Itthon » Közélet

Amikor a tanügy seggbe rúgja önmagát - második rész

A történet felvezetése után megkerestük a pótvizsgáztató tanárnőket is, kíváncsiak voltunk az ő véleményükre is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2
Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. szeptember 29., 16:24
24 hozzászólás. 

Ahogyan azt az előzményekben már írtam, a történet után a válaszra váró kérdések egymás után fogalmazódtak meg a fejemben. Hogy a történetet kerek egészében lássam, kíváncsi voltam arra, az ügyben érintett, sőt már megnevezett emberek, hogyan élték meg az esetet vagy azt a részt, ahol bekapcsolódtak.

Miután összeírogattam a kérdéseimet felkeresetem a pót-pótvizsgáztató két tanárnőt: Kovács Kingát és Pál Claudiát. Claudiát a Móra Ferenc Általános Iskolában értem el, itt kezdtem kérdezni. Azt mondanom sem kell, hogy némi csodálkozás ült ki az arcokra, amikor elmondtam ki vagyok és melyik cikkemmel kapcsolatosan keresem.

Claudiával a tanáriban kezdtünk el beszélgetni. Megtudtam, hogy már tíz éve dolgozik a tanügyben. Beszélgettünk a kialakult helyzetről, a pótvizsgáról, a gyerekekről. Előjöttek a faggatózó, szőrszálhasogató kérdéseim. Az egyszerű hétköznapi vizsga menete kezdett nem mindenhol egyértelmű lenni. Mielőtt a jó indulat, a tudás vagy az akarat meghatározásába mélyedtünk volna - hogy megkapjuk azokat a válaszokat, ezek a gyerekek tudják-e ötösre az angol tananyagot vagy sem - változtak a körülmények: az addig szinte üres tanáriban egyre többen gyűltek.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2

Hamar kialakult egy parázs vita a diák-tanár-vizsga kérdésben és érdekes dolgok kezdtek napvilágra vergődni. Tapasztaltabb és fiatalabb pedagógusok véleményükkel bombáztak, történetekkel példálóztak, de valahogy mindig oda jutottunk, hogy a rendszer a hibás. Hiába próbáltam arra a következtetésre jutni, hogy az iskola, a tanárok, tanítók, pedagógusok is eme rendszer elemei, a hibás valahogy mégis a mindig megfoghatatlan rendszer lett, a megoldás pedig a távoli Bukarestben volt keresendő. Vesézgettük a csökkent képességű (esetleg beteg) gyerekek kötelező integrálását, azt, hogy ki a problémás gyerek. Ezt ki határozhatja meg? Miért nem lehet buktatni? Hogyan lehet fölülbírálni egy kollégát?

A törvény szerint ha egy gyerek három tárgyból bukik automatikusan osztályismétlő lesz. A beszélgetés során viszont azt véltem felfedezni, hogy ezt a tanárok hajlamosak rosszul értelmezni: ugyanis ha egy gyerek csak egy tárgyból bukott, akkor az pót-pótvizsgára mehet. És legtöbbjüknek itt volt a pont, mert olyanról nemigen hallottak, hogy valaki itt bukott volna el és egy tantárgy miatt évet ismételt volna. Folyamatosan erősítették, hogy ilyen nincs, hogy egy tárgy miatt ismételjen valaki. Ez azért elgondolkodtató.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2

A beszélgetés kimondottan érdekes volt, bepillantást engedett ebbe a környezetbe, és láttam azt, hogyan gondolkodnak és legfőképp milyen álláspontot képviselnek több generáció pedagógusai. Claudiától megtudtam, hogy ez számára egy megszokott vizsga volt, a megszokott menetben, amire ott, akkor úgy vélték szaktanárként, hogy a három gyerek az írásbelin ugyan nem, de a szóbelin megérdemelte, az átmenőt vagy annál nagyobb jegyet. Ő nem tulajdonított ennek a vizsgának nagyobb jelentőséget - lehet, hogy ezek a „megoldások" már ilyen rutinszerűen működnek?

