Itthon » Közélet

Folytatódik a moldvai csángók támogatása

A Hargita megyei önkormányzat továbbra is támogatja a moldvai csángókat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

csangok
csangok
szerkesztoÍRTA: PÁL GÁBOR
2010. február 14., 11:51
0 hozzászólás. 


Idén bővül Hargita Megye Tanácsának a moldvai csángók megsegítését célzó programja, jelentette be Zonda Erika, a megyei önkormányzat programigazgatója a február 12-i, csíkszeredai sajtótájékoztatón. Ezen részt vett Adrian Solomon, a Moldvai Csángómagyarok szövetségének elnöke, Ádám Gyula csíkszeredai fotóművész és a Székesfehérvárról érkezett Posch Dániel is, aki bemutatta Csángómagyarok Moldvában című kötetét. A szerző a székesfehérvári Lénia2 Reklám- és Médiaügynökség Kft. ügyfélkapcsolati vezetője, a cég a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének fő médiatámogatója.

csangok

Posch Dánielt évek óta foglalkoztatja a moldvai csángók sorsa, és tavalyelőtt jótékonysági estet szervezett Székesfehérváron, amelynek Sólyom László köztársasági elnök volt a fővédnöke. Ezen a rendezvényen mintegy kétmillió forint gyűlt össze a csángók javára. A könyv írója tagja a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületnek, s ennek révén két csángó keresztgyereke van.

Posch Dániel mindezeken kívül azt is elmondta, hogy könyvével egy könnyen áttekinthető kiadványt szánt a vaskosabb tudományos munkák mellé, hogy minél többen megismerhessék a moldvai csángómagyarokat. Ugyanakkor tervezi a kötet románra fordítását is, hogy a magyarul olvasni nem tudó csángók is elolvashassák. A kiadványt Ádám Gyula és Hegedüs Dóra fotóművészek képeivel illusztrálták. Aki megvásárolja, az hozzájárul a moldvai csángók magyar oktatásához, hangzott el a bemutatón.

Jelenleg 76 Bákó megyei csángó gyerek (28 fiú, 46 lány) tanul Hargita megyében a megyei önkormányzat segítségével, amely fedezi tanulmányi költségeiket. Erről 2009. december 2-án írt alá szerződést Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba és a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke, Adrian Solomon. Akkor Borboly Csaba azt nyilatkozta, hogy ezek csak az első lépések, és a megyei tanács lehetőségeihez mérten minden támogatást megad a magyar nyelven tanulni vágyó, identitásukat megőrizni akaró csángó fiatalok számára. Azóta ennek érdekében a megyei intézmény keretében megalakult a csángó munkacsoport. Idén csángónapot, valamint csángó néptánctábort is szerveznek, közölte Zonda Erika igazgató pénteki sajtótájékoztatón.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."