Itthon » Közélet

Áradások városunkban és árvíz Udvarhelyszéken

A délutáni és az esti órákban lezúdult esőzések következtében ismét pusztított az ár térségünkben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

arviz_08082010
arviz_08082010
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. augusztus 08., 08:11
11 hozzászólás. 

A megáradt Varga - patak az esti órákban lépett ki a medréből és árasztotta el a Petőfi Sándor utcát. Az úttesten hömpölygő sáros, néhol jóval bokán felül érő víz az esti órákban okozott kisebb riadalmat. Este kilenc órakor az utcában lakók a helyszínre érkezett rendőrök jelenlétében figyelték az utcára költözött patakot. Volt lakó, aki a háza bejáratát homokzsákkal torlaszolta el, de az utcára kigyűlt emberek többsége a vízszint emelkedését- apadását inkább passzívan figyelte. A Petőfi Panzió alatti hídnál levő házban lakó idősebb úriember a víz sodorta faágakból álló hordalékot próbálta „elterelgetni". Szerencsére a Varga - patak haragja nem tartott sokáig, az ár viszonylag gyorsan, körülbelül egy óra alatt levonult, jelentős mennyiségű iszapos sarat és hordalékot hagyva maga után. A víz befolyt a sarkon levő kenyérboltba és a tízemeletes tömbházak pincéjét is elárasztotta.

arviz_08082010
A közlekedés is akadozott: a rendőrök az áradás ideje alatt az autósforgalmat elterelték. A tűzoltó autó már csak az „ámenre", azaz a hirtelen jött ár levonulása után érkezett meg a helyszínre.

Hatalmasra duzzadt, de szerencsére nem lépett ki a medréből a Szejke - patak is. Este tíz órakor a Homoród utca lakói aggódva lesték és elemlámpákkal világították meg a híd alját nyaldosó zavaros víztömeget, és abban reménykedtek, hogy nem növekszik tovább a víz szintje.

Az udvarhelyiek szerencsésnek mondhatják magukat: a kora esti órákban valóságos vízözön – szerű eső zúdult és hatalmas áradás pusztított a Homoród - mentén.
- A felhőszakadás következtében először a dombokról lezúduló víztömeg, később pedig a megáradt Homoród pusztított Homoródszentmárton községben és a hozzá tartozó teleüléseken, Homoródszentpálon, Lókodban és Városfalván - tájékoztatott telefonon Ladányi László prefektus.
A prefektus elmondta: a másfél méter magas víz nem kímélte és elzárta a külvilágtól a településeket. Az áradás erejét jelzi, hogy a víz autókat sodort el, házakat, mezőgazdasági területeket árasztott el, óriási rombolást végzett és igen jelentős, egyelőre még felbecsülhetetlen anyagi kárt okozott.
Éjszaka fél tizenegykor az érintett településeken teljes gőzerővel dolgoztak a tűzoltók és a helyi önkéntes alakulatok – mondta Ladányi. Hozzátette: a heves esőzés és az árvíz a megye 20 településén okozott áramkiesést, többek közt Máréfalván is.

A Homorodmentén készült képgalériánk ide kattintva érhető el.