Némileg megvilágosultan a Bethlen Gábor Általános Iskola felé vettem az irányt, hogy Kingával folytassam a beszélgetést. Természetesen ő is értetetlenül állt azelőtt, hogy akkor én most ott mit is akarok, és, hogy ez most az ő lejáratása akar-e lenni? Ezt inkább Krisztinával szerette volna megbeszélni, úgy gondolta nem kell ebből ügyet csinálni.

Miután sikerült letisztázni, hogy a célom nem az ő befeketítése, nem Krisztina bérence vagyok és az ügy már megvan, én csak megírnám, egy üres osztályteremben folytattuk a beszélgetést. Elsőként elmesélte ő is a száraz történetet: "egyszerű pótvizsgáról volt szó - felkértek, elmentünk, megtartottuk, legjobb tudásunk szerint értékeltünk, majd lezártuk az ügyet" – mesélte Kinga

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2

K.B.: Az igazgatótól kaptatok bármiféle olyan sugallatot, jó tanácsot, miszerint ezeket a gyerekeket át kell engedni?

Kinga: Nem, ilyenről nem volt szó, ha akart is ilyesmit az igazgató, nem került rá sor. A találkozáskor jelen volt az én igazgatóm is. (Claudia is megerősítette, hogy ilyen utalást nem kaptak – szerk. megj.)

K.B.: Tehát akkor azt mondod, hogy a gyerekek az angol anyagot tudták ötösre?

Kinga: Nem, abszolút nem ezt mondtam, a pótvizsgán, amit kihúztak, azt a tételt tudták ötösre, sőt a szóbelin jóval többre, mint az ötös. Az egyik gyereknél, ha én jóindulatú vagyok, és nem tudok semmit a háttéreseményekről, még a mínusz ötöst is megadom az írásbelire.

Az egyik lány nyekegett valamit, ő az írásbelijére megkapta jóindulattal a mínusz ötöst, a szóbelijére a hatost. Szerintem a hatost meg lehetett adni jó indulattal, Claudia hetest mondott, de maradtunk a hatosnál. Ez a gyerek olvasta, fordítgatta a szöveget. Igaz nem tudott mondatokat fordítani, de tudott szavakat a szövegből. Én úgy gondolom az is már valami.

A harmadik gyerek szerintem beteg. Az egy dolog, hogy diszlexiás, magyarul sem tudott olvasni, nem tudta a Bon Jovi-t sem kiolvasni. Ha valakit, akkor ezt a lányt elvághattuk volna. De hozott két rövid szöveget, amit visszamondott fonetikusan. Ez a lány tényleg nem tudott, neki felzárkóztató iskolába kellene járnia, de ilyen nincs. Ezt a két rövid szöveget fonetikusan visszamondta és felmondott tíz szót, amit megtanult. Ezek után nem tudtam volna úgy hazamenni, hogy őt egyedül nem engedem át.

K.B: Az igazgató esetleg felhívta a figyelmeteket, hogy beteg vagy csökkent képességű gyerek is van közöttük?

Kinga: Nem emlékszem ilyesmire (Claudia határozott nemmel válaszolt – szerk. megj.).

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2

K.B.: Szerinted egy hatodikosnak kevés az, hogy csak megszólaljon?

Kinga: A vizsgán írásbeli és szóbeli feladatokat is kaptak. Az írásbelin különböző feladatokat kellett elvégezni, amíg szóbelin szövegolvasás és fordítás volt. Ezeket a tételeket Krisztina állította össze. Gyakorlatilag még csak nem is kellett beszéljen a gyerek. Ez nem egy nehéz dolog, ha valaki egy kicsit is figyelt órán.

Krisztina elmondta milyen szinten vannak a gyerekek. Mondtam is neki, ha nem fognak tudni megszólani sem, akkor én biztos nem fogom nyaggatni őket. Az írásbelin nem tudtak, ott négyest adtunk, illetve az egyik megkapta az ötöst. A szóbelin viszont olvastak, fordítottak. Ha én nem tudom mi a háttér, én őszintén mondom, hogy a nyolcast megadom olvasásra és fordításra, s ezt mondtam Krisztinának is.

