Itthon » Közélet

Üres a kutyamenhely

A kóbor kutyák egyre többen lesznek a város központi részein, a kutyamenhely pedig üresen áll. Fél év alatt két kóborkutya-harapást jegyeztek a kórházban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kobor_kutyak
kobor_kutyak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 13., 16:47
6 hozzászólás. 

Szeptemberben és októberben a kutyák az őszi tüzelési időszakukat élik, ezért egyre több az utcán az otthonról elszökött eb – főleg a II. Rákóczi Ferenc utca felső szakaszán, illetve a Tomcsa Sándor utcában, a Nagyküküllő partján lehet csoportokba verődött kutyákat látni. Egy részük nem otthonról elkóborolt állat, hanem születése óta az utcán csatangol.

kobor_kutyak

A polgármesteri hivatal által működtetett II. Rákóczi Ferenc utcai kutyamenhely jelenleg üresen áll – tudtuk meg a hivatalban. A gyakorlat az, hogy a város takarításával megbízott cég egy szakembere altatólövedékes szerkezettel „begyűjti" a kóbor ebet, amit a menhelyre szállítanak. Itt állatorvosi vizsgálatot végeznek, illetve hét napig ott tartják – amennyiben az állat otthonról szökött meg, a gazdája utánamehet és elviheti. Ha hét nap alatt senki nem jelentkezik a kutyáért, azt a törvényes előírásoknak megfelelően elaltatják.

kobor_kutyak

Székelyudvarhelyen létezik egy ún. magán-kutyamenhely is – Kadicsfalván Molnár Gabriella jelenleg ötven kutyát lát el, a hölgy az állatok élelmezését és orvosi ellátását saját erőből és támogatói segítségével végzi.

A kóbor kutyák általában kisebb csoportokban csatangolnak az utcákon – habár általában nem agresszívek, az állatorvosok azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljük el az ebeket, mert tüzelési periódusban agresszívvé válhatnak, főként a kanok.

kobor_kutyakA városi kórház fertőző osztályán érdeklődve megtudtuk, hogy 2010 első fél évében (január és július között) összesen 51 állatharapásos esetet jegyeztek – ebbe nemcsak a kutya, hanem a macska-, ló- és más állatok által okozott sérüléseket is beleszámolják. 22 esetben kellett veszettség elleni oltást adni, a nyilvántartás szerint két olyan pácienst kellett kezelniük, akit kóbor kutya harapott meg.



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
leeanne
2010-09-13 20:07:25
Jo lenne, ha tenyleg tennenek valamit... foleg igy... en eddig nem is tudtam, h van menhely!! a Merkur kornyeke tele van koborkutyakkal... sokszor felek hazamenni toluk!
avatar
leeanne
2010-09-13 20:09:47
ez a ket lefenykepezett kutya is a merkurnal tanyazik este, de ok jamborak... viszont van ket sokkal nagyobb
avatar
zterex1
2010-09-13 21:35:19
... és mindig a nagyobb kutya ba..ik :D
avatar
weedor
2010-09-14 07:57:17
Minden csalad hazavinne a szamara szimpatikusat.. es hopp, nem is lennenek koborkutyak. ;D
avatar
GhostRider
2010-09-16 13:58:51
Leeanne a Kutya jobban fél tőled mint te tőle. Ha nem bajlódsz vele hidd el nem fog csak úgy neked szökni.
avatar
Ekodi
2010-09-21 15:13:29
Sajnos a kóborkutyák az embereknek "köszönhetően" kerülnek az utcára! A hivatalos "kutyamenhely"-et én nem nevezném MENHELYNEK! Az egy mocskos, büdös, volt disznópajta!Embertelen körülmények közé kerülnek azok a kutyusok! Inkább adnának támogatást Gabikának, vagy egy helyet...bármit amivel segíteni lehetne, mert az a MENHELY!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."