Itthon » Közélet

Tessenek vigyázni, biciklis érkezik

Furcsa dolog lehet, de van ilyen. Rácsodálkoznak sokszor az emberek, de már többször is előfordult, hogy biciklisek közlekedtek a nekik kijelölt úton.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_Biciklis_ut
Egyeb_Biciklis_ut
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. július 29., 16:02
8 hozzászólás. 

Van ahol biciklivel járni munkába természetes, és nem azért mert nincs autó, vagy nem jár arra a busz, hanem mert felismerték előnyeit. Mégis azt kell tapasztalnunk, hogy ha valaki nálunk kerékpárra vált, az nem példaértékű cselekedet, hanem mintha egy láthatatlanná tévő köpönyeget venne fel az illető. Drámaian szólva: le se szarják a bringást.

Egyeb_Biciklis_ut

Hogy némileg könnyebb és természetesen biztonságosabb legyen a biciklis közlekedés (mert van igény ilyesmire) három éve megszületett a biciklis út gondolata. Létrejött egy bizottság, amelynek tagjai felmérték a terepet és megalkották a jelenlegi biciklis utat. Mondom biciklis utat és mondom a biciklis biztonságosabb közlekedése érdekében. Aki biciklivel jár-kel kisvárosunkban az tudja miről apropózok, aki nem az csak figyeljen.

Amikor először karikáztam körbe az addig felénk ismeretlen utat, hamar észre kellett vennem, hogy ez csatornafedőkön és vízelnyelőkön vezet keresztül, amik olyan mélységekben fekszenek, hogy nemhogy a bicikli, de még az autó is megérezné. Ahol nem volt gond az út minőségével, mint például a Kossuth utcai járdákon, ott egyéb problémákba szaladtam. Sőt a gyalogosok is ferde szemekkel néztek rám és volt, amikor rám förmedtek, hogy nem a járdán kell biciklizni. Hiába na, az egyik napról a másikra megjelent sárga csíkok nem mindenkinek ugyanazt jelentették.

Egyeb_Biciklis_ut

Amikor szabad az út

Akkor arra gondoltam nem kell a kákán a csomót keresni, nem vagyunk egy biciklis nemzedék így kevés az ilyen jellegű tapasztalatunk. Kezdeményezésnek kitűnő, és lesz ez még jobb is. Három év után most ismét teljes terepszemlét tartottam.

Lássuk szép sorban. Kerekeztem a Kossuthban és a Rákóczin: a biciklis út néhány trükkös helyzetet leszámítva jól használható és jelenleg a festés is jól látható. Technikailag azt mondanám, ez a rész van a legjobb állapotban, viszont a köztudatba még mai a napig nem sikerült beépülnie teljesen a biciklis út fogalmának. Amíg végighaladtam többször sétáltak rajta, csak külön jelzésre eszméltek fel és engedtek szabadon. De a gyalogosok úgy vágnak keresztül rajta vagy sétálnak rá, hogy szét sem néznek. Ha miattuk be kellett fékeznem, akkor megijedtek és szúrós tekintettel néztek.

Egyeb_Biciklis_ut

A szombatfalvi rész

Na itt már nem úsztam meg szúrós tekintetekkel. Vannak szakaszok ahol alig vagy egyáltalán nem látszik a festés, aztán jöttek az életveszélyes kanális- és lefolyó fedők. Ahol lett volna egy kis jó szakasz, ott valamiért az autósok láttak jó parkolási lehetőséget.

Egyeb_Biciklis_ut

A forgalomban, jogtalanul ugyan, de valamiért az autósok többsége előbbre valónak tartja magát a bicikliseknél. Sőt, még ezt az egy méter széles szerencsétlen sávot is legtöbbször elfoglalják.

Egyeb_Biciklis_ut

Ha nem kocsi vagy gödör, akkor könnyen csirke is állhatja utunk

Az az érzésem, az autósok egy része is érzi, hogy ez nem a legkorrektebb dolog. Körutamról alig értem haza, máris megszólalt a telefonom. Egyik ismerősöm hív, hogy látott ma fotózni és miről van szó. Ugye nem a biciklis útról? Mondom, de igen. Hát az a helyzet hogy ő pont akkor és hét nemzedékre visszamenőleg most az egyszer kényszermegoldásból, szinte figyelmen kívül hagyható időre parkolt ott, amikor a fényképezőm éppen elsült.

