Itthon » Közélet

Hazakerülhetnek Nyirő József hamvai

Másfél éve folynak az egyeztetések Nyirő József földi maradványainak hazahozatalának ügyében, tudtuk meg Bunta Levente polgármestertől.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. augusztus 27., 14:29
5 hozzászólás. 


A székely író, Nyirő József az udvarhelyszéki Székelyzsomborban született, és 1953-ban Madridban halt meg. Könyveit a Pallas Akadémia sorozatban adta ki, most azonban arra is vannak kezdeményezések, hogy végakarata értelmében földi maradványai iskolavárosában, Székelyudvarhelyen, vagy Erdély fővárosában, Kolozsváron nyugodhassanak.

„Az egyeztetés stádiumában vagyunk" – mondta telefonon Bunta Levente városunk polgármestere, majd hozzátette: „a katolikus egyházat, a madridi polgármesteri hivatalt kerestük meg. Az ügyben Markó Béla miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök, illetve Szőcs Géza magyarországi kulturális államtitkár segít, továbbá felkutatjuk a családtagokat is."

„Szeretnénk, ha Udvarhelyen lenne a végső nyughelye, de ehhez ki kell kérni a véleményeket, hiszen ez egy olyan ügy, ami teljes egyetértésben kell haladjon" – fogalmazott az előljáró.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pek
2010-08-27 23:25:52
Soha nem szabad elfeledni, hogy az ötlet legelső lelkes képviselője néhai id. Pál Gyula ügyész volt.
avatar
zterex1
2010-08-29 07:52:21
De elfelejtik és mindig az aktuális "babérarató " aratja le a babérokat.
Ez már csak ilyen...
avatar
kalman
2010-08-29 10:41:44
Otlet kepviseloje meg hogy ki aratja le a baberokat? Uraim, Onok el vannak tevedve ... egy otletnek nem szokott elso kepviseloje lenni, a babert meg igenis az aratja le, aki a munkat elvegzi, nem? Lenyegeben gratulalok a "varosnak", hogy a sok otletgazda mellett felvallalta ezta szep munkat es megprobalja elvegezni; ha sikerul, megerdemli a babert es meg is fogja kapni.
avatar
pek
2010-08-30 09:57:43
Oké, kalman, az ötletnek gazdája van, aki aztán különböző fórumokon képviseli ötletét: népszerűsíti. Egyébként a város: Jenő, Bunta és a többi vezető, tőlük függ a kivitelezés.
avatar
kalman
2010-08-30 10:18:22
re:
avatar
pek
Oké, kalman, az ötletnek gazdája van, aki aztán különböző fórumokon képviseli ötletét: népszerűsíti. Egyébként a város: Jenő, Bunta és a többi vezető, tőlük függ a kivitelezés.

En egy kisse maskent latom, mert abba, hogy egy otlet kinel szuletett meg elobb, nem erdemes belemenni, vegtelen vita csak. A varos pedig szerintem ma mar (szerencsere) nem Jeno, amig o volt, addig az nagyon meglatszott: elososorban rajta, aztan a varoson. Ma a varos Bunta,Peter Pali, Incze Csongor, Jakab Csaba es masfelol meg par zavaro tenyezo sajnos. A zoldeket szerencsere meglepoen korrekteknek latom az utobbi idoben, de meg igy sem tudom megbocsatani nekik Jeno alpolgarmesterseget.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."