Itthon » Közélet

Amikor a tanügy seggbe rúgja önmagát - harmadik rész

Beszélgetés Máthé Andrással, az Orbán Balázs általános iskola igazgatójával, a pótvizsgák körül kialakult kényes helyzetről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3
Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. október 01., 10:20
57 hozzászólás. 

Az utam az Orbán Balázs igazgatóságára vezetett, ahol Máthé András igazgatóval találkoztam. Miután túl voltunk a bemutatkozós formaságon és látogatásom céljának ismertetésén, beljebb invitál és hellyel kínált. Le is ültem, amire ő két asztallal távolabb foglalt helyet, tőlem tisztes távolságban. Kicsit furcsállottam ezt a nagy távolságtartást, így gyorsan közelebb ültem jelezve, hogy nem ellenségként vagyok itt. Alig kellett Krisztina nevét említsem, az arckifejezésén láttam, hogy nem kívánt témával hozakodok elő. Ahogy kérdezz-feleleket játszottunk, láthatóan kínos dolgokat feszegettem. Az igazgató rágyújtott. Többször is. Én csak kérdeztem. Többször is.

K.B.: Ezt az döntést, hogy a gyerekek megkapják a pót-pótvizsga lehetőségét, az iskola tanáraiból álló bizottság szavazta meg?

Máthé András: Ezt nem is kell megszavazni, ez az aktuális minisztériumi rendtartás, ami szerint pillanatnyilag működünk. Ennek van egy olyan artikulusa, amely a csak egy tantárgyból pótvizsgán elbukó gyereknek megengedi, hogy újravizsgáztassák. Amit én normálisnak is tartok. Azért tartottam tanácsülést, mert kíváncsi voltam a kollégák véleményére, hogy viszonyulnak ehhez a kérdéshez. Amúgy aki megfogalmazta ezt a rendtartást, az sugallja, hogy egy gyereknek egy évet elvenni az életéből egy bukott tantárgy miatt az túlzás.

Most ahogy én látom ezt, az egyik gyerek szemtelen volt és így torolta meg a tanárnő. A másik két gyerek közül az egyik borzasztó gyenge képességű. Egy ilyen gyereket nem szabad egy tantárgyból elvágni ez a jövőben sem fog többet tudni. Általában a tantestületünk ezekkel a gyerekkel mindig a humanizmus alapján bánt el. Általános iskoláról van szó, úgy próbáltuk alakítani, hogy ne veszítsen évet, mert ha kezdenénk buktatni, már elsőben ott maradt volna.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3K.B.: Akkor a pót-pótvizsga jogosultságát nem kell megszavazni, hanem ez jár?

M.A.: Persze. És teljesen tisztában vagyok, hogy ez egy kényes ügy a tanári nimbusz szempontjából, viszont itt nem a tanár a legfontosabb nekünk, hanem a gyerek.

K.B.: Ön szerint akkor a buktatás csak megtorlás volt az év közbeni viselkedésre?

M.A.:Tudom, hogy konfliktusok voltak tanév közben. Én szóba álltam azzal a két tanárnővel, aki pótvizsgáztatta őket, meghívtuk a szülőket is, hogy lássák, mit tudnak vagy mit nem tudnak a gyerekek. A tanárnő azt mondta, kár, hogy nem volt ott, aki megbuktatta, mert a gyerekek tényleg tudtak, reálisan adta ő a jegyet, amiről én meg is vagyok győződve.

Tisztán beszélek, nem egy éltanulóról van szó, de nem is egy olyan gyerek, aki évet kell ismételjen azért, mert nem tud angolul... (kicsit elgondolkodott, majd folytatta – szerk. megj.) annyira, ahogy esetleg a tanárnő azt elvárta volna. Másik dolog, hogy bejártak az osztályfőnökök a vizsgára, olyan hangulatot teremtettek (Krisztina és a másik vizsgáztató tanár – szerk. megj.) a vizsgán, ahol amúgy is feszült a hangulat, hogy ide aki belép az hagyjon fel minden reménnyel, mint a Pokol kapuján ahogy írja. Nem szabad ilyent. A hangulat dermesztő volt.