Szóval ment a szabadkozás, de mindketten éreztük, hogy ez most nagyon felesleges. Nem az okok vagy „csak épp beléptem a..." magyarázkodásokról szól ez. És részemről sem személy(ek) ellen irányul ez a kis akció. Itt egyszerűen a kialakult helyzetet kellene tudomásul venni, hogy nem csak „én" vagyok és másnak is pont olyan sürgős dolga van, mint nekem.

Egyeb_Biciklis_ut

De nem mindenki gondolja ezt ennyire át, volt aki akkor parkolt rá a sávra, amikor épp fotóztam.

Egyeb_Biciklis_ut

Megvolt a terepszemle, így az illetékesekhez fordultam. A témában Ülkei Zoltánhoz irányítottak kérdéseimmel, akivel először letisztáztuk, hogy merre is található biciklis út. Jelenleg az Orbán Balázs utcából kezdődik, ami tart a Tamási Áron kereszteződésig, onnan a Kossuth sarkáig, majd le a Rákóczi végéig, a másik oldalon vissza, majd fel a Patkóig.


Nagyobb méretért kattints ide!

Az udvarhelyi biciklisút térképe

Időközben változások történtek a taximegállónál és a Lejtő utcánál. Az első változtatás egy kompromisszumos megoldás volt, a taxisokkal, hogy ők is elférjenek, míg a Lejtő utcán eddig azért vitték ki a sávot a Nyírő József fele, hogy kikerüljék a lámpát, de ezt nem igényelték a biciklisek.

Egyeb_Biciklis_ut

„Ha lesz egy gödör, azt betömjük, nem nézzük, hogy biciklis úton van-e, vagy az autós úton"

Azt is megtudtam, hogy a biciklis út karbantartását nem választják külön a város egyéb úthálózatától, így azon is akkor végeznek munkálatokat, amikor az út többi részén. Legyünk őszinték, ez azért nem nyugtatott meg. A város zónákra van osztva, ahol a városrendezés munkatársai rendszeresen (havonta egyszer) jelentést adnak az állapotokról, de úgy érzem a biciklis út kimaradt a jelentésből.

A kerékpáros útvonalak kialakításánál nagy figyelem lett fordítva a biztonságra. A bizottság körbejárta és felmérte a terepet, hogy hol is legyen mindez. Ki is volt a bizottság? A helyi biciklis egyesület, a közlekedés-rendészet, egy sofőriskola és a városháza képviselői alkották – meséli Ülkei.

„Nem tudtuk hova vinni"

Érdekelt, hogy miért csak a központ és Szombatfalva egy része kapott biciklis utat. A negyedek, ahol a város lakósságának nagy része megoszlik nem érdemelné meg? Igény lenne, csak annyira szűkek az utak és annyi a parkoló autó hogy nem tudtuk hova vinni – szabadkozott városgazdálkodási osztály vezetője.

Gödörnézőben a biciklis úton 

A bizottság megállapítása szerint az egyik ilyen problémás szakasz a Bethlen utca. Ülkei szerint itt mindenki úgy boldogul ahogy tud. A biciklis úgy megy, hogy ne üssék el. Kíváncsi lennék ki az, aki olyan szándékkal megy, hogy elüssék. Most készül az általános rendezési terv, aminek keretében van egy forgalmi tanulmány a város teljes területére. Ettől a tervtől várunk egy megoldást.

„Akkor azt is kifestjük"

A borvíz útja projekt a szejkei kút és környéke felújítása mellett egy, a gyümölcsös és az út közötti részen kiépített biciklis utat is tartalmaz. Ez várhatóan az év végéig készül el, akkor majd az összekötő útrészt is kifestjük és a meglévő biciklis úthoz csatoljuk, mert így logikus – hangsúlyozta Ülkei. Érdeklődésemre, hogy ki fogja használhatóvá tenni a jelenlegi biciklis sávokat, arra jutottunk, hogy az aszfaltozást kivitelező cég folyamatosan emeli meg ezeket a kanális fedőket és vízelnyelőket, hisz ez még beletartozik az elvállat munkába.