K.B.: Egy olyan gyerek hogy tud átmenni, aki egész évben nem tanult, eljátszotta a vizsga és pótvizsga lehetőségét? Aztán eljön a pót-pótvizsgára, fonetikusan felmond pár mondatot és már megvan az átmenő?

Kinga: Minden tanár tudja, hogy osztályonként meg lehetne buktatni legalább 10 gyereket és még csak nem is betegeket. Olyant, aki képes lenne rá, hogy megtanulja, és mégsem teszi meg.

K.B.: Ez miért nem történik meg? A buktatás. Ha közben be is csúszik egy-egy bukás az már annyira szélsőséges eset, hogy az a gyerek még csak iskolába se szabadna járjon.

Kinga: Van ilyen, csak lényegesen kevés. Általában a pótvizsgára a gyerekek annyira összeszedik magukat, hogy azt a vizsgatételt, amit kér a tanár, egy ötösre elmondják, még ha nem is tudják azt a szintet, amit kellene. Ez a mi időnkben is így volt, hogy egy feleletre megkapod az ötöst vagy a hetest, de ez nem azt jelenti, hogy te tudsz. Ez nem csak az angolra vonatkozik, ez minden tantárgyból így van. Mi jegyet adunk. Nem az van, hogy év végén minősítem, hogy mennyire tanulták meg. Én nem kérhetem számon az éves anyagot, egy tételt kérek, azt kihúzta és vagy tudja, vagy nem.

K.B.: Ez nem vizsga?

Kinga: De igen és jegyet kap arra, amit akkor tud.

K.B.: Itt egy kicsit pontosítsunk, ugyanis véleményem szerint az egyszerű jegyadás az a felmérés, hogy az a gyerek egytől tízig (esetünkben négytől tízig) melyik kategóriába tartozik. A vizsga már ezen túlmutat, ugyanis ennek tétje van. A minisztérium által meghatározott minimumot kell elérni (jelenleg ötös), ahhoz hogy jogosultságot kapj a következő szint (osztály) elkezdéséhez. Tehát, ez azért több annál, hogy adok egy ötöst, mert megszólalt. De javíts ki, ha tévednék.

Kinga: Ezt tudja csinálni a szakos tanár, aki egész évben tanítja. Én, mint vizsgáztató tanár nem tudom lemérni, hogy az a gyermek hatodikos szinten tud-e, vagyis le tudnám mérni, de nem az a követelményrendszer.

Ezt iskolán belül kellett volna megoldani. Ezeket a gyerekeket nem szabadott volna pót-pótvizsgára juttatni. Ezt megmondtam az osztályfőnöküknek is. Ez pontosan az ő feladatuk lett volna, hogy buktassák meg ezeket a gyerekeket három tantárgyból, mert ezek szerint buták, és ha minden tanáruk reálisan gondolkodik, akkor három tárgyból bukhattak volna, így a törvény szerint évismétlésre maradnak.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/2

K.B.: Miért a Krisztina által összeállított tételeket kértétek?

Kinga: Az aligazgatónő mondta, készítsünk új tételeket, de az igazgató kijavította, hogy nem szükséges az új tétel, használjuk a Krisztináét.

K.B.: Miért?

Kinga: Azért, hogy nehogy könnyebbet vagy nehezebbet kérdezzünk.

K.B.: Nézzük még egyszer a helyzetet. Ha azokat a tételeket újrafogalmaznánk, és más tanárokat hívnánk, hogy esetleg a média jelenlétében újra levizsgáztassák, akkor átmennének?

Kinga: Nem tudom. Én azt mondom most is, hogy ez szerencsefüggő. (Erre a kérdésre Claudia bizonytalanul mondta, hogy igen, tudnak ötös-hatosra a gyerekek, de nem vállalná, hogy még egyszer média jelenlétbe vizsgáztassa őket – szerk. megj.)

K.B: Ezzel arra célzol, hogy a gyerekek nem érdemelték meg az átmenőt, csak akkor, ott azon a vizsgán szerencséjük volt?

