Itthon » Közélet

László Szabolcs: rend a lelke mindennek!

Láthatunk még helyi és országos rendőrt kéz a kézben járőrözni. Erről és a helyi rendőrség működéséről kérdeztük a testület vezetőjét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

László Szabolcs | Fotók: Kakasy Botond
László Szabolcs | Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. február 28., 10:27
1 hozzászólás. 

A helyi rendőrség vezetésére két jelentkező volt, úgy tudjuk, egyikük nem rendelkezett megfelelő végzettséggel, így az állás László Szabolcsé lett, aki a testnevelési főiskola mellett jogi egyetemet is végzett.

Szabolcs neve főleg sportberkekben ismert, hiszen többszörös román bajnok birkózóként, a németországi Weingarten aktív sportolójaként évek óta öregbíti a székelyudvarhelyi sport hírnevét. 34 évesen úgy döntött, hogy a sportolói karrierje mellett a létrejövő helyi rendőrség vezetőjeként is kipróbálja magát.

A szervezet székhelye a Bethlen Gábor utca 43. szám alatt lesz, a város idei költségvetésében külön összeg szerepel a testület működésére és felszerelésére.

laszlo szabolcs-4

László Szabolccsal elképzeléseiről, illetve a helyi rendőrség hatásköreiről beszélgettünk.

Miért jelentkeztél a pályázatra?

A hír két éve röppent, akkor már fontolgattam az ötletet. Időközben befejeztem a jogi egyetemet is, és van elkötelezettség bennem a közösség iránt. Ugyanakkor ez egy lehetőség is számomra.

Tudomásom szerint maradhattál volna Németországban, ahol edzői állást kínáltak neked, mégis hazajöttél...

Már a bukaresti, illetve brassói tartózkodásomkor is éreztem, hogy valahogy haza kellene kerülni, mert ez a távolsági élet húsz év után már nem működik. Valóban volt lehetőségem arra, hogy edzőként dolgozzak Németországban, de most már családom van, úgy döntöttünk, hogy inkább itthon maradnánk. De senkinek sincs a sorsa kőbe vésve.

Mi következik most, hol tart a helyi rendőrség megszervezésének folyamata?

Az első a személyzetfelvétel lesz, a jó képességű, felkészült, megfelelő emberek alkalmazása. Aztán következik a székhelyen a körülmények biztosítása, a törvény által előírt biztonsági előírások megvalósítása, gondolok itt a fegyverekre, felszerelésekre.

Körülbelül mikor fogjuk látni Udvarhely utcáin az első helyi rendőrt?

Nem holnaptól leszünk jelen. A személyzet alkalmazása hosszú folyamat, mivel ez egy új struktúra. A versenyvizsgákat meg kell hirdetni, a bizottságokat meg kell szervezni, a jelentkezésre időt kell adni. Nemcsak hosszú, hanem nehéz is lesz a folyamat, ami odavezet majd, hogy egy megfelelő csapatot tudunk felépíteni. Erre törekszünk.

laszlo szabolcs-2

Pontos időt nem tudok mondani, de úgy gondolom, hogy az év végére már teljes létszámban jelen leszünk. De az is lehet, hogy hamarabb, ha a munkánkkal jó ütemben tudunk haladni.

Ez első körben tizenöt embert jelent?

Igen, erről döntött az önkormányzat. Kezdésnek ennyi, de a létszám bővíthető, ha szükség lesz rá.

Mi tartozik a helyi rendőrség hatáskörébe?

Felsorolom a hatásköröket, de jelzem, hogy mindig az adott eseten múlik, hogy szükség lesz-e ránk. Van a közlekedés, a közbiztonság, az építkezések és plakátolások felügyelete, a környezetvédelem és a lakosság nyilvántartása.

Ezen kívül minden olyan hatáskör, amiről a polgármester úgy gondolja, hogy azt mi elvégezhetjük. A közvetlen felettesünk a polgármester lesz, ő is eldöntheti, hogy mit vállalhatunk.

Mi az, amit te személyesen, városlakóként sürgősen megoldandó problémának tartasz a felsoroltakhoz kapcsolódóan?

Van ilyen, de nem tudok csak arra figyelni, amit én fontosnak tartok. Szerintem a közbiztonságon kell javítanunk és a közlekedésen – azon, ami hozzánk fog tartozni, amit a vonatkozó törvény megenged. Ezalatt értem például a parkolást.

Több negatív visszajelzés is van arról, hogy egyesek nem megfelelően közlekednek és parkolnak a város területén. Rájuk szeretnénk olyan hatást gyakorolni, ami mindenki számára pozitív változást eredményez.

Nem hiába van az a mondás, hogy rend a lelke mindennek, nem mi találtuk ki. Mindenki számára előrelépés lesz, ha Székelyudvarhelyen jobbá válik a forgalom, és biztonságosabbak lesznek az utcák és az éjszakák.

László Szabolcs

Apropó, éjszaka: úgy 2010 óta egyre többet beszélnek Udvarhelyen a szervezett bűnözésről, éjszakai verekedésekről. Ezzel kapcsolatosan mi az álláspontod?

Nem a mi hatáskörünkbe tartozik a szervezett bűnözés megállítása, hanem az országos rendőrségébe. Mi viszont azt tudjuk tenni, hogy ha észreveszünk egy ilyen helyzetet, hívjuk őket. A mi dolgunk az lesz, hogy az utcai közbiztonságot ellenőrizzük.

Az országos rendőrséggel milyen viszonyban kell, hogy legyetek?

A törvény azt írja elő, hogy együttműködésnek kell lennie a két szerv között. Reménykedem abban, hogy erre sor is kerül.

Látunk majd olyat is, hogy az országos és a helyi rendőr együtt járőrözik?

Akár. Lehet, hogy lesz erre példa, viszont nem merem azt mondani, hogy biztosan. A törvény megengedi, sőt meg is indokolja. Ha mi többen leszünk, több szem többet lát majd, vagyis több helyen tudjuk felügyelni a rendet.

Az is tervben van, hogy még több kamerát szerelünk fel a város területén ott, ahol szükség van rá. Ezt a nap 24 órájában az általunk alkalmazott személy követi majd, és a probléma súlyosságától függően értesít minket vagy az állami rendőrséget. Ez egy nagy segítség lesz, ami a városlakóknak a biztonságérzetén is javítani fog.


Jogtár


A helyi rendőrséget a 155/2010-es törvénnyel hozták létre, ezt itt tanulmányozhatja. A szervezet működését az 1332/2010-es kormányhatározat szabja meg, ezt ide kattintva olvashatja el.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2014-03-01 08:05:40
Hááááát....
Hát sajnos Ők sem fogják rendre rakni a félárva kisebbségit és rokonait.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."