Itthon » Közélet

Itt az ideje szabályosan parkolni

A figyelmeztetésből könnyen lehet büntetés, ami nem csak pénzügyileg terhel meg, akár a jogsinkat is bevonhatják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

helyi rendor figyelmeztet-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. december 09., 18:07
2 hozzászólás. 

Október elején állt össze a helyi rendőrség csapata, akik azóta folyamatosan jelen vannak az udvarhelyi közterületeken. Figyelmeztetnek, felszólítanak, forgalmat irányítanak, vagy más módon segítenek, ha szükséges.

Figyelmeztetésből osztanak bőven. A szabálytalanul parkoló autósok pedig egy belső rendszer adatbázisába kerülnek, így követhetik nyomon a helyi rendőrök a notóriusan szabálytalankodó sofőröket. Akik nem elégednek meg a figyelmeztetéssel, bírságot is kapnak.

Kik kapják a figyelmeztetést?

A fizetős parkolók bevezetésével az autóvezetők egy része, főleg azok, akik nem hajlandóak kifizetni a parkolódíjat, kiszorultak a központ környéki kis utcákba és a megállni tilos tábla ellenére a járdán és útszéleken hagyják autóikat. Ilyen például a Szentimre utca, a Petőfi Sándor utca, de a Kossuth Lajos utca járdáit is önkényesen nevezik ki parkolónak a sofőrök. Mivel ezek a területek nem tartoznak a parkoló-ellenőrök hatáskörébe, a büntetések, számonkérések is elmaradtak, eddig.

helyi rendor figyelmeztet-2

Most a helyi rendőrök osztogatják – egyelőre – a figyelmeztetéséket. A közterületen szabálytalanul parkoló autók szélvédőjére helyezik ki a kétnyelvű felszólítást. Az A5-ös méretű íven feltüntetik az autó rendszámát, a szabálytalanság időpontját, helyszínét, illetve azt, hogy mely törvény alapján milyen típusú szabálytalanságot követtünk el. Bár, ez még csak figyelmeztetés, azért a büntetések lehetséges összegét és a kiróható büntetőpontokat is megtudhatjuk a cetliről.

A figyelmeztetés legalján, piros betűszínnel kiemelve a következő szöveg olvasható:

„A fent említett jármű bekerült az adatbázisba, és abban az esetben, ha újból kihágást követ el, pénzbírságot von maga után."

Ebbe a rendszerbe nem jó bekerülni

A helyi rendőrök egy sajátos adatbázist hoztak létre, ahol nyomon követhetik a szabálytalankodókat.

Szolgálati telefonjukra egy olyan applikációt telepítettek, amellyel a központi szerverről, azonnal ellenőrizhetik, hogy az autó szerepel-e már szabálytalan parkolás miatt a rendszerben. Ha nem, akkor a rendszámot bevezetik az adatbázisba, amihez a helyszínen készített fényképet és megjegyzést tudnak csatolni. Így, ha legközelebb egy másik helyszínen ellenőriznek, láthatják, hogy visszaeső szabálytalankodóról van-e szó, vagy sem.

Mikor lesz a figyelmeztetésből büntetés?

Ezt a kérdést már László Szabolcsnak a helyi rendőrség vezetőjének tettük fel, aki elmondta, hogy nem szeretné dátumhoz kötni ezt a dolgot. Úgy gondolják, hogy amíg az emberek parkolási szokásai a megfelelő irányba változnak, és egyre többen próbálnak meg szabályosan parkolni, addig nem indokolt a drasztikusabb lépés.

László szerint nem sietnek a pénzbírsággal, ugyanis nem szeretnék, ha az emberekben az a kép alakulna ki, hogy a helyi rendőrség célja, minél több büntetést fizettetni az emberekkel.

helyi rendor figyelmeztet-3b

Azok a szabálytalankodók, akik rendszeresen követnek el szabálysértést a figyelmeztetések ellenére is, nos, ők már pénzbüntetést fognak kapni. A szabálytalankodók bekerülnek az említett rendszerbe, így látszani fog, kik azok, akik nem veszik komolyan a figyelmeztetést, sőt, a helyi rendőrök megjegyzéseket is írnak a rendszám mellé, így majdhogynem személyre szabottan lehet kezelni a kihágásokat, és ugyanígy személyre szabottan büntetni is őket.

„Tisztában vagyunk a helyzettel, hogy kevés a parkolóhely és szeretnénk ezt az egészet barátságosabbá tenni, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ha az emberek megértenék, hogy nem muszáj mindenhová autóval menni, akkor ezek a gondok is könnyebben kezelhetőek lennének" – mondta László Szabolcs.

Büntetni is kell!

Ha mégis eljut valaki a büntetésig, akkor kap egy behívót, amivel meg kell jelenjen a rendőrségen, ahol megkapja a 180 lejtől 270 lejig terjedő pénzbírságot az elkövetett szabálytalanságért.

Ha ennek nem tesz eleget, akkor már a meg nem jelenésért is büntetik, ami 100 lejtől 500 lejig terjed – tájékoztatott László. Ha 48 órán belül kifizetjük a büntetést, akkor a megszabott összeg felét kell befizetni. Ha egyáltalán nem fizetünk, akkor adónkat terheli majd az összeg.

helyi rendor figyelmeztet-4

De nem ússzuk meg csak pénzbüntetéssel, ugyanis a szabálytalan parkolásért 2-3 büntetőpont is jár, tehát egy éven belül ötször kell három pontra büntessenek, s máris kapjuk az értesítést, hogy hajtási-engedélyünket adjuk le a rendőrségen.

Mit tegyünk, ha megkaptuk a figyelmeztetést?

Mindenképp vegyük tudomásul a szabálytalanságot és tanulva az esetből kerüljük a hasonló helyzeteket, így nem kell később súlyos összegeket fizetni. Ha már a sokadik figyelmeztetést gyűjtjük be a szélvédőről, akkor készüljünk fel az említett összeg befizetésére, a közeljövőben.

Mennyibe kerül a szabálytalankodás?

Tilosban való megállás esetén a büntetés: 2 vagy 3 bírságpont / 180 lej vagy 270 és két büntetőpont.

Tilosban való várakozás esetén a büntetés: 4 vagy 5 bírságpont / 360 lej vagy 450 lej és 3 büntetőpont.

Más járművek mozgássérülteknek fenntartott és nemzetközi jellel ellátott helyen történő parkolás 200 lejtő 1000 lejig terjedő pénzbírságot von maga után és a jármű elszállításával jár.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
olvaso
2014-12-10 14:20:32
A Petofi utcaban nem szabad megallni?
Regebb en is a fenti kep helyen parkoltam parszor, de akkor az utcasarkon a megallni tilos tabla alatt kiegeszito tabla volt (azaz 4 kerekkel a jardan parkolni tilos).

Azt a tablat elvettek azota, vagy csak a rendorok nem figyelnek megfeleloen?
avatar
zoltanbokor61
2014-12-10 21:52:01
Parkolás
Mi van akkor amikor a rendőrautó parkol a járdán ?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."