Itthon » Közélet

Székelyföldi Konferencia Székelyvarságon

Székelyvarságon, a Székelyföldi konferencián találkoztak, tanácskoztak az ifjúsági szervezetek képviselői. A konferencia pénteken kezdődött és ma ér véget.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

bodor_laszlo_antal_istvan_fancsali_kalman_tamas_erno_birtalan_jozsef
bodor_laszlo_antal_istvan_fancsali_kalman_tamas_erno_birtalan_jozsef
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 16., 15:42
0 hozzászólás. 


A MIÉRT (Magyar Ifjúsági Értekezlet) és az UIET (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács) társszervezésében megrendezett Székelyföldi Konferencia az év egyik legrangosabb ifjúsági rendezvényének számít. Ebben az évben az eseményt festői környezetben, a székelyvarsági Csorgókő panzióban rendezték meg, ahová a Hargita, Kovászna és Maros megyei ifjúsági szervezetek közel nyolcvan képviselőjét verbuválták össze három napos tanácskozásra. 

bodor_laszlo_antal_istvan_fancsali_kalman_tamas_erno_birtalan_jozsef
Bodor László, Antal István, Fancsali Kálmán, Tamás Ernő, Bírtalan József

A konferencia vezérvonalát a székelyföldi ifjúság helyzete, szerepe és felelőssége a közéletben, valamint a Székelyföld egyedi arculatának kialakításában témakörök alkották, ezen kívül csoportos műhelymunkákkal és színes szabadidős programokkal készültek a szervezők, így biztosítva a kellemes és hasznos időtöltést. Szombaton a konferencia ünnepélyes megnyitójával rajtolt, a nap hátralevő részében pedig a meghívott előadóké és természetesen a résztvevőké volt a terep, akik , közösen járták körbe és keresték, adták meg a választ a “miért a MIÉRT?” és “hogyan tovább?” kérdéskörökre.

A résztvevőket Tamás Ernő székelyvarsági polgármester, Antal István parlamenti képviselő, Birtalan József, Hargita Megye megyemenedzsere, Bodor László – MIÉRT elnök, Fancsali Kálmán – UIET elnök, a konferencia házigazdája üdvözölte. „A helyszín Székelyvarságra esett és ez a legjobb választás, hiszen aki még nem járt itt, tudnia kell, hogy a világ végére érkezett”- köszöntötte az egybegyűlteket Tamás Ernő, helyi polgármester, aki röviden bemutatta a települést.

„Mi a politika?”- indította beszédét Birtalan József, Hargita Megye bodor_laszlo_antal_istvanmegyemenedzsere, aki a személyes tapasztalatainak tükrében adta meg a választ: egy olyan jövőkép felrajzolása, aminek megvalósításához két alapvető dologra van szükség, a hitre és kitartó munkára. A közösségi munka előnyeiről és hasznáról szólva kifejtette: „A Varsági találkozó jó tréning az ifjúságnak ahhoz, hogy gyakorolja a közösségben való tevékenységet. Felszólalásában Antal István parlamenti képviselő kifejtette: a konferencia fő célja annak az útnak a kijelölése, ami az új nemzedék számára járható, ugyanakkor egy bizalomteljes jövőképet is nyújt a székelyföldi ifjúságnak. Antal az országos helyzetről, a jelenlegi politikai - gazdasági hullámvölgyről is beszélt. Szerinte a román kormány által előkészített programcsomag legfontosabb üzenete, hogy végre valós lépések történnek arra, hogy kiemeljék az ország szekerét a kátyúból.

Bodor László, a MIÉRT elnöke köszöntőjében a Székelyföldi Konferenciát, mint az ifjúsági szervezetek megújulásának fórumát üdvözölte.
A találkozó keretében lezajlott előadásokon Birtalan József a székely értékekről, a székelytermékről és ezek értékesítéséről beszélt, Fazakas Szabolcs pedig bemutatta a KonnertFilm legandatérképét.

fazakas_szabolcs_eloadasa
Fazakas Szabolcs előadása

A találkozón meghívottként jelen voltak és felszólaltak Korodi Attila képviselő, a MIÉRT társelnöke, Ladányi László, Hargita Megye prefektusa, Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."