Itthon » Közélet

Vészesen nő a Küküllő, de a Homoród se kicsi

A kedden egész nap tartó folyamatos esőzésekben megduzzadtak a folyóink és patakjaink, sárga és narancsszínű árvízriadó van érvényben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Vargapatak
Két óra alatt is sokat duzzadt kedd délután az udvarhelyi Varga-patak, fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. március 13., 15:56
0 hozzászólás. 

Narancssárga, azaz másodfokú árvízriadót rendelt el az Olt folyóra és annak mellékfolyóira, így a Kis- és Nagy Homoród folyókra is egészen szerda reggelig az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet. Szerda estig sárga, vagyis harmadfokú riadót rendeltek el tizenkét vízgyűjtő esetében Olténiában, Munténiában, Moldovában és Erdélyben is.

Kukullo

A hidrológusok szerint március 13-án kezdődő és március 14-én 10 óráig tartó folyamatos esőzések, illetve a 14-én 22 óráig a hegyoldalakról lezúduló víz a patakok, vízfolyások hozamait rövid idő alatt megnövelheti.

SzejkePatak

Nem csak az Olt esetében, hanem a Maros felső folyásán, az Aranyoson, illetve a Kis-Küküllő és Nagy-Küküllő folyókon is áradások lehetnek.

Az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó csoportban is folyamatosan jelennek meg a kisebb, de veszélyes, a közlekedést nagy mértékben nehezítő áradásokat ábrázoló fotók, Nyikómalomfalván, illetve Homoródszentmárton és Recsenyéd között fényképeztek hasonlót.

SzentmartonRecsenyed

A fenti képen a Nagy-Homoród látható, amint "szabálytalanul" halad át az úttesten. A lentin pedig Városfalván teszi ugyanezt úgy, hogy nem is látszik az úttest.

varosfalva

A városban sem sokkal jobb a helyzet, a Nagy-Küküllő mellett a Szejke- és a Varga-patak vízszintje nagyon megduzzadt. Alina-Maria Ciobotariu, az Olt Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének szóvivője portálunknak elmondta, Udvarhelyszékről egyelőre nem érkeztek bejelentések elöntött háztartásokról, Gyergyószárhegyen azonban 30 udvart öntött el a víz, a tűzoltóknak ki kellett szállniuk a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentésben.

Hozzátette, a Kis- és a Nagy-Homoród környékén kedden 14.40-től szerda délelőtt 10 óráig narancsszínű kódjelzés van, ezért ott fokozottan figyelik a víz szintjét.

További cikkek a témában


Videók a nagyon Nagy-Küküllőről

Lezárták a héjjasfalvi hidat az áradás miatt (videó)

Farkaslaka: Aludni nem volt kedvünk!

Homoródszentmárton község: egy családot kiköltöztettek

Árvízhelyzet Bögöz községben



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."