Kinga: Azt tudom mondani, hogy a háromból két diák teljesen objektív felmérésen erre volt képes, erre szavamat adom. Ha más tételt húztak volna, megtörténhet, hogy nem tudják, de ezekből a tételekből most is le merném vizsgáztatni a két diákot, akár bizottság előtt is. A harmadik az ugye azt mondta el, amit tudott.

K.B.: Tehát akkor ő már menjen át, mert a másik kettőnek megadtátok az átmenőt?

Kinga: Nem azt mondtam, hogy menjen át, hanem az ő képességéhez mérten ennyit tud, az a gyermek.

K.B.: Ez rendben van, de ha mindenkit magához képest osztályozunk, akkor mi értelme az egész vizsgáztatásnak? Akkor nincs bukott tanuló csak jó, gyenge és a közte levő átmenet.

Kinga: Ez igaz, de ha tízszer végzi el a hatodik osztályt, akkor sem fog többet tudni. Van a képesség és van egy követelményrendszer, a kettőt közelíteni kell. Hiába magas a követelményrendszer, ha sok a buta gyerek.

Kingával elég hosszasan beszélgettünk még a hogyanokról és mikéntekről, de miután megállapítottuk, hogy akár estig is mérlegelhetjük a döntéseiket, a helyes vagy helytelen lépéseiket, akkor sem mi fogjuk megváltani a tanügyi rendszert.

Beszélgetésünk után már sok mindenre megtaláltam a választ, vagy beigazolódott addigi jóslatom: miután láttam, hogy hol csúszott el a két (három) pedagógus története már csak arra voltam kíváncsi mi az álláspontja ebben annak az embernek, aki mindezt fentről intézte. Folytatás pénteken, amikor az Orbán Balázs Iskola igazgatójával, Máthé Andrással beszélgetek az eseményekről.

A történet első része ide kattintva olvasható


24 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Geffdeck
2010-09-29 17:24:11
"Tehát akkor azt mondod, hogy a gyerekek az angol anyagot tudták ötösre?
Kinga: Nem, abszolút nem ezt mondtam"

akkor mirol beszelunk??? Milyen pedagogus ez a Kinga, aki azt mondja median keresztul nyiltan, hogy "sok a buta gyerek"? Szerencsere az ujsagiro volt olyan huncut hogy olyan kerdeseket tegyen fel amikkel a kedves tanarno egybol elasta magat es nem is egyszer... ja es Claudia nem merne vallalni az ujravizsgaztatast media jelenleteben??? erdekes...
avatar
szabadsamuel
2010-09-29 17:31:22
Mindez ködösítés. Olyan nesze semmi, fogd meg jól,olyan "há'na, legyen valahogy" munka, aminek nem tudjuk, hol az eleje-vége, célja. Innen kezdve már arra is körvonalazódik a válasz, hogy miért egyre kevesebb a "csakazértis megtanulom, csakazértis legyőzöm az akadályokat" mentalitású gyermek, felnőtt.
avatar
trabant
2010-09-29 18:15:18
,,nem tudom,, ,,nem azt mondtam,, ,, az ö képességéhez mérten,, ezek válaszok?Csupa ködösités , mellébeszélés az egész interjú.Ezek tanárok?Ezek akarják kinevelni a jövő generációját?Szuper gratulálok nekik!Egy nagy cuppanost küldök mindkettőnek!
avatar
lordking
2010-09-29 18:45:12
Hát elég elé vagyunk az ilyen "jó" tanárokkal. Milyen alapon akarunk egy diáktól valamit is elvárni, ha ilyen taná
raik vannak?? Nincs nyílt beszéd, ködösítés, mintha egy kicsit büdös lenne a helyzet... A szülők sem mernek megnyilvánulni, mert biztos egész nap mennek és sz@rnak rá, hogy mit csinál a gyermekük. Később pedig azon csodálkoznak majd, hogy milyen is ez a gyerek...
Én adnék nekik két nyaklevest, ne félj komám, úgy tanulnának, hogy öröm lenne őket nézni!!
A tanügy pedig úgy ahogy van, BETEG!! De legalább amennyire lehet a tanárok meg kellene húzzanak egy minimumot, mert másképp egy csomó degenerált, analfabéta, buta, felelősség nélküli gyermek kerül ki a sulikból.... :woohoo:
avatar
berkeczi_zsolt
2010-09-29 20:27:10
Az itt megjelent írás rá akar világítani egy valós vagy vélt problémára. Már a cím is ütős, ki ne kapná fel erre a fejét?! Az újságíróknak tanítják, hogy az írásnak egyedi, összetéveszthetetlen címet érdemes adni, különben hiába dolgozott vele több órán át a szerző.
A probléma szerintem ott van ezzel a próbálkozással, hogy túlnyomórészt szubjektivitás jellemzi az egészet! Emberek vagyunk, és nehéz tárgyilagosnak maradni olyankor, mikor egy jó barátunk panaszolja el szíve bánatát, de egy újságírónak tudnia kell elfogulatlannak maradni, mert pontosan ez különbözteti meg az újságírót a cikkhez hozzászólótól, hiszen szöveget írni mindenki tud, ezt a készséget már az általános iskola alsó tagozatában megtanították nekünk!
Igen, az is nagyon szép ha egy újságíró a saját véleményét is leírja, de amennyiben az írás "tényfeltáró" akart lenni, akkor a szerző jobban tette volna, ha alaposabban utána jár a dolgoknak, és csak utána ragad tollat.
Hogy...
avatar
berkeczi_zsolt
2010-09-29 20:27:48
Hogy elfogult vagyok? Természetesen az!
avatar
nagydd
2010-09-29 22:40:16
Ez igen!

Tehát ezen rendszer nevelt minket is.Sok volt akkor is a buta gyerek,velem együtt és lettünk ,na kik,mik lettünk ?Buta felnőttek akik nem értik,hogyan működik az a rendszer amelyik felnevelte ,kinevelte őket?Igen!Nem értjük ,tessenek elmagyarázni nekünk akkor azt ,hogy most összeegyezik három tanár,ha valakit osztályismétlőre szükséges buktatni?Nem elég ehhez a bátor tetthez egy egyetemi diploma?Nem?Kell három.Rendben,ezt már felfogom lassan.

És persze a rendszer hibás!Igen A RENDSZER!A nénikéjét!De jó ez a fogalom ,rendszer,már szinte felsőbbrendű lény akire,amire bármi rákenhető,ami bármiért okolható...."és a végén eljön majd,hogy az lesz a jutalom,hogy aki beáll a sorba ,annak nem vágja át a torkát a hatalom,ha a jelét hordja".(Tankcsapda)
Na ez a jel ,mint bélyeg van nagyon sok tanáron,de Krisztinát még nem fertőzte meg eddig.A régi jól bevált ,ma is működő RENDSZER!
Ahol elveszti a szuverenitását a tanárnő,a saját iskolájában mások döntik el kit taníthat jövőre.
avatar
nagydd
2010-09-29 22:38:17
re:
avatar
berkeczi_zsolt
Hogy elfogult vagyok? Természetesen az!


Ajánlom a figyelmébe kedves Zsolt ,ehhez a cikkhez kapcsolódó utolsó két cikket.Az egyik arról szól,hogy buktak az érettségin (nem kevesen),a másik arról,hogy buktak a tanárok (szintén nem kevesen).Miért is ?

Hogy elfogult vagyok? Természetesen az!
avatar
tipetupa
2010-09-30 11:52:24
Miért nem hagyják abba ezt a csáusészku által kitalált zseniképzést, amivel köztudottan buták maradunk? Miért kell 10 kilós hátizsákkal menjenek suliba elsőseink? Miért sulykolják belénk az integrálást, deriválást (10ből ugyanbiza hányan tudják?), minek kell pszichológia, meg kimondhatatlan nevű tantárgyak, ha egy szimpla egyszerű önéletrajz megírása is vért izzaszt a legtöbb emberből? Kémia, fizika, matek olyan felsőfokon, hogy a legtöbbünkkel megutáltatják az egészet. Az idegennyelv tanítás is nagy büdös pocsékolás. Ki hallott még olyanról, aki a suli segítségével tanult volna meg angolul, franciául, németül, magánórák segítsége nélkül? Néha abszolút nem értem, miért maradtam ebben az országban, és miért nem mentem normálisabb országba, ahol pl a pedagógusok nem fognak mindent egy elérhetetlen Bukarestre, ahol senki nem mer változtatni. Ajánlom ezt a cikket, sajna csak regisztrálás után lehet elolvasni. De tanulságos. http://hvg.hu/hvgfriss/2010.35/201035_a_szabadsag_rendje
avatar
trabant
2010-09-30 12:23:52
re:
csáusészku = Ceauşescu ez egy név bárki is volt az ember illik helyesen leirni a nevét!Ám az illemóra az is egy tök fölösleges tantárgy.
avatar
sarkanyignac
2010-09-30 21:34:47
Tisztelt Ujasagiro Úr!
Probalt On napi negy, ot de neha het oraban azon faradozni szinte minibalberert, hogy fiatalokat tanitson es neveljen, figyelmuket folyton megtartani probalja, a tanulas es fegyelmezettseg iranyaba forditsa? Eveken keresztul, minden nap ugy, hogy kozben folyton ertelmetlen iratgyartasokra es adminisztracios kavalkadokra kenyszeritik gyakorlatilag teljesithetetlensegbe menoen? Mindezt ugy, hogy meg ejjelenkent vagy hajnalonkent keszuljon is az oraira? Es ha „szerencses” esetleg maganorakbol probalja a sajat hazkoltseget, ne adj’isten csaladja megelheteset biztositani? Eppen korrupcio gyanuba kevert ket tanarnot – tudja, hogy mennyi penzert vallaltak a potvizsgaztatas minden kinjat mindazzal a kinzo merlegelessel, hogy a legfelelossegteljesebben jarjanak el?Nyilvan nem, hiszen nem szakmaja, nem hivatasa ez az elet. Nem lat ezekbol a nehez orakbol es evtizedes szemelyes vivodasokbol semmit, tisztelt uram, remelem semmit, mert ha igen, meg sajnalatrameltobb.
avatar
sarkanyignac
2010-09-30 21:37:04
re:
Egyezzunk meg abban, hogy vajmi keveset lat tanarok es tanarnok nehez eletebol, legfennebb kamasz emlekei vannak a „tanugyrol” a padban ulok szemszogebol. Sajnos vedenc interjualanya sebzettsegbol es bosszuallasbol hirtelen kiformalodott allaspontjat szuggeralva nem segit sem az o, sem mas pedagogus megbecsulesen, meltosagan, eleten. Ezt hamarosan be kell latnia onnek is es Hajdu Krisztinanak is, akit kulonben szivbol sajnalok.
Orszagunkban a kozszolgak nem elvezhetnek tul nagy erkolcsi es anyagi elismerest, az egeszsegugyi dolgozok sem, a tanitok, tanarok, nevelok meg annyira sem. Ezt a nehez munkat es eletet azzal neheziteni, hogy a tanar diak iszonyt meg elmelyiteni, feligazsagoktol es manipulativ torzitasoktol hemzsego cikkevel ujabb ertelmetlen, igaztalan es sokszor utszeli stilusu sardobalast elinditani – ez lenne „faradtsagos tenyfeltaro munkajanak” celja?
avatar
sarkanyignac
2010-09-30 21:39:05
re: re:
Tisztelt Ujsagiro Úr! Ha abban a sorsban is van szerencseje, hogy nem a neveles nehez, meg nem fizetett de megis szep hivatasa jutott Onnek, legalabb „tenyfeltaro interju-keszito munkajat” vegezze korrektul, ha mar profi es felelossegteljes modon nem is teszi lehetove vagy a kepessege, vagy masnemu lekotelezettsegei es elfogultsagai. Ha a tanugybe es emberek szemelyes eletebe (legalabb a ket tanarno es az erintett diakok) mar olyan konnyelmuen belerugott, legalabb a sajat szakmajat es onmagat ne rugja ily’ konnyeden fenekbe! Gondoljon a holnaputanra is, nojjon fel szakmajahoz, hallgasson a szivere es legyen jo -, ennel sokkal jobb ujsagiro, de mindenekelott becsuletes ember. Kezdje talan azzal, hogy nyilvanosan bocsanatot ker azoktol, akiket meg ha csak egy ilyen konnyed mufaju portalon is, de megiscsak a nyilvanossag elott megsertett es becsapott. Ha ez meg tul nagy kurazsit kerne ontol, legalabb szemelyesen tegye meg.
Tisztelettel
Sarkany Ignac
avatar
kontra
2010-09-30 12:48:22
re:
Elvágyódó tipetupa, szerinted van valami amit érdemes tanítani? Ha az idegennyelv tanítás is "nagy büdös pocsékolás" akkor elképzelésem sincs mi lehet ami nem az. A nyelvek azok a tantárgyak, amik bérmyelyik szakmában hasznodra lesznek idővel. Mellékesen itt arról van szó, hogy amit tanítanak azt meg kéne tanulni. Legalább ötösre, ami azt jelentené, hogy kb. felét az anyagnak tudni kéne. Jelenleg ez közel sem megvalósítható az iskolában, mert nagy csoportokban tanulnak, ahol vannak gyengébben tanuló és jobban tanuló diákok. Na meg egyáltalán nem tanulók, akiket meg kéne buktatni, hogy a többi ne kerüljön ugyanarra a szintre és ne legyen magánórára szükség ahhoz, hogy valaki alapfokon egy nyelvet megtanuljon ISKOLÁBAN.
avatar
Egy a sokból
2010-09-30 12:59:57
Sajnos a mai felfogás szerint buktatni "nem szabad". Ennek meg vannak az eredményei is: lásd a Bányai remek érettségi eredményeit. Azok a gyerekek - tisztelet a kivételnek - sajnos egy épkézláb mondtot nem tudnak elmondani szabadon, nmhogy megtanuljanak komolyabb dolgokat.

A sérült gyerekek esete sem egyszerű. A szülő, aki ha el is fogadja a tényt, hogy a gyerekkel "baj van", de "ugyanolyan esélyeket" akar neki biztosítani mint a többi gyereknek. Pedig sokszor szakemberek segítségével, speciális iskolákban, óriási eredmények érhetőek el.
avatar
Geffdeck
2010-09-30 13:17:34
Hihetetlen, hogy ilyent tudsz kerdezni, hogy Ki tanult meg az iskola segitsegevel idegen nyelvet. Ki hallott ilyent, hat en hallottam mert en is ugy tanultam meg, es igen is nem banom.
De azzal a kerdessel el is arultad hogy te is korulbeul ugyanott vagy mind az egesz tanugyi rendszer. Pont az ilyenek miatt harcol ez a tanarno, azert mert nem szeretne ha ilyenek nevelodnek mint ...
avatar
peterbsandor
2010-09-30 13:23:19
Le a RENDSZERREL! Hatalmat a népnek! :silly:
avatar
csillagocska
2010-09-30 18:51:06
re:
azért amiert ez a 3om gyerek megbukott azért nem feltetlenül ök a hibásak ha nem a tanár is
és nem kell belekeverni az osztályfönököt és mindenkit szerintem az osztalyfönökök nm lehetnek hibások mert nm ök tanitjak a gyerekeket angolból...de én ennek az egesz feljatásnak nem értem a lenyeget...mit akart Krisztina taranö ezzel elérni es mert az ö partjat fogja mindenki??:O:O :0 szerintem itt Claudia tanarnö volt a legszimpibb mert szerinte megerdemeltek az atmenest.. :P :) és szerintem is igy van
avatar
szabadsamuel
2010-09-30 19:22:32
re: re:
Hát ha valaki, akkor Csillagocska csak tudja, hogy melyik gyermek mit érdemel. Miért is létezik az a fogalom, hogy "szakma"?