Erről csak annyit, hogy ezeken a szakaszokon az utóbbi három évben nem volt aszfaltozás, így lett volna idő megemelgetni az életveszélyes fedeleket. Végül békésen kiegyeztünk, hogy körülbelül 15-ből három emelődhetett meg az elmúlt években. Ezt is nevezhetjük folyamatosságnak.

Egyeb_Biciklis_ut

Az is érdekelt volna, hogy mikorra számíthatunk a jelenlegi út felhasználóbarát állapotának elérésére. „Ezen munkálkodunk... Felelőtlenség volna azt mondjam, hogy jövőre vagy két év múlva akadálymentes lesz. Nem tudom." Akkor nézzük még egyszer a számokat: körülbelül 2 kilométer bicikliút, ami 3 éve készült, de nem biztonságos és még két év múlva sem biztos, hogy az lesz. Nem a rosszmájúság szól belőlem, de ez az egész biciklis út dolog olyan az udvarhelyi bicikliseknek, mint a kutyának odavetett száraz csont.

Egyeb_Biciklis_ut

Mit gondol erről az átlag kerékpáros?

Hajdú Zoltán elmondása szerint az egész eszetlenül van megcsinálva, tipikus példája a csak csinálták, hogy legyen történetnek. Több szót nem is érdemel az egész.

Bereci Jenő
, aki szabadidejében bicikliversenyző, munkaidejében pedig kerékpárjavító műhelyt vezet, már a kezdetektől támogatta a biciklis út létrehozását. Saját bevallása szerint hasznosnak és mindenképp előnynek tartja a biciklis sávot, de ő maga is legtöbbször az autós utat használja. „Nincs türelmem az embereket vagy a parkoló autókat kerülgetni. Az emberek mentalitása még nincs ott, hogy igazán értékeljék a biciklis utat." – mondta Bereci.

Egyeb_Biciklis_ut

Egy kis telefonálgatás után sikerült kiderítenem kinek volt az ötlete ez az egész. Ahogy hívogattam az embereket mindenki irányított máshoz vagy másik szervezethez, azzal hogy ők csak támogatták az ötlet másé volt. Igaz csak részeredményt értem el, mert Csíki Attila elmondása szerint ő már az Orbán Balázs és Tamási Áron utcai biciklis út mellé tervezett egy összetettebb kiegészítőt, ami a forgalom tehermentesítését szorgalmazta.

Az ötletet több egyesület is felkarolta és támogatta, az akkori városvezetés egy részét elfogadta és az éppen zajló útfestések mellé ezt is beiktatta. Attila szerint talán ezzel volt szerencséje, hogy jókor hozakodott elő az ötlettel. Igaz azóta történtek apróbb változtatások, abban rövidke szakaszban is, ami megszakította folytonosságot.

Egyeb_Biciklis_ut

Itt például egy parkolóhelyért szakadt meg az út

Attila, aki most is napi rendszerességgel használja a biciklis sávot, kellemetlen tapasztalatokat is szerzett. „Volt rendőrségi feljelentésem is a dologból, mert egyszer szóltam egy bicikliúton parkoló autósnak, amire az pofozkodni kezdett."

Az engem ért tapasztalatok és az emberekkel való beszélgetéseim után úgy éreztem, ez a biciklis út olyan ebben a városban, mint a pap beszéde a templomban. Szépen beszél a tiszteletes úr, csak éppen miről is?

