezéséhez nagyban hozzájárult az a lelki örökség, amellyel életük során példát szolgáltattak: a Megváltónak nem a keresztre feszített alakját szerették volna megjeleníttetni, hanem a Feltámadottat - az áldó Krisztus az, akinek a jelenléte mindennap érezhető köztünk.

A Jézus Szíve Kilátó a 953 m tengerszínt feletti magasságon levő Gordon-tetőn épült, összmagassága 22,5 m. A területet, amelyen a beruházás létrejött használati szerződés alapján a székelyszentléleki közbirtokosság biztosította az Alapítványnak. A létesítmény művészi kivitelezésével Zavaczki Walter Levente szobrászművészt bízta meg az Alapítvány, aki hasonló jellegű egyházi, illetve történelmi műemlékek megvalósításával már bizonyított. A Magyar Képző- és Iparművészeti Lektorátus Kossuth-díjas szobrászai véleményezték az alkotást: Györfi Lajos, Mihály Gábor, valamint Boróka Gábor osztályvezető. Mihály Gábornak több ilyen monumentális alkotása ismert, Györfi Lajos pedig eddig több mint 60 köztéri szobor alkotója, ezért kérték a szakmai véleményüket, és ők e tervet megvalósíthatónak és nagyon jónak minősítették. A számos magyarországi szakember megerősítő véleményezése mellett Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész is pozitívan bírálta el, és válaszként erre az ötletre egy, a Jézus Szíve Kilátóhoz vezető úton felépítendő kápolna tervét ajándékozta. Ez volt különben életpályája utolsó terve.

A kivitelezés részletei az érintettek részéről sok-sok egyeztetés alapján valósultak meg. Az első dokumentumot, az építési bizonylatot 2010. május 19-én állították ki, amelynek alapján elindult a cselekvések sorozata: a kivitelezési terv összeállítása, úgy az építkezési munkálatokra, mint a fémszerkezetre vonatkozóan. Párhuzamosan azonban, kezdetét vette a kivitelezés is úgy a művész telephelyén, mint a felállítandó helyen.

2011-ben az Állami Épületfelügyelőség leállította egy rövid időre a munkálatokat, amíg a beltelkesítési és egyéb hiányzó dokumentumok elkészültek. Kiváló tervezői csapatmunka és a pozitív melléállás nyomán – amit az engedélyeztető intézmények részéről megtapasztaltak a kivitelezők – 2011. november 17-én megszületett az a dokumentum, amelynek alapján a munkálatok folytatódhattak.

A kivitelezés elsődleges támogatója a bogárfalvi Protemp Alapítvány volt, és csatlakoztak a térségbeli települések hitközösségei, lakosai, vállalkozói, az egyházak képviselete, a farkaslaki önkormányzat, és más hazai és külföldi, e cél érdekében adakozók.

A tervez-, a kivitelező, a támogató csoportok önzetlen munkájának, valamint a helyi önkormányzat melléállásának köszönhetően 2012. november 7-én került sor az építmény munkálatainak a befejezésére és technikai átadására. Ezt követően indultak a tereprendezési munkálatok. A Jézus Szíve Kilátó a Gordon-tetőn, 1,5 m magas 11,00x11,00 m piramis alakú talapzaton áll, amit faragott kő díszít. A fej, a kezek és a palást rozsdamentes acélból egy acélszerkezetre épültek rá. Rendeltetése szerint kilátó, lelki értelemben pedig egy hely, ahová, ha feltekint a látogató, elmondhat egy Jézus-köszöntést. Ugyanakkor a hála helye is, hogy a Nyikó-mente népének sikerült újjáépítenie mindazt, amit a 2005-ös augusztusi árvíz tönkre tett".

uh.ro/sajtóközlemény



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-08-08 19:53:53
a rosszat is meg lehet szokni, de ez akkor is gusztustalan.
avatar
kérdés
2013-08-08 20:41:06
Ez botrány!
avatar
Nadragulya
2013-08-08 21:35:38
megnem értett művész
Én hülye, még azt hittem, hogy egy roncsderbi pálya védőszentje. :)
avatar
Omlad
2013-08-09 10:16:36
Pléh Jézus
Hírre tették, hogy nemsokára felavatásra kerülő Pléh Jézus, egyben egyféle megemlékezés az utolsó nagy árvíznek annak az áldozatainak is. Kicsit gondolkodóba estem, majd rájöttem, ez bizonyára akkor Szász Jenőnek van dedikálva. Ő vette fel a Pléh Pofát mit sem törődve az adományozók nemes szándékával, úgy hagyta el a várost, hogy soha a pénzzel nem számolt el. Így most már tudom, hogy te magasságos Pléh Jézus, te mondd meg, merre lettek a károsultaknak szánt összegek?
avatar
pek
2013-08-14 23:24:44
pléh-giccs
Még jó, hogy nem Szűz Mária testén mászkálhat a hívő giccsfaló. A giccset fölavató püspök pedig maradjon Krisztus fenekénél, föntebb ne másszon. Én ateista vagyok, de ha ez a giccs székely tájszobor, akkor belőlem pápa lesz...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."