Itthon » Közélet

Rágyújtottak a pipára

A Székelyföldi Lassúsági Pipaszívó verseny hetedik kiadását szervezte meg tegnap a székelyudvarhelyi Polgári Pipaklub.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

udvarhelyi_csapat1
udvarhelyi_csapat1
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 24., 15:35
0 hozzászólás. 


Kiváló hangulat jellemezte és a kötelező, egyenes szárú biliárd pipákba tömködött, fejenként három gramm dán McBaren Vanilla - ami egyébként a házigazdák kedvence - pipadohány bódító illata lengte be a tegnapi, izgalmas, váratlan fordulatoktól sem mentes VII. Székelyföldi Lassúsági Pipaszívó Verseny helyszínét, a szombatfalvi Pávakert szabadidőközpont éttermét. A versenyt szervező Polgári Pipaklub három A, B,C csapata mellett az itthoni mezőnyt a székelykeresztúri Szitások pipásai erősítették. A vendéglátásból és szervezésből is jelesre vizsgázó hazaiak olyan neves magyarországi klubok képviselőivel mérték össze pipás tudományukat, mint a Dombóvári 424-esek , a debreceni Csokonai PC és a szigetváriak Kisvárosi pipaklubja.

udvarhelyi_csapat1

Udvarhelyi csapat

Nem csak a résztvevők minden eddiginél magasabb száma, de olyan rangos meghívottak neve is fémjelezte az idei verseny jelentőségét, mint a résztvevőket a főszervezők nevében Orosz Pál Levente után köszöntő Bajusz Géza, a Magyar Pipaszövetség elnöke valamint a „mit szabad és mi a tilos” versenyszabályzatot ismertető Borbély Zsolt, a szövetség tiszteletbeli elnöke. Versenybe szállt többek között a 2006-os egyéni világbajnok Trubacs Tivadar és az 1999-ben szintén a világ legjobbjának kikiáltott Horváth Tamás is.

pipamustra1

A megmérettetés a szabályzat előírásai szerint és a megszokott rituálé betartásával vette kezdetét és zajlott. Első körben az asztalokra került a kelléktár: biliárd pipa, a fából készült, szabványos hengeres tömő, az A4-es fehér papírlap és a pontosan kimért három gramm versenydohány, valamint a pipa „beüzemelésére” szolgáló, mindössze két szál gyufa. A pipa alapos szemrevételezésére és a dohány morzsolására öt percet kaptak a versenyzők, majd a pipatömést követően egy percben belül a két szál gyufával kellett tüzet csiholni. Ez a művelet alaposan kifogott a tavalyi verseny női egyéni győztesén, Ilyés Istvánnén, aki alighogy elkezdte, be is fejezte a pipázást: már 1 perc és 32 másodperc után a 17-es rajtszám felemelésével jelezte a bíráknak, hogy számára a verseny befejeződött.

op_versenyben

Orosz-Pál Levente

„Nagyon csalódott vagyok, de úgy látszik, ilyen az én formám. Tavalyelőtt szintén elsőnek estem ki, tavaly megnyertem a versenyt, idén ismét kipottyantam” - vonta le a keserű kudarc tanulságait Ilyés Istvánné, aki hozzátette: a fenti forgatókönyv alapján abban bízik, hogy jövőre ismét hozzápártol a pipás szerencse és lepipálja a női ellenfeleket. A versenyen egyébként a harminchármas létszámú férfi versenyzőn kívül a női „részleget” hat hölgy képviselte. A gyengébbik nem, akik ha a versenyidejüket tekintve le nem is pipálták a férfiakat, mindenképpen bebizonyította: a lassú füstölgés tudományában is kiválóan megállják a helyüket.

A tegnapi verseny másik nagy meglepetését a hatos rajtszámmal a dombóvári 424-esek világbajnoka és a tavalyi verseny győztese Trubacs Tivadar okozta. Trubacs parazsa mindössze 15 percig parázslott. A tapasztalt Trubacs - árnyalatnyi csalódással, de bölcs belenyugvással vallotta be, hogy egy parányi figyelmetlenség okozta a nagy bakit, ami egyúttal a versenytől való búcsúzását is jelentette.


Egy óra elteltével már csak tízen pipázgattak komótosan az asztaloknál, köztük három hölgy, a szigetvári csapatból Sziber Jánosné és Sziber Józsefné, a debrecenieket képviselő Sümegi Sára, valamint a férfi egyéni verseny egyik nagy esélyese, Horváth Tamás volt világbajnok és az udvarhelyi Polgári Pipaklub B csapatának egyik legjobb pipása, Nyisztor János is eregette a füstöt.

szigetvari_kisvarosi_pc_gyoztes_csapat

Szigetvári Kisvárosi Pipaklub

Tíz másodperc híján másfél órával a kezdés után, azaz 1 óra 29 perc 50 másodperckor kialudt Sziber Jánosné, Zsuzsa néni pipájának a parazsa, de ezzel az eredménnyel ő lett a női kategória győztese, maga mögé utasítva a szintén kiválóan pipázó, második díjas Sümegi Sárát és a harmadik helyezettet, Sziber Józsefnét.

A férfiak közül a harmadik leglassúbb pipásnak a női egyéni győztes férje, Sziber János, másodiknak pedig a házigazdák által hatalmas ovációval és tapssal megünnepelt versenyzője Nyisztor János (1 óra 37 perc 02 másodperc) bizonyult. Ezt követően már csak a dombóváriak asztalánál szállt a füst. Horváth Tamás - a férfi egyéni és a verseny abszolút győztese 1 óra 41 perc és 09 másodperckor döntött úgy, hogy miután már úgyis „lepipálta” a mezőnyt, nem pöfékel tovább. A pipások nem csak egyéniben, de csapatban is megmérettettek: a végső sorrend felállításánál minden csapatból az első három legjobb eredményt vették figyelembe. Így az összesítések után az udvarhelyiek 3 óra és 25 perces füstölgéssel a harmadik helyet szerezték meg. A másodiknak járó kupát és ajándékokat a főszervezőktől a debreceni Csokonai PC (3 óra 52 perc) a fődíjat pedig a Szigetvár Kisvárosi pipaklubja (4 óra 19 perc 55 másodperc) vehették át. Oklevelet, minőségi bort ajándékba minden résztvevő kapott, a legfrappánsabb vigaszdíjat-egy hatalmas zacskó gyufaszálat a verseny minden bizonnyal legcsalódottabb résztvevője, Ilyés Istvánné kapta

Az est további részében, egészen hajnalig a pipások megérdemelten kifújhatták magukat: ettek, ittak, táncra perdültek. Sőt még annak a hatalmas szivárványnak a nem mindennapi látványát is elvihették magukkal emlékbe, ami a díjkiosztó közben jelent meg és amit Orosz Pál Levente főszervező viccesen úgy konferált be, hogy „hab volt a tortán, hiszen direkt erre az alkalomra „rendelték” meg".

„Azok az „első pipások”, akik még soha nem jöttek el erre a versenyre, mindig megkérdezik tőlem, hogy miért szeretek én ide, a Székelyföldi Pipaversenyre járni. A válaszom mindig ugyanaz : ezért a hangulatért, amihez hasonlót más versenyeken nem pipálni” - summázta a tegnapi esemény versenyen kívüli, azaz „nem hivatalos” vonzerejét Trubacs Tivadar.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."