Itthon » Közélet

Szász Jenő repteret álmodott a Cekendre

Nagyméretű repülőgépek befogadására is alkalmas nemzetközi repülőtér megvalósíthatósági tanulmányát mutatták be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nski repter-4
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. január 13., 17:25
22 hozzászólás. 

A közigazgatásilag Kápolnásfaluhoz tartozó Cekend-tető lenne földrajzi, gazdasági és meteorológiai szempontból a legalkalmasabb arra, hogy megépítsék rajta Székelyföld repülőterét – jelentették be kedden sajtótájékoztatón.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet megvalósíthatósági tanulmányt készítetett egy nemzetközi repülőtér létrehozására, melyet elküldenek a Hargita és Kovászna megyék tanácsának, valamint Székelyföld összes polgármesteri hivatalának. A magyar állami finanszírozású tanulmány értéke mintegy 7,5 millió forint – saccolta meg kérdésünkre Szász Jenő a székelységnek adott „ajándék" értékét.

repuloter

Benedek László, Kápolnásfalu polgármestere elmondta, hogy elérkezett az idő, amikor elmondhatjuk, hogy jó helyre születtünk. Székelyföld egy fehér lyuk az ország infrastrukturális térképén, az autópályák, vasúti nyomvonalak elkerülik, ezért jó lenne egy repülőtér. Amellett, hogy munkahelyeket teremtene, fellendítené a környék gazdasági erejét. A kápolnási közbirtokosság elnöke is pozitívan nyilatkozott a terület átengedéséről a reptér céljaira.

Az Aeropart kft. által készített 259 oldalas megvalósíthatósági terv kivonatát Mudra István, „Magyarország egyik legjobb szakértője", egyetemi oktató mutatta be a médiának.

Mudra hangsúlyozta, hogy a Cekend-tető minden szempontból alkalmas arra, hogy nemzetközi repülőteret hozzanak létre rajta. Itt a legkevesebb a ködös napok száma, Székelyföld szívében van.

Gazdasági szempontból szinte felmérhetetlen a jelentősége. Sok nagy cég csak olyan helyeken hajlandó befektetni, ahol repülőtér van. Autókölcsönzőt, éttermet és számos más szolgáltatást lehet létrehozni köré.

repuloter2

Az általuk elképzelt reptér műszeresen ellenőrzött légterű, mintegy 2500 x 45 méteres kifutópályával rendelkezne, az iránya 026°–206°-os, azonosító jele RWY 03-21, ICAO besorolása 4C lenne. A Cekend-tető tengelyében, a 13A megyei úttól körülbelül 400 méterre, Észak-Keletre helyezkedne el. Javasolt neve pedig Hargita International Airport.

A forgalmi előtérben négy A320 méretű, 2 db. kisgép méretű és 2 db. B767 méretű cargo állóhelyet terveztek, mellette terminállal, adminisztratív épülettel, irányítótoronnyal és cargo-t kezelő épülettel.

A legnagyobb gépek kivételével, minden típusú repülő le- és felszállhatna itt. Az Airbus A320-asokkal és Bombardier Q400-asokkal 2-3 órányi távolságra, azaz Európa minden városába eljuthatnánk átszállás nélkül innen, de az itt forgalmat lebonyolítani tudó gépek maximális hatótávolsága akár Kanadáig, vagy Mongóliáig is kiterjedhet.

A megvalósíthatóságnál figyelembe vették a romániai gazdasági, jogi, repülési, környezetvédelmi szabályokat, ezek esetében itteni szakértőkkel dolgoztak együtt.

A befektetés értéke első körben 15 millió euró lenne, amelyet európai uniós támogatásokból, csakis közösségi összefogással lehet megvalósítani.

repuloter3

A repülőtér létrehozása számos gazdasági előnnyel járna, köztük munkahelyek teremtése, nemzetközi befektetők bevonzása, de régiós áruelosztó központ létesülhet, illetve a gyógy-, vadászati-, öko-, és sportturizmus volumene növekedne.

A szakember azt is közölte, hogy a repülőterek munkahely-teremtési potenciálját úgy mérik, hogy egymillió utasra jut ezer munkahely. Tudni kell, hogy a repterek az első 8-10 évben nem rentábilisak, és az üzemanyag-eladásból tartják fenn magukat – figyelmeztetett Mudra István.

De nemcsak anyagi, hanem adminisztratív feltételei is vannak a repülőtér megépítésének, a megvalósíthatósági tanulmányban összehasonlítási alapként kezelt Győr-Pér repülőtér kibővítése 8 hónapba telt úgy, hogy nagyon ügyesen intézték az adminisztrációs ügyeket – válaszolta kérdésünkre a szakértő.

