Itthon » Közélet

Jövő szombaton lesz Kányádi temetése

Július 7-én, szombaton kísérik végső útjára Kányádi Sándor költőt szülőfalujában.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

KanyadiSandor
Kányádi Sándor
szerkesztoÍRTA: UH.RO / KÖZLEMÉNY
2018. június 27., 08:09
0 hozzászólás. 

Kányádi Sándort kívánságának megfelelően szülőfalujában, Nagygalambfalván helyezik örök nyugalomra – olvasható Székelyudvarhely polgármesteri hivatalának közösségi oldalán.

Tisztelői, barátai virrasztáson és búcsúztatáson vehetnek végső búcsút a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas költőtől, írótól, műfordítótól, Budavár, Székelyudvarhely és Nagygalambfalva díszpolgárától.

A virrasztást 2018. július 6-án, pénteken éjjel tartják a nagygalambfalvi református templomban. A búcsúztatásra 2018. július 7-én, szombaton, 15.00 órakor kerül sor a református templomban. Az ökumenikus egyházi szertartást a helyi református lelkész, Kányádi György Attila és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes tartja. A költő ravatalánál Dávid Gyula irodalomtörténész mond emlékező beszédet.

A szertartás után a család kertjében, szülei sírja mellett helyezik végső nyugalomra Kányádi Sándort.

Kányádi Sándor június 20-án hajnalban, életének 90. évében hunyt el. Nemcsak a 20. és a 21. század, hanem az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő költője volt. Költészetének legfőbb üzenete a szülőföld szeretete, a táj, a kultúra és az ember egysége, az anyanyelv megtartó ereje, az erdélyi kisebbségi sors.

Költői, írói, műfordítói munkássága mellett személyéhez számtalan kezdeményezés fűződik. Közadakozásból állíttatta a budapesti Tabánban Elek apó kútját, amely Benedek Eleknek állít emléket. Kezdeményezésére született a Magyar Mesemúzeum és a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díj is.

Kányádi Sándort az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia is saját halottjának tekinti.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."