Itthon » Közélet

Nyilatkozott a rongáló

Arcát és nevét nem vállalta, de beismerte tettét a Kőkereszt téren táblákat rongáló 18 éves fiatal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

rongalo tettes-1
Névtelenül és arctalanul nyilatkozott az elkövető.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. február 12., 13:43
0 hozzászólás. 

Még január 11-re virradóan ismeretlen elkövető(k) több közlekedési és információs táblát rongált(ak) meg a Kőkereszt téren, illetve a Bethlen utcában. Az ügyben a helyi rendőrség és a rendőrség is nyomozni kezdett.

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője január 14-én közölte, hogy az önkormányzat által működtetett térfigyelő kamera felvételein sikerült beazonosítani a rongálást elkövető csapatot, a felvételt átadták rendőrségnek és megkezdték a személyek felkutatását. A felvételen láthatóan négy személy volt jelen, akik közül egy követte el a rongálást - tájékoztatott László.

Február 12-én László Szabolcs az azóta kézre került elkövetővel tartott sajtótájékoztatót a helyi rendőrség irodájában.

Bár nem lett volna kötelessége a sajtónak nyilatkozni, az elkövető és László Szabolcs is fontosnak tartották, hogy megszólaljon a nyilvánosság előtt. J. S. meggondolatlanul elkövetett tettének kínos következményeit elmondása szerint azért vállalta fel, hogy társainak és a fiatalabb generációknak felhívja a figyelmét arra, hogy az ilyen cselekedet nem helyes, hiába tűnt az elkövetés pillanatában jó bulinak. Már ő is megbánta tettét, igaz mindezt a névtelenség és arctalanság homályában bánja.

A kirakatperekre emlékeztető sajtótájékoztatón J. S. bár szűkszavúan, de elmondta, hogy ittasan egy közeli szórakozó helyről tartottak hazafele, amikor felszökött az átjárót jelző tábla tartóoszlopára, majd a mellette levő információs táblára és kitörte azokat. Ekkor törte össze a járdát a zöld övezettől elválasztó kerítést is. A médiában megjelent egy megrongált kávéautomata is, de arról kiderült, hogy már korábban megrongálták, tájékoztatott László Szabolcs.

„Sokat ittunk, s ott megálltunk a sarkon, s fölszöktem, s mentünk tovább" - mesélte halkan és szűkszavúan az esetet J.S., aki arra a kérdésre, hogy a mellette levő információs táblával mi történt, azt válaszolta: „arra is felugrottam".

László Szabolcs elmondta, hogy a könyvtárra felszerelt kamera képén csak a rongálás elkövetésének ténye látszott, illetve ez alapján be tudták azonosítani a csoportot, de a személyek nem voltak felismerhetőek. Összesen három kamera anyagát felhasználva sikerült beazonosítsák az egyik személyt, akin keresztül eljutottak a rongálóig.

Akkor éjjel a Bethlen utcán még két táblát megrongáltak, de azok tettesei nem kerültek meg, illetve nem volt a Kőkereszt téri rongálóra bizonyítható, J. S. mégis vállalta az összes, akkor keletkezett kár megtérítését, amely összértéke 215 lej volt.

A rendőrség a helyi rendőrséggel együttműködve előállította az elkövetőt, de miután elismerte tettét, és teljes mértékben közreműködött a rendőrséggel, illetve megtérítette az összes kárt – még amit elmondása szerint nem is ő követett el –, az önkormányzatnak nem volt több fenntartása, így az ügyet a rendőrség lezárta. Mivel a károsult félnek nem voltak további igényei az elkövetővel szemben, ilyen esetekben az ügy nem kerül az ügyészségre.

László Szabolcs az ügy kapcsán kiemelte a térfigyelő kamerák fontosságát és szükségességét a város területén, illetve reményét, hogy az ügy és annak gyors lefolyású megoldása, a tettes kézre kerítése példaértékű lesz a fiatalok körében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."