avatar
csillagocska
azért amiert ez a 3om gyerek megbukott azért nem feltetlenül ök a hibásak ha nem a tanár is
és nem kell belekeverni az osztályfönököt és mindenkit szerintem az osztalyfönökök nm lehetnek hibások mert nm ök tanitjak a gyerekeket angolból...de én ennek az egesz feljatásnak nem értem a lenyeget...mit akart Krisztina taranö ezzel elérni es mert az ö partjat fogja mindenki??:O:O :0 szerintem itt Claudia tanarnö volt a legszimpibb mert szerinte megerdemeltek az atmenest.. :P :) és szerintem is igy van
avatar
fo77
2010-09-30 19:29:03
Sziasztok!
Én nem értem a fenti hozzászólókat és nem is értek egyet velük!
Most mi a baj a két "pót-pótvizsgáztató" tanárral? Arról nem tehetnek, hogy idáig fajult a dolog és épp ők kerültek abba a szerencsétlen helyzetbe, hogy vizsgáztatniuk kellett. És a vizsgák ha már tételek vannak akkor arról szólnak, tudtommal, hogy amit kihúznak azt felmondják . Vagy nem? És ők ezt tették: vizsgáztattak. Egyáltalán ismerik a két tanárnő munkáját akik fölött ítélkeznek? És a gyerekeket? Mert ha tényleg gyenge képességű gyerekekről van szó, akkor mit várnak szerencsétlenektől?Azért, hogy nem tudnak és nem is akarnak a két tanárnő a felelős?Nem a sajátjuk? Aki egész évben tanítja?Nem az ő pedagógiai kudarca, hogy ennyit tudott kihozni belőlük? És Tisztelt Újságíró Úr nem az Igazgató Urat kellett volna egyből megkeresni,és számonkérni, hogy miért volt pót pótvizsga? És legyen már kicsit objektívebb, ne csak kedves barátnője szemszögéből nézze a dolgokat!Egy újságírónak az a dolga, nem? T...
avatar
trabant
2010-09-30 19:51:54
Szia fo77 ellőszőr is az igazgató úr is meglesz szólaltatva a következő részben(ha jol értettem a cik végét)!Másodszor a a fent emlitett két tanár megváltoztatta egy kollégájuk döntését úgy , hogy azt irásban nem tudták alátámasztani csak szóban és az szerintem felettébb gyanús , hogy a gyerek megbukik évközben , megbukik pótvizsgán és a pót pótvizsgán sem tud átmenő irásbeli dolgozatot beadni de felel szóban egy olyat , hogy az mindet üt és átmegy , ugyan már emberek mindeni volt diák és azt is tudja , hogy nem a gólya hozza a kisbabát!
Továbbá azért mert pár gyerek megbukik nem hiszem , hogy az oktató tanár lenne a hibás (Ha 25 böl 23 bukik az más téma) a gyereknek vannak szülei lekel őket ültetni tanulni!
avatar
Geffdeck
2010-09-30 23:29:48
fo77 es csillagocskanak uzenem: Isten bocsassa meg a tudatlanokat!

Ti is valami szerencsetlenek lehettek akiknek fogalmuk sincs hogy mi az hogy ERTEK es bar lenne annyi eszetek, hogy legalabb hallgatnatok azokkal az ertelmetlen soraitokkal ... Tiszta szivembol sajnallak. Amen.
avatar
tipetupa
2010-10-01 13:10:13
re: re:
Úgy látszik, hogy nem igazán tudsz különbséget tenni az illem és az irónia között. Ám lássuk be neked jól jött volna még néhány helyesírás-óra. De sebaj.

avatar
trabant
csáusészku = Ceauşescu ez egy név bárki is volt az ember illik helyesen leirni a nevét!Ám az illemóra az is egy tök fölösleges tantárgy.
avatar
neuszen
2011-08-29 19:10:40
Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni, hogy általános iskolában pótvizsgán lehet tudni hány %-tól mehet át a gyerek??
Matematika tantárgyból: 48-ból 13-at ért el a fiam, ami 28%, azt hallottam, hogy 20%-tól már 2-es, ha így van, hogy tudok reklamálni, mert természetesen abban az iskolában nem lehet!!
Előre is köszönöm segítségeteket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."