Itthon » Közélet

Tüntetnek és felújítanák a Kuvar-tetőt

A HVIM-esek megvádolása ellen tüntet, trianoni megemlékezést szervez és rendbe tenné a Kuvar tetőt az SZNT és az EMNT.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szarvas Zsuzsanna és Nagy Pál
Szarvas Zsuzsanna és Nagy Pál
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 27., 11:10
0 hozzászólás. 

Bárki válhat áldozattá a romániai kisebbségi jogok tiprásával – fejtették ki a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács helyi tagjai csütörtöki sajtótájékoztatójukon. E gondolat jegyében indítanak autóbuszt vasárnap Kézdivásárhelyre, a terrorizmussal vádolt, HVIM-es Beke István és Szőcs Zoltán meghurcoltatása elleni tüntetésre.

Aki részt venne a megmozduláson, a szervezetek Vár utcai székhelyén vagy a 0745-214802-es telefonszámon jelentkezhet, a busz vasárnap délelőtt tizenegykor indul Székelyudvarhelyről – ismertette Biró Edith, az SZNT székelyudvarhelyi szervezetének elnöke.

Küzdenek a jogokért

Ugyancsak a kisebbségi jogok érvényesítését célozza a Civil Kurázsi Egyesülettel közösen indított ingyenes jogi tanácsadás, amelyet szerdánként délután három órától tartanak az érdeklődőknek a Vár utcai Demokráciaközpontban.

Eddig több, a Székely Szabadság Napján állítólagos csendzavarásért megbüntetett udvarhelyinek is segítettek a bírság megfellebbezésében – mondta el Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke.

Május 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a szervezetek a trianoni békediktátumra emlékeznek: délután fél ötkor a Millenniumi emlékműnél ünnepséget tartanak. Ezen kívül az Összetartozás focikupára is várják a jelentkezőket, akárcsak a HVIM udvarhelyi szervezete által megtartandó Nyikó menti megemlékező kerékpártúrára.

Rendeznék a síremlékeket

A szervezetek egy elhanyagolt közösségi tér, a román és német katonák síremlékének helyet adó Kuvar tető rendezésére készíttettek tervet a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítészeti karának hallgatóival. Ezt ismertette Szarvas Zsuzsanna, akinek egy dolgozata adta a rehabilitáció ötletét.

A tér rendbe tétele egyre aktuálisabb, mivel a Cserehát benépesült, megújult a II. Rákóczi utcai tér, és a Csillagvizsgáló épületének felújítása is tervben van – mondta el az ötletgazda. Az emlékhelyen felállítanák a ledőlt síremlékeket, üvegbetonból készült kültéri elemekkel közösségi teret, ülőhelyeket alakítanának ki, és egy idősávon ismertetnék a hely történetét.

csillagvizsgalo2

Akár ilyen is lehetne - a látványterv csak kóstoló

A temetőt 1928-ban létesítették az IKOS Conf épületében berendezett kaszárnyában elhunyt katonák nyughelyéül. Ezért nem teljesen rendszerezettek a síremlékek – mutatta be a helyzetet Szarvas Zsuzsanna. hosoksirja

Részlet a látványtervből

Hozzátette, csak később épült a kripta az elhunyt román katonák emlékére. A cél az lenne, hogy ne temető, hanem közösségi hely legyen a Kuvar-tetőn – fejtette ki Nagy Pál, hozzátéve, a hely magánterület, de a katonaságnak is érdeke, hogy javítsanak a mostani állapotokon.

A továbbiakban a Jézus-kápolna mögötti sós-iszapos fürdőt is rendbe lehetne hozni, ami vonzaná a turistákat – vélték a szervezetek képviselői.

Nagy Pál szerint azért most jöttek elő ezzel a kezdeményezéssel, mert úgy gondolják, "most fejlődött annyit a környék, hogy erre is jobban odafigyelhet a városvezetés. Megvan az aljban egy rendezett tér, a Csereháton kialakult egy jó kis közösség s most a Csillagvizsgálóval is komolyan akarnak kezdeni valamit. Legalábbis remélem. S nem utolsó sorban egy új önkormányzattól remélem, hogy nyitottabb lesz a közösségi kezdeményezések felé..."

Az EMNT vezetőjének volt ez az ötlete, ő rendelte meg a terveket, és reméli, az új tanácsnál nyitott fülekre fognak találni, mikor beadják az erre vonatkozó kezdeményezésüket.


címkék: HVIM SZNT EMNT

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."