A számos előny mellett egy repülőtérnek a természeti és emberi környezetre is hatása van – vetettük fel a kérdést, miután a megvalósíthatósági tanulmányban olvastuk, hogy ezeket megfelelő kommunikációval kell közölni a lakossággal.

Mudra szerint, mivel a lakott területektől távol esik, és az új gépek szennyezési mutatója alacsony, mind a zaj-, mind a rezgések terén, a lakosságra nem lesz zavaró hatással. Benedek László erre reagálva elmondta, hogy a kiszemelt terület legelőnek is gyenge, ezért nem túl gazdag az élővilága. Szász Jenő kiemelte, hogy nemcsak az állatvilág, a fakopáncs, hanem az itt élő székely emberek érdekeit is figyelembe kellene már venni.

Mindenképpen egy nagyobb léptékű repülőtér létrehozását javaslom, nem pedig egy libalegelőét – mondta a léptékkel kapcsolatban Mudra István.

Az alig egy hete bejelentett, Csíkcsicsóba tervezett Hargita Airportról hallottak, el is olvasták a tanulmányt, de nem szeretnék kritizálni a tervezetet. Össze sem lehet hasonlítani a két tanulmányt, „a mienk a Liga 1-ben játszik" – mondta Szász.

Hozzátette, reméli, hogy a székelyföldi vezetőknél kedvező fogadtatásra talál a repülőtér terve, mely néhai dr. Vofkori László ötlete volt.



22 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2015-01-13 19:23:55
Hogy fog örvendeni a székely mikor nem a fakopáncs hangját hallja. Mit nekünk fakopáncs ha hallhatjuk, a búgó gépeket. Ez ám az élet. Pesta bá is azt mondta, nosza ha lesz itt reptér má megérte ide születni.
Libalegelős reptér ? HÁHÁHÁ. Ide New York 2 kell minimum, hiszen itt van két metropolisz. Odorhei s Ciuc. 35 + 40 ezer. Ez a rengeteg ember repülőtér nélkül meg van nyomorítva. De ha lesz akkkor jön a dínomdánom. Ott a 400 méteres sípálya, leaszfaltozott Hargita, Jézus-kilátó, szoborpark, fagyizó a központban. Ezért fog özönleni a sok -sok turista. Áldást reája.
avatar
jutacs
2015-01-13 19:55:50
Amikor felebredt Jenci, a pocakjan hengerözve, rajött, hogy nem csak a keze log bele a bilibe, hanem az arca is
avatar
etelkagyorfi
2015-01-13 20:01:55
re: HAhaha
ne haragudj de ez egy nagyon buta felfogas, a repuloteri almodozastol fuggetlenul,nem tudom elfogadni,mikor valaki azt mondja,hogy szekelyfoldon ne epitsenek utakat vagy fagyizokat,mert jonnek a turistak..na es akkor mi van? mibajod a turistakkal akik penzt hoznak a hazhoz?mi bajod azzal,ha sokan latogatnak ide? kell egy icipicit haladni a korral,mert a fiatalok tizesevel lepnek le, nincsenek munkahelyek es a fizetesek is hiresen rosszak szekelyfoldon az orszag mas reszeihez merten. ha nem fejlodunk semmit ez igy is marad.hallgathatjuk a fakopancsot majd, ha nem nyomja el a hangjat a korgo gyomrunk. fejlodni kell a joerzes hatarain belul, izleses uj dolgokat letesiteni,es nyitni masok fele.ez egy tipikus bunkoszekely felfogasa, amit fent leirtal,mar bocs.
avatar
hahaha
2015-01-13 20:16:00
re: re: HAhaha
avatar
etelkagyorfi
ne haragudj de ez egy nagyon buta felfogas, a repuloteri almodozastol fuggetlenul,nem tudom elfogadni,mikor valaki azt mondja,hogy szekelyfoldon ne epitsenek utakat vagy fagyizokat,mert jonnek a turistak..na es akkor mi van? mibajod a turistakkal akik penzt hoznak a hazhoz?mi bajod azzal,ha sokan latogatnak ide? kell egy icipicit haladni a korral,mert a fiatalok tizesevel lepnek le, nincsenek munkahelyek es a fizetesek is hiresen rosszak szekelyfoldon az orszag mas reszeihez merten. ha nem fejlodunk semmit ez igy is marad.hallgathatjuk a fakopancsot majd, ha nem nyomja el a hangjat a korgo gyomrunk. fejlodni kell a joerzes hatarain belul, izleses uj dolgokat letesiteni,es nyitni masok fele.ez egy tipikus bunkoszekely felfogasa, amit fent leirtal,mar bocs.

