Itthon » Közélet

Székelygyümölcs – Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúra avatása Farkaslakán

Szeptember 24-én délután fél háromkor felavatják és átadják az újonnan elkészített farkaslaki Gyümölcsfeldolgozó Manufaktúrát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 23., 11:00
0 hozzászólás. 


A feldolgozó a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért által irányított Hagyományaink gyümölcsei elnevezésű projekt keretében valósul meg a norvég kormány és Farkaslaka község önkormányzatának a támogatásával. A beruházás révén lehetőséget biztosítanak a gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdák jövedelmének növelésére, illetve közvetve hozzájárulnak a termesztett értékeink (elsősorban a régi tájfajták és erdei gyümölcsök) jobb és fenntarthatóbb felhasználásához.

Közismert, hogy erdeink gyümölcseit külföldi vállalkozók kevés pénzért vásárolják meg és bőséges haszonnal értékesítik, míg a régi gyümölcsösök ízletes termését pedig lehetetlen eladni a helyi üzletekben és piacokon. Ezen kívánnak változtatni, megteremtve minden gyümölcstermesztőnek azt a lehetőséget, hogy saját gyümölcseit saját kezének munkájával, az Alapítvány által biztosított környezetben és gépekkel tudja feldolgozni, és tudjon minőségi terméket előállítani. A feldolgozó rendelkezik azokkal az egyszerű és bonyolultabb gépekkel és felszerelésekkel, amelyek használata könnyen elsajátítható és biztosítják nagyobb gyümölcsmennyiségek feldolgozását is. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy manufaktúráról van szó, ahol az elkészített termékek értéke egyenes arányban van a szorgos kezek által hozzáadott munka mennyiségével. Ugyancsak itt biztosítják a termeléshez szükséges összes csomagolóanyagot (pl. üvegeket), a megszemélyesítéshez használt címkéket, a termeléshez szükséges szakmai felügyeletet és kérésre gondoskodnak a termékek értékesítéséről is.

A feldolgozó működtetéséről a Székelygyümölcs Egyesület fog gondoskodni és biztosítja azt, hogy itt csak az erdei gyümölcsöket és a hagyományos fajták termését lehessen feldolgozni, hozzájárulva ezáltal is ahhoz, hogy Udvarhelyszéken az emberek újra felismerjék a természeti örökségünk gazdasági lehetőségeit. Minden termék magán fogja viselni a Székelygyümölcs márkanevet, amely remélhetőleg hírnevet fog teremteni az itt előállított lekvároknak, szörpöknek és gyümölcsleveknek.
Már István
projektvezető, Civitas Alapítvány



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."