K.B.: Akkor még egyszer kérdezem, ez a buktatás Ön szerint megtorlás volt az év közbeni viselkedésért?

M.A.: Én így fogom fel.

K.B.: Említette, hogy a másik két diák közül az egyik csökkent képességű? Erről van valami igazolása a diának?

M.A.: Uram, nekünk nem kell erről papír, a szemünk előtt van a diák.

K.B.: Ezt szakember állapíthatja meg?
 

M.A.: Igen az iskola pszichológusa.

K.B.: Úgy tudom, Csíkszeredában működik egy ilyen bizottság, aki jogosult ennek megállapítására és erről bizonyítványt ad. Különben nehéz meghúzni a csökkent képességű és a lusta gyerek között a határt.

M.A.: Nem kell nekünk papír! Ezt a gyereket mi nem akarjuk kizárni a gyerekközösségből, egyre inkább arról szól az iskolai élet, főleg az általános iskolában, hogy minden gyereket az ő adottságainak megfelelően kell vinni, hogy végezze el az általános iskolát. Ahogy a gyerekek nem egyforma magasak, nem egyforma szellemi tőkével rendelkeznek. Az a gyerek - mondjuk ki magyarul - aki nagyon buta, az több odafigyelést, több segítséget és osztályozáskor több megértést igényel. Diákhoz mérten kell osztályozni.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3K.B.: A több odafigyelés az nem lehet az évismétlés?

M.A.: Nem. Egy olyan negatív viszonyulást vált ki az évismétlés, hogy a jövőben sem lehet tőle többet várni.

K.B.: Ha mindenkit saját magához mérten osztályozunk, akkor nincs bukott diák.

M.A.: De van bukott diák. Ugyanakkor nem várhatom el, hogy egy 25 kilós sovány fiatal ugyanazt a súlyt emelje fel, mint egy 60 kg-s edzett.

K.B.: Ez akkor a többiekkel szemben nem igazságtalan?

M.A.: Vannak osztályozási kritériumok, fent vannak a minisztérium honlapján.

K.B.: Akkor ez azt jelenti, hogy ezeket a gyerekeket külön kritériumok szerint kell osztályozni?
 

M.A.: A legfőbb kritérium itt az emberség. Az iskola, az iskolai munka nem olyan, hogy sorozatban gyártunk, majd jön a minőségi ellenőr és azt mondja nem felel meg. Hogyha szigorúan vesszük, hogy mit kell tudni, akkor ezt a gyereket nem szabadott volna első osztályból tovább engedni. Ezt a gyereket nem lett volna szabad pótvizsgára hagyni. Ha kicsit tapasztaltabb és többet tudott volna gyereklélektanból meg egyébből, akkor nem hagyta volna pótvizsgára (a beszélgetés alatt nem mondta ki Krisztina nevét, csak kolléga, ő, tanárnő, stb. szavakkal utalt rá, most is róla van szó – szerk. megj.). Ez a gyerek sem románból, sem matekból nem tud többet.

K.B.: Valóban, több tantárgyból is bukásra álltak.

M.A.: Bukásra álltak, de átmentek. Volt egy időszak amikor a kolléganő (Krisztina) szabadságon volt és akkor helyettesítőt hívtunk, akinek nem engedte meg, hogy jegyet adjon, csak leckét vegyenek és ismételjenek.

K.B.: Ez miért baj? Egy év alatt nem lehet jobban felmérni a gyerek képességeit, mint egy vagy néhány alkalommal?

M.A.: Egyáltalán nem mert szakos tanár volt, akinek önálló döntése van. Nem is arról volt szó, hogy felmérje a képességeket, hanem, hogy feleljen az a gyerek egy hatost, hogy tudjon átmenni és ne maradjon pótvizsgára.