Felvázolom, hogy mi a baj. A romániai román nem repülővel fog jönni 200-300 km-t. A magyarországi magyar meg végképp nem fog repülővel jönni. S ezennel a turizmus lezárult Székelyföld számára. kézcsók.
avatar
hahaha
2015-01-13 20:17:05
Ha majd lesz olyan ajánlata, hogy nyugatról repülők jöjjenek turizmus miatt emelem a kalapomat. De mint előbb említettem, itt jelenleg nincs kiépítve az ami vonzaná az embereket.
avatar
zterex1
2015-01-13 21:18:56
Jenő eddig már felvásárolt egy pár hektárt, ha ilyen álmai vannak.
A reklám pedig Budapesten így fog szólni: Ha szomjas, jöjjön Homoródra vízért repülővel, mert itt a szóda a földből jön.
avatar
zoltan79
2015-01-14 08:10:25
Húzzátok már ki a fejeteket a homokból vagy mit tudom honnan mert, a politikai hovátartozástól elfogultan nyilatkoztok már aki a fenti cikk ellen írkál itt össze vissza. fakopács meg turizmus. Igen is egy nagyon nagy ötlet és ha ezt megvolisithatnák szerintem nem csak a turizmust nővelné de sok ezer más dolog változna pozitiv írányba. Pld a több ezer külföldön dolgozó gyerek, testvér, barát vagy szülő nem csak évente két évente látogatna haza.....és ez csak egy dolog az ezer közül... Hajrá
avatar
szp
2015-01-14 09:49:56
Mennyire fognak orvendeni az athaladni kivano medvek. Hajra Jeno, hajra! Gondolom ez a Nemzetstrategiai Intezet egyik kiemelkedo projektje.
avatar
g.levi
2015-01-14 10:06:46
re: re: re: HAhaha
Kedves hahaha,

Ha kitetted volna a labad a megyebol akkor tudnad hogy a romania roman es a romania magyar is gyakran repul az orszagon belul - gyorsabb, olcsobb, kenyelmesebb.

A tobbinek meg javaslom hogy az otletet nezze, ne a neveket mogotte; objektiven kellene megnezni az erveket amik ellene es mellette szolnak.
Publikussa kellene tenni a tanulmanyt hogy barki at tudja olvasni hogy pontosan mirol is van szo benne es majd utana velemenyezni es okoskodni.
avatar
vogul
2015-01-14 10:22:31
Tiszta vizet a nyílt kártyákba
"Ha majd lesz olyan ajánlata, hogy nyugatról repülők jöjjenek turizmus miatt emelem a kalapomat. De mint előbb említettem, itt jelenleg nincs kiépítve az ami vonzaná az embereket."
Kedves hahaha, én megértem az aggályait, de hát valahonnan el kell kezdeni már jelentősebb projekteket is, amelyek ténylegesen lendítenének a régió helyzetén.
Én nem vagyok szakember ezen a területen, csak laikusként nézem a dolgokat, de nem jó eleve mindent lehurrogni. Szerintem lenne forgalom, belföldi és külföldi is.
Hogy Jenőnek milyen tervei vannak, nem tudom, de tény, hogy amit eddig a helyi "koponyák" terveiről olvastam, na az tűnik nekem röhejesnek. Tényleg nem libalegeltető kell ide, ha már nekifogunk.
szp-től pedig kérdezném, hogy 5, 10, 20 évvel ezelőt mennyire érdekelték az itt áthaladó medvék (feltéve, hogy itt haladnak át)?
avatar
hahaha
2015-01-14 10:29:47
Azért kár megcsinálni, h 1-2 év veszteséges működés után bezárjon, lepukkanjon stb...
Aki figyeli a dolgokat az látja, h a vásárhelyi reptérnek is úton útfélen tesznek keresztbe mert ott a Kolozsvári reptér. Namármost itt van nekünk Brassó, VÁsárhely.
1 millió ember csak Jenő álmában fog itt megfordulni.
avatar
g.levi
2015-01-14 12:04:49
alom?
A gond hogy ez "csak a Jeno" alma es nem mindenkie.

Azon kellene elgondolkodjon hogy ha egy ilyen terv megvalosul mit kellene tenni hogy minel tobbet profitaljanak belole. Foleg hogy egy ilyen es ehhez hasonlo beruhazas hosszu tavu befektetes; nehany ev alatt nem lesz meg eredmeny, de valoszinuleg 8-10 ev utan igenis latvanyos valtozasokat hozhat amennyiben az emberek is megprobalnak valtozni.
Ne azt nezzuk hogy x, y mit csinalt; hanem hogy "EN" mit tettem/teszek/fogok tenni idokozben?

Vasarhelyen lehet repter ha a kod miatt vagy felszallni vagy leszallni nem tudnak:P
Miert ne lehetne egy jobb, minosegibb repteret megepiteni?
avatar
g.levi
2015-01-14 12:23:25
re:
avatar
hahaha
Ha majd lesz olyan ajánlata, hogy nyugatról repülők jöjjenek turizmus miatt emelem a kalapomat. De mint előbb említettem, itt jelenleg nincs kiépítve az ami vonzaná az embereket.
Epitsd ki! jarulj hozza valamivel!
avatar
geo
2015-01-14 14:22:36
Amíg a kápolnási turisztikai iroda alkalmazottjának fizetését nem tudják biztosítani a kápolnási elöljáróságok (amit felvállaltak), s a fekete turizmus maximumát éli, addig a turizmust a környéken felejtsük el.
avatar
vogul
2015-01-15 10:41:57
nefelejcs
Geo, már így is nehezen tanulunk, és könnyen felejtünk (sajnos, még mindig ilyen a székely), de ne próbáljunk már készakarva is felejteni!
Ami jó, azt meg kell tenni. És én határozottan úgy érzem, hogy nemcsak a régió gazdaságát, hanem a presztizsét is nagyon emelné egy ilyen reptér.
Csak nézd meg a kommentek számát, hány ember fantáziáját megmozgatta az ötlet. Még számítógépes szimulációt is készített egy udvarhelyi gyerek.
avatar
MrJoe
2015-01-17 18:03:31
Advisor
Reptérre szükség van,ez nem vitatható!
De ezek a tervek .... Az úrak átestek a ló túsó oldalára.
Attól hogy építünk egy nemzetközi repteret nem kell túlzásokba és nagyzolásokba esnünk!
Egy kicsi modern reptér minden képpen kell mint amilyen a sármelléki vagy a debreceni,nem több és nem nagyobb!!!

Egyébként egy ekkora hatalmas reptéri beruházáshoz mint amilyennek ez látszik nem lesz befektető,egyszerüen a térségnek fizikailag nincs akkora létszám potenciálja és igénye, hogy 10 éven belül megtérüljön. Kicsiben és okossabban kellene gondolkodni ha tudnak az úrak !?
Akkor megtudjuk csinálni,de ha elszállnak a tervekkel akkor nem! A helyszín pedig lehet bármelyik a kettő közül, egy kutya. Nincs a közelben egyéb 2-3 nagy város, ez lenne a szükségszerű a nagy reptérhez.
avatar
MrJoe
2015-01-17 18:06:46
re: re:
avatar
g.levi
[quote=hahaha]Ha majd lesz olyan ajánlata, hogy nyugatról repülők jöjjenek turizmus miatt emelem a kalapomat. De mint előbb említettem, itt jelenleg nincs kiépítve az ami vonzaná az embereket.
Epitsd ki! jarulj hozza valamivel![/quote]

Nekem úgy tetszik Erdély ahogy van! Ezért vonzó!
Fejlődni persze van hova és kell is, csak nehogy olyanná váljon mint a nyugat!
Ésszel Székelyek!
Szeretettel.
avatar
MrJoe
2015-01-17 18:08:38
re: re: re: HAhaha
avatar
hahaha
[quote=etelkagyorfi]ne haragudj de ez egy nagyon buta felfogas, a repuloteri almodozastol fuggetlenul,nem tudom elfogadni,mikor valaki azt mondja,hogy szekelyfoldon ne epitsenek utakat vagy fagyizokat,mert jonnek a turistak..na es akkor mi van? mibajod a turistakkal akik penzt hoznak a hazhoz?mi bajod azzal,ha sokan latogatnak ide? kell egy icipicit haladni a korral,mert a fiatalok tizesevel lepnek le, nincsenek munkahelyek es a fizetesek is hiresen rosszak szekelyfoldon az orszag mas reszeihez merten. ha nem fejlodunk semmit ez igy is marad.hallgathatjuk a fakopancsot majd, ha nem nyomja el a hangjat a korgo gyomrunk. fejlodni kell a joerzes hatarain belul, izleses uj dolgokat letesiteni,es nyitni masok fele.ez egy tipikus bunkoszekely felfogasa, amit fent leirtal,mar bocs.

Felvázolom, hogy mi a baj. A romániai román nem repülővel fog jönni 200-300 km-t. A magyarországi magyar meg végképp nem fog repülővel jönni. S ezennel a turizmus lezárult Székelyföld számára
avatar
MrJoe
2015-01-17 18:15:43
Igenis mennénk többen is és gyakrabban ha lenne járat!!!

Akár heti akár hosszú hétvégés turázásokra,nyaralásra,telelésre, sielésre, üzleti megbeszélésekre!
Külföldieket angolokat hollandokat vihetnék vadon táborozásra,portyázásra, terepjáróval, meg szekérrel.Bejárnánk az 1000 éves határt, megmutatnám nekik a határ köveket!
Ők imádják ezt a vadregényes életmódot !!!
Ismerek olyan családokat akik évről évre visszajárnak kempingezni Magyarországra pont a vadon érzése miatt!
Ennél csak jobb lenne Erdélyben faházban fenn a hegyoldalban,ahol nincs senki és semmi csak csobogó patak meg tiszta levegő és erdei mezei zajok ! (no meg a tábor tűz és a pálinka :-) )
avatar
kiralybiro
2015-01-20 11:03:42
Bőcsködő bemondások, megmondások
Majdnem olyan a reptér ügye, mint a tyúk, meg a tojás kérdése.
Székelyföldnek hatalmas adottsági vannak, amelyek teljesen kiaknázatlanok, és tőke hiján eddig semmi nem történt, a külföldi tőke pedig az infrastruktúra(autópálya, repülő) hijján nem nagyon akaródzik. Valahol el kell kezdeni!
Gyógyvizet könnyű fakasztani Székelyföldön bárhol, mindegyik másmilyen, mindegyiknek meg kell találni, hogy mire jó. Ezekre kezelőhelyeket, fürdőket, 3-4 csillagos panziókat kisebb hotelokat kell létrehozni A gyógyvizeket egészségügyi szempontból minősíteni, elfogadtatni az európai egészségbiztosítókkal, stb.
kevés anyagigényű, magasabb szakismeretet elváró termelést kell folytatni (finommechanikai, elektronikai, stb), melyhez a szakemberek 3-4 év alatt kiképezhetők, és az általuk termelt áru akár repülővel is szállítható.
Az ilyen hahaha meg jutacs fedőnevű, kifejezetten Székelyföld ellenes némberek nevetségesen primitív szövegei láttatják, hogy a saját hasukig és csak a mai napra képesek gondolkodni
avatar
kiralybiro
2015-01-23 19:10:35
re: Advisor
[quote=MrJoe]
Attól hogy építünk egy nemzetközi repteret nem kell túlzásokba és nagyzolásokba esnünk!
Egy kicsi modern reptér minden képpen kell mint amilyen a sármelléki vagy a debreceni,nem több és nem nagyobb!!!

Kedves Mr.Joe! A sármellékire le tud szállni egy Herkules (C17) is, mert az oroszok AN225-re építették ki. De nem ez kerül olyan nagyon sokba, hanem a románoknak kinyújtott tenyereibe folyamatosan annyit tenni, hogy ne tegyenek keresztbe!
avatar
vogul
2015-01-26 11:34:03
láss csodát!
Egy színvonalas nyugati túristakatalógus szakemberei által felmérés készült a romániai lehetőségekről, amelyek a nyugatiakat vonzanák. Az angolok például menekülnének a fullasztó és fárasztó nagyvárosokból olyan vidékekre, ahol témyleg pihenni, kikapcsolódni lehet. Azért jöttek ide, mert úgy értesültek, hogy itt viszonylag sok még az érintetlen zóna. Nem a tusnádi, borszéki, szovátai fürdőhelyiségek keltették fel az érdeklődésüket, henem a hegyi, falusi panziók, ahol meg lehet nézni, hogyan fejik a tehenet, hogyan készül a sajt, hogyan sütik a kenyeret kemencében, hogyan vágják a disznót és készítik a kolbászt, lehet horgászni, gombászni, stb. És láss csodát, a szerintünk lerobbantaknak tartott gyógyvizes népi "feredők", borvizek, a mofetták és termálvizek vitték a pálmát. A felmérő csapat már le sem ment a tengerpartra, mert itt megtalálta, amit keresett.
Szóval, ne mondja senki, hogy itt nincsenek lehetőségek. Az angol pedig repülőgéppel jön, nem kocsival.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."