Itthon » Közélet

Nem vagyunk rendben tűzvédelmi szempontból

Nem feltétlenül biztonságosak a szórakozóhelyek Székelyudvarhelyen sem. A törvény a bérlők és az épülettulajdonosok kezei között elsikkad.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

albert csaba-1
Albert Csaba húsz éve vezet eéget. Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 12., 17:45
0 hozzászólás. 

A bukaresti tragédia után – amint várható volt – ellenőrizni kezdték a szórakozóhelyeket a megyei szakemberek és – mint közölték – találtak is olyan helyeket, ahol nem tartották be a tűzvédelmi előírásokat.

Albert Csaba, a Viking Serv kft. vezérigazgatója, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Szakmai Egyesületének elnöke húsz évig tűzoltóként dolgozott, utána olyan céget alapított, ami elsősorban tűzvédelemmel foglalkozik. Nála kerestük a válaszokat a tűzvédelemmel, tűzbiztonsággal kapcsolatos kérdéseinkre.

albert csaba-2A tűzvédelmi alaptörvény a 2007 óta érvényben levő 307-es törvény, illetve ennek módosított változatai. A tűzvédelem másik alapdokumentuma az ún. P118-as normatíva, ami 1999-ben jelent meg. A szakemberek ennek az előírásai alapján számolják ki például azt, hogy egy adott helyen hány, és milyen tűzoltókészüléknek kell lennie, illetve a menekülési útvonalakat és más alapdolgokat.

Állandó vagy időleges, ez itt a kérdés

A szórakozóhelyek épületeit két csoportra oszthatjuk: állandóan vagy időlegesen tartanak benne szórakoztató tömegrendezvényeket. Példa mindkettőre: az első pl. a Jungle, ahol hétről hétre rendezvényeket tartanak, a másodikra a sportcsarnok, utóbbi elsősorban sportrendezvényeknek ad otthont, de előfordul, hogy koncert van benne. Ennek a rendezvénynek az idejére külön tűzvédelmi engedélyt kell kérni a Hargita Megyei Tűzoltóságtól. Az engedélyező és ellenőrző szerv minden esetben a megyei tűzoltóság.

albert csaba-4A bukaresti tragédia óta eltelt másfél hétben már ellenőriztek a megyei tűzoltók Székelyudvarhelyen, elsősorban a klubokat, kocsmákat, bárokat, lokálokat, szórakozóhelyeket. November negyedikén, a tragédia után néhány nappal a leköszönő kormány ugyanis hozott egy olyan sürgősségi határozatot, amiben megengedi a megyei tűzoltóságoknak azt, hogy azonnal bezárhasson egy adott szórakozóhelyet, ha az nem felel meg tűzvédelmi szempontból az előírásoknak.

A budiajtót támasztották ki a tűzoltópalackkal

A cégvezetők feladata a tűzoltósághoz vagy az ezen a szakterületen dolgozó cégekhez fordulni és velük összeállíttatni az engedélyeztetéshez szükséges dokumentációt, ami tartalmazza az ún. tűzbiztonsági leírást (scenariu de securitate la incendiu). Ez mindent tartalmaz: a helyiség méreteit, leírását, illetve azt, hogy hány tűzoltókészüléknek és hány vészkijáratnak kell lennie.

albert csaba-5Ezek minden épületnél mások és mások, az adott helyiségnek megfelelőek, amit a szakember dönt el a helyszínen vizsgálódva. Nincsen olyan, hogy egy bizonyos négyzetméterre egy bizonyos mennyiségű tűzoltópalack jár. Azonban a gyakorlat nagyon sok helyen azt mutatja, hogy a poroltót sajnos a vécéajtó kitámasztására használják.

Az engedélyt mindig az épület vagy a helyiség rendeltetésének függvényében adják meg a tűzoltók és ez nemcsak egy szórakozóhelyre, hanem egy művelődési házra vagy egy templomra is ugyanígy érvényes.

albert csaba-6Nagyon fontos az, hogy milyen anyagok vannak benne. Bármennyire hihetetlen, de egy fémszerkezetű sportcsarnok is le tud égni. A szakember szerint egy acélcső kb. tizenöt percnyi égés után olvad meg és egyszerűen lefolyik, mint a víz. Ezt úgy lehet tűzvédelmileg megoldani, hogy a csövet hőálló anyaggal vonják be, ez pedig – vastagságától függően – akár négy vagy öt órás égési idő esetén is garantálja, hogy a fém nem olvad meg.

Nincsenek tisztában a kötelezettségeikkel

A legtöbb baj azzal van, hogy a szórakoztatóhelyet működtető cégek bérlik a termeket, nem a tulajdonuk és így sem a bérlő, sem pedig a tulajdonos nem érez felelősséget a tűzvédelemmel kapcsolatosan, általában nem veszik komolyan az előírásokat, egymás között sem tisztázzák, hogy kinek a feladata a tűzvédelem megszervezése az adott épületben. A tűzvédelem megszervezése arról szól, hogy az illető beszerzi a megfelelő tűzvédelmi engedélyt, felszereli az épületet az előírt készülékekkel, kiképezteti az embereket.

Ez az a pont, ami szinte sehogy nem működik a legtöbb vendéglátóipari egységben. Nem rosszindulatból van ez a helyzet, hanem abból következik, hogy nagyon sok esetben az ilyen helyeket működtetők nincsenek tisztában az alapdolgokkal, nem tudják, hogy kihez kell fordulni. Két lehetőség van: a tűzoltósághoz vagy pedig olyan cégekhez, amelyek ezzel foglalkoznak – ők segítenek tanácsadással, illetve dokumentáció összeállításával.

Albert Csaba becslése szerint Székelyudvarhelyen tíz és tizenöt közé tehető azoknak a vendéglátóipari egységeknek a száma, amelyekben rendszeresen vagy időszakosan tömegrendezvényeket tartanak, ezek közül körülbelül kettő vagy három van teljesen rendben tűzvédelmi szempontból.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."