11 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2010-08-08 09:36:10
Ha nem loptak volna szet a kornyezo erdoket akkor ez nem tortent volna meg.
avatar
Geo12
2010-08-08 09:46:44
Arviz
Hat nem csak a Varga-patak es a Szejke- patak ontott ki, hanem az este a Tavasz Setanyon es a Szent Janos utcaban valosagos megaradt patak folyt vegig, a kanalisokbol visszafolyt a viz, szinten saros, iszapos viz vonult le. Nem ertem, hol van a kanalizalas? Egy ideje felturtak az utcat, hogy a kanalizalast csinaljak meg, mert maskepp nem lehet aszfaltozni, de ha igy folyik tovabb akkor igy sem lehet aszfaltozni, mert amit leraknak azt a nagy ereju viz mint fel fogja gongyoliteni, mint valamikor a Szejke patak Szombatfalvan az uj aszfaltot. Valamikor helyeztek el viznyeloket az utca istalok feloli reszenel, de azok mostanra mar megteltek iszappal, kotormelekkel, beszakadtak. Jo volna lepni, mert az aszfaltozott utcak megtakaritasa az iszaptol sokkal tobb idobe es penzbe fog kerulni. Hja, es a Tavasz Setanyt ideje volna ujra aszfaltozni s ne csak foltozni, mert folt hatan folt es egyre jobban romlik.
avatar
levi_best
2010-08-08 09:51:00
Felsoboldogfalvan sokkal nagyobb arviz volt , arrol miert nem irtok egy szot se ???
avatar
jamrock
2010-08-08 10:37:45
Én eddig úgy tudtam, hogy az erdő hiánya inkább szárazsághoz, elsivatagosodáshoz vezet. Nem tudom mióta fordult ez meg kedves "kszl"! :?:
avatar
Friedman
2010-08-08 13:21:30
@jamrock orvendek hogy mostmar maskep tudod! Egy erdos domboldalon a viz lasabban ereszkedik le, mint egy erdo nelkulin. Ha kivagod a erdot akor minden felhoszakadas egybol a volgybe kerul, egyebkent van egy fekezo hatas. Masfelol a gyorsan lefolyo viznek nincs idelye felszivodni, es lezudulas kozt elmossa mindazon retegeket amik meg felszivnak valamenyire. Az erdo vedi ezen reteget es jo maga is egy ilyent kepez.
avatar
zterex1
2010-08-08 18:38:49
A baj az, hogy aki lopja a fát, azt rendszerint nem éri a víz!
Egyébként pedig meg kell mindenki tanulja, hogy a patakpart nem szeméttároló! A víznek hely kell, ha nem talál csinál magának!
avatar
kszl
2010-08-08 18:39:35
re:
avatar
jamrock
Én eddig úgy tudtam, hogy az erdő hiánya inkább szárazsághoz, elsivatagosodáshoz vezet. Nem tudom mióta fordult ez meg kedves "kszl"! :?:


Abban is van igazsag, de tudod-e, hogy a gyokerek mennyi vizet kepesek felszivni?
avatar
jamrock
2010-08-08 20:37:29
Hat lehet hogy nektek van igazatok, mindenesetre en tudok olyan helyet hogy az erdo meg van es felhoszakadaskor ugyanugy bezudul a viz es elmossa az utat.
egy idoben azt mondtak hogy Romania el fog sivatagosodni, mert kiirtjak a fakat, most meg az arvizkarokat fogjak a fairtasra.Ekkora vizeket ugy sem kepes felfogni egy erdo. Szerintem az ilyen kijelentesek elott gondolkodni kene. Lehet hogy a viz felfogasban szerepe van az erdonek, de mostansag lezudulo nagy esoknek valoszinuleg valami globalis okuk van. Egyebkent a fa irtas egyidos az emberiseggel nezzetek utana
avatar
Tappancs
2010-08-08 21:06:36
jamrock: miert veded a fatolvajokat faszi? Ne torodj ,hamarosan vege a fairtasnak, merthamarosan vege az emberisegnek...
avatar
jltorrente
2010-08-09 21:34:03
kdves kszl ha szabad kernem nevesitened az erdot vagy erdoreszeket a varga patak menten amelyiket kiirtottak? tudtommal a kerekerdo hosszu ideje szinte erintetlen.(sok sok ev utan tavaly volt kitermeles) vagy arra az osszefuggo erdos teruletre gondolsz amelyik a honfoglalas idejen boritotta erdelyt es sok szaz eve csak tortenelem mivel szukseg volt legelokre meg termofoldre a gyarapodo nepesseg nem elhetett meg gomban vadhuson szamocan meg afonyan. ilyen ostobaknak kar lenne magyaraznom hogy ma videkunkon tobb az erdos terulet mint 70-80 eve az okait nem ernetek fel.
avatar
antika35
2010-08-10 08:42:34
ha egy kicsit vissza pillantunk a történelemben mindig voltak árvizes évek, voltak száraz évek és érdekes még több volt az erdő, az igaz kifogást mindig találunk, pedig csak ugy 50 ÉVENKÉNT LÉPDELJÜNK VISSZA A TÖRTÉNELEMBEN nem kel messze menni csak 1300 as évekig B) az igaz az idöjárás rekordokat dönt

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."