címkék: bickli biciklis ut

8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2010-07-29 16:40:58
sajnos ez van, bekebelezett a Balkan
avatar
Pizsi
2010-07-29 18:19:24
Grat a cikkhez annyit tennék hozza hogy amíg az ember a Tamási Áron végigjön vagy a kanális tetőkbe hal bele vagy az út rázza ki belőle a sz..t.
Ma biciklizni voltam hat a Kalapos előtt ahol a biciklisav rá megy az útra ott egy nagy telepjáró ácsorgót sajnos telefonom nem volt nálam hogy fényképet csináljak.
Az utak egyszerűen élet veszelyesek a biciklisek szamara a Bethlen utcában bójázni kell a kanálistetőknél, a Szigetben is aztán a kórház utáni útról nem is beszelve tisztara terep biciklizésen érzi magát az ember
avatar
sunyika2000
2010-07-29 18:31:47
Vajon a felfestett bicikli sáv is olyan hamar el fog tünni,mint a Szentimre utcában felfestett (kb. 1 hónapja) átjáró és út elválasztó csik.
Önök szerint válság vitte el,vagy az eső mosta el.
Hólvan vagy mennyi erre a garancia? :0
avatar
Barbar
2010-07-29 23:02:58
mentalitas kerdese
vegre foglalkozik valaki a kerekparosok aldatlan helyzetevel is. Az igazsag az, hogy ezt a varost kozlekedes szempontjabol zomeben igazi parasztok lakjak, abbol a fajtabol akik azt kepzelik minel nagyobb vas van a valaguk alatt annal tobbet szabad nekik. Ide sorolnam elso sorban a taxisokat, akik ha sut a nap akkor pont a biciklisavra nyitjak ra az ajtojukat kliensre varva s meg nekik all feljebb ha arra kozlekedsz, ide sorolnam a rendoroket akik a Kossuth utcaban a biciklisavon setalnak felfele es meglepodnek ha finoman jelzed, hogy erkeznel es nem akarsz atgazolni rajtuk, de ugyanigy ide tartozik az autosok tobbsege akikbol hianyzik az elozekenyseg legaprobb szikraja is, hiszen ok biztonsagban vannak az ajton belul, onnantol pedig nem erdekeltek a temaban, es ide tartoznak azok a gyalogosok is akik a bicikliseknek kijelolt savon allnak meg beszelgetni, vagy ott setaltatjak felelotlenul a gyerekuket.
Nem artana jobban figyelni egymasra, elhetobb lehetne a varos. Akinek nem inge ne...
avatar
nagydd
2010-08-01 13:21:09
Hova lehet feltölteni képeket a városban található kanálistetőkről,amelyeket már három éve fel kellett volna emelni?Csak azért sem ártana,hátha megtalálják Tikosi úrék is.Az igaz,hogy némelyik számukra az autójukból nem észlelhető.
avatar
olvaso
2010-08-02 10:11:15
Minden penzt autos iranyba fordit a varos.
En szivesen jarnek biciklivel meloba cserehatrol, de jelenleg gyalog, es biciklivel nem megkozelitheto normalis korulmenyek kozt. Igy minden reggel autoba ulok, es egyedul vegigmegyek a varoson. Szerintem nem vagyok egyedul.

Az este volt egy nagyon jo musor Bogota-rol, es a gyalogos biciklis savokrol. Elkepesztoen erdekes volt, hogy mennyire jol meg tudtak oldani egy tobb millios varosban ezt.

Udvarhelyen csak azoknak epit a varos, akik 10000 EUR-os autokkal jarnak, de akik 150 RON-os biciklivel azok nem egyenlo polgarok. Meg jardak is csak keves helyt vannak. Vagy menjen a sarban az ut szelen, vagy az ut kozepen a gyalogos. A tomegkozlekedes az xar. A kisbuszoknak minimum 2 oldaltnyilo nagy ajtoja kellene legyen. Igy nagyon kenyelmetlen a fel-leszalas. Nem az araval van a baj. Az eloljarok is mutathatnanak peldat, es akkor rajonnenek, hogy mi a hibas a rendszerben. A mentalitasal is sok gond van, mert egy gazdagabb fel nem ulne egy buszra, mert nehogy mar o busz-al utazzon.
avatar
boti
2010-08-02 14:50:19
A szerkesztoseg@uh.ro címre várunk minden olyan képet, amelyen a bicikliút furcsaságait, veszélyeit vagy éppen önkényes elzárásait szemlélteti.
avatar
Fles
2010-08-03 10:58:18
A jardan,atjaron, stb. parkolo autokat is le lehetne fotozni es kozze tenni.Majdnem lehetetlen egy babakocsit vegigtolni a varosba(ez nem tulzas).

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."