Az első rossz húzása az volt a kolléganőnek, hogy hét nyolcadikost fosztott meg attól a jogtól, hogy az első fázisban részt vehessenek a líceumi felvételin. Pótvizsgára buktatta. Nem románból, nem magyarból buktak, hanem angolból.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3

K.B.: Jól érzem, hogy az angol nyelv Ön szerint hátrébb szorul?

M.A.: Természetesen, hogy hátrébb. A tantárgyaknak van egy fontossági sorrendje, ezt az óraszám is mutatja. S egyáltalán, ha valaki nem lesz nyolcadikos korára perfekt angolul beszélő, attól lehet még belőle egy nagyon jó munkás.

Való igaz, mint ahogy az órák számával a leadott és elvárt anyagmennyiség is arányosan csökken, valamint milyen alapon bélyegzünk meg valakit 12 évesen, hogy belőle „csak" egy munkás lesz. És ki várta el, hogy perfekt beszéljenek angolul? Hm...

K.B.: Ettől függetlenül a tanrendszer követel egy minimális tudást, még angolból is. És ezek a gyerekek nem csak nem beszélnek hatodikos szinten, de még a minimumot sem tudják. Mégis át kell őket engedni?

M.A.: Senki nem mondta, hogy át kell engedni. Meg lehet kérdezni a két pótvizsgáztató tanárt.

K.B.: Pótvizsga esetén új tételeket kell készíteni a vizsgára, Ön mégis ragaszkodott, hogy a Krisztina által összeállított tételsort használják a pótvizsgára. Miért?

M.A.: A tételek át kell fogják az éves anyagot, és nem hagytam hogy újat csináljanak, nehogy könnyebbet készítsenek.

K.B.: Ön szerint, hogy létezik ez a nagy ellentmondás? Az a tanár, aki egész évben tanította, aki a vizsgaidőszakban a felkészítőket tartotta, nem ítélte alkalmasnak az ötös szintre sem, és a vizsgáztató tanárok, akik a pótvizsgát tartották, ilyeneket mondtak, hogy hetes-nyolcast is megérdemeltek volna (igaz ezt csak az utólag ellenőrizhetetlen szóbelire mondták, mert az írásbelik messze ez alatt maradtak – szerk. megj.).

M.A.: Ezt ők tudják, nekem mint igazgatónak a vizsgához annyi közöm van mint amennyit ír a törvény. Elismerem és sajnálom a kolléganőmet, hogy ilyen helyzetbe keveredett, mert tényleg a gyerek mondhatja, hogy meg akarta buktatni. Sokkal üdvösebb lett volna, ha az előzetes felkészítőkön, amiket megtartott, kijelöl anyagrészeket a gyerek számára, majd a vizsgán ezeket kérve, átmegy a gyerek. Így bizonyítottan tud, mert bizottság is jelen van.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3K.B.: Értem, de Önnek, mint igazgatónak és pedagógusnak rálátása kell legyen erre. Amennyiben nem volt megelégedve az angoltanárnő módszereivel, illetve bosszúskodásnak tartja a buktatást, akkor azt nem kellett volna jelenteni, vagy kivizsgálni az ügyet?

M.A.: Hát azt majd megnézzük.

K.B.: De mégis, hogy lehetséges, hogy ennyire eltérő osztályozást adtak a pedagógusok?

M.A.: Most már kezdünk túlmenni, én elmondtam, ez történt, hogy ennek milyen emberi következményei vannak, ezután látjuk. Én nem mondtam soha, hogy Krisztina nem egy jó angol tanár. Nem én látogattam az óráit, hanem a kolléganő, ő mondta, hogy a gyerekekkel ügyesen foglalkozik. Egy kicsit több megértést kell a gyerekek fele tanúsítani osztályozáskor.

K.B.: Ön esetleg felhívta a pótvizsgáztató tanárok figyelmét, arra hogy a gyerekek közt van csökkent képességű?

M.A.: Igen, mondtam hogy jobban oda kell figyelni rá.

Még erőltettük egy darabig a beszélgetést, de továbbra sem kaptam egyértelmű válaszokat, sok esetben a mellébeszélés vagy a kitérés volt maga a válasz.

Nem ítélkezem a válaszok fölött, de helyenként az igazgató is érezhette, hogy valahol nagyon kilóg a lóláb, mert visszakérdezett: „Amúgy nem nagyon értem, hogy mire megy ki ez a beszélgetés?" - semmi más nem volt a cél, mint az ügy tisztázása.

Megismertünk egy történetet, amiről mondhatom, hogy egy évente megismétlődő jelenség a tanügyben. Az eseményt három oldalról is megközelítettük, aminek sokszor csak metszéspontjai voltak a fedés helyett.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/3Bár jó néhány kérdés megválaszolódott, mégis több maradt nyitva. Miért van az, hogy az iskola elvégzése nem feltétlen a tudásszerzést jelenti? Egységes vizsgarendszernél, hogy lehet mindenkit magához mérten osztályozni? Miért van a minimum követelmény? Mit segít az a gyereken, ha bután engedjük a következő felsőbb szintre? Hogy tud a gyerek a zéróról egy hét alatt 7-8-as jegyre felkészülni az éves anyagból? A tanárok (tisztelet a kivételnek) miért részben értelmezik a tanügyi törvényeket? Miért nem „lehet" buktatni? Mit értünk a felzárkóztatáson? És ezt még hosszan lehetne sorolni.

Döntse el mindenki, hogy kinek ad igazat, vagy ki végzi jól a munkáját vagy éppen mi a legjobb a gyereknek: egy tanárnő aki tanítani akar, a pótvizsgáztató aki átenged, vagy egy igazgató, aki a buktatást kerüli.

Bírálni nem az én tisztem, de ahogy az igazgató, úgy én is a gyereket teszem előtérbe. Kíváncsian kérdem mi a jobb, ha minden évben egy betanult de nem értett mondattal/feladattal átkínozzuk és elvégeztetjük a tíz osztályt, amire kötelez a törvény, vagy megpróbálunk egy minimális tudást átadni, akkor is, ha az olykor buktatással jár?

A törvény valóban azt mondja, hogy a 10 osztály a kötelező, de csak 18 éves korig. Ha addig nem sikerült elvégezni, akkor már nem kérhető számon az illetőn. Lassan ideje lenne levedleni a kommunizmus erőltetett ideológiáit és valóban azt tenni, ami szükséges és nem azt, amiről egyesek azt gondolják, hogy kell vagy éppen nem kell.


57 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vasrobi
2010-10-01 10:38:57
Negyedik resz nem lesz :) Tanfelugyelot meg nem kerdeztel meg!
avatar
bogitoncy
2010-10-01 12:37:32
Mindenhol történnek igazságtalanságok, vannak dolgok amin nem tudunk változtatni, attól még megpróbálhatunk emberséges tanárok maradni(én is tanár vagyok), amiért nem tudom megtölteni a fejét temérdek tudással attól még lehetek hatással arra a gyerekre másképp is, lehet hogy sokat nem érek el a halomra buktatással. Az hogy valaki sértve érzi a pedagogus mivoltját(ha egyáltalán az), az még nem kell azt jelentse hogy bemocskolja iskolája, kolleganői nevét, pláne egy ilyen újságiró segitségével akinek gőze nincs mi a tanügy és mi az hogy pedagogus! Sajnálom hogy ilyen mocskolódás lett belőle és drága kolléganő nem nagyon értél semmit el vele, csak végig húztad iskoládat a sárban, de úgy látszik nem jelent számodra semmit az iskola.
avatar
pareka
2010-10-01 17:50:18
Szerintem a megtorlás szót nem kellett volna használja az igazgató úr. Ez már övön aluli ütés, csak azt bizonyítja mennyire nincs magyarázata erre az egészre. Lehet vannak tanárok, akiknél ez fennáll, de Krisztina nem azok közé tartozik. Egyáltalán nem kellett volna felülbírálni a döntését. És nagyon jól tette, hogy kiállt a maga igazáért.Gratulálok hozzá!
A kis kedveskéknek pedig, akik teletűzdelik w-vel és ish-sel a saját 'ikazukat' alátámasztó hozzászólásokat, üzenem: hallgatni arany, és ti okosabbak is maradtatok volna azáltal...
avatar
B_Laci
2010-10-02 23:57:58
Kedves Nagyokos Újságíró!
Neked nem sok közöd van a tanügyhöz. A kis angol hisztéria pedig amikor rájön hogy gyerekeket tanít és nem tantárgyat, akkor majd tanít nekik valamit és azt osztályozza. Ha semmit nem tanított, akkor magát is buktatja. Ez is egy nézőpont. Hallottatok felzárkóztatásról?? hány órát dolgozott plusszba a gyengébbekkel? Csak azért, hogy érezzék, hogy ők is fontos tagjai a társadalomnak, mert hiába van húszmilla miniszterünk, mert utcaseprő nélkül felvet a pestis minket. Hagyjátok már azokat a gyerekeket. Krisztinka Drága, amelyik kutya a saját vackát megugatja, az megérdemli, hogy a következő hullámmal leépítsék.
avatar
agressziv kismalac
2010-10-01 10:48:46
"Ön mégis ragaszkodott, hogy a Krisztina által összeállított tételsort használják a pótvizsgára. Miért?" Azért mert addig valaki megmondta a megoldásokat, és azt a gyerekkel úgy, ahogy bemagoltatták- így lesz 7-8as a szóbeli. Ősrégi csel.
"Vannak osztályozási kritériumok, fent vannak a minisztérium honlapján." És mindenkire érvényesek!!!
"A legfőbb kritérium itt az emberség." ezért járnak munka után román, angol stb. tanfolyamokra sokan ,persze nem ingyen, mert annak idején átengedték őket a semmiért, emberségből.
avatar
kópé
2010-10-01 12:00:34
Amikor egy magáról sokat képzelő újságíró seggbe r
Én teljes mértékben helyeslem, hogy jelen esetben esetleg engedékenyebbek voltak a vizsgán és átengedték. Az osztályismétlés szerintem akkora trauma egy gyerek számára, ami az egész életére kihat, kezdve attól, hogy az új osztálytársai kiközösítik. És tényleg, amiért kicsit gyengébb angolból a többinél, attól még válhat belőle a társadalom számára hasznos személy...Persze vannak olyan esetek, amikor nincs mentség, buktatni kell de a cikk szerzője meg van róla győződve, hogy vele nem voltak részrehajlóak a vizsgáztatók hajdanán? Minden esetre kicsivel több jó modort kellett volna tanulnia és jobban dokumentálódnia mielőtt egy szenzációhajhász cikket megír. Mindig is elítéltem azt, aki úgy próbált előretörni, hogy másokon átgázol...
avatar
agressziv kismalac
2010-10-01 12:22:26
re: Amikor egy magáról sokat képzelő újságíró segg
avatar
kópé
Én teljes mértékben helyeslem, hogy jelen esetben esetleg engedékenyebbek voltak a vizsgán és átengedték. Az osztályismétlés szerintem akkora trauma egy gyerek számára, ami az egész életére kihat, kezdve attól, hogy az új osztálytársai kiközösítik. És tényleg, amiért kicsit gyengébb angolból a többinél, attól még válhat belőle a társadalom számára hasznos személy...Persze vannak olyan esetek, amikor nincs mentség, buktatni kell de a cikk szerzője meg van róla győződve, hogy vele nem voltak részrehajlóak a vizