Itthon » Közélet

Hóvihar nehezíti a közlekedést

Forgalomkorlátozást vezettek be több Hargita megyei útszakaszon péntek reggel. Sárga kód van érvényben megyénkben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hofuvas-uh
Visszatért a tél!
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 03., 08:02
0 hozzászólás. 

A viharos szélmozgás és havazás miatt forgalomkorlátozást vezettek be Székelyudvarhely és Csíkszereda, illetve a Maroshévíz és Borszék közötti útszakaszokon. Ezeken a részeken nem közlekedhettek a 7,5 tonnánál nehezebb járművek – tájékoztatott Cătălin Romănescu, a Hargita Megyei Országutak Felügyelőségének igazgatója.

A korlátozásokkal azt próbálják elkerülni, hogy a nehéz gépjárművek elakadjanak, és torlódást okozzanak a hegyi utakon.

Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal kancelláriavezetője elmondta, hogy éjjel két órától 11 hókotró takarítja és sózza a megye országútjait. Ennek ellenére Hargita megye valamennyi országútját 2-3 centiméteres friss hó borítja, és az utak megtisztítását az erős szél nehezíti, mert újabb és újabb hótorlaszokat képez.

A legvastagabb hóréteget péntek reggel a Parajdot Gyergyószentmiklóssal összekötő országút által is érintett Bucsin-tetőn mérték. Itt a szerda óta lehullott hóréteg vastagsága eléri a 75 centimétert. A Bucsin-tetői meteorológiai állomáson mínusz hét fokot mértek péntek hajnalban.

A rendőrség útügyi információs szolgálata által közzétett adatok szerint a Máramaros megyei hágók is havasak. A Gutin-hágón átvezető, Nagybányát Máramarosszigettel összekötő 18-as országútra szintén nem hajthatnak fel a 7,5 tonnát meghaladó járművek.

A szabályok szerint a hóval borított utakon csak téli gumiabroncsokkal felszerelt gépkocsik közlekedhetnek. A szabályt megszegő gépkocsivezetőkre 195 és 292 lej közötti bírság róható ki.

Egész Hargita megyében télies útviszonyok között lehet autózni, ezért kérik a fokozott figyelmet a gépkocsivezetőktől.

Sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben, eszerint viharos szélre, havazásra, havas esőre számíthatunk. A 12 óráig tartó kódjelzés alapján akár 60 km/h-s sebességet is elérheti a szélmozgás.

Hasonló időjárási körülmények vannak Fehér, Szeben, Maros, Brassó és Kovászna megyékben is.

Frissítés: Kilenc órától már közlekedhetnek 7,5 tonnánál nehezebb járművek a Maroshévíz-Borszék útszakaszon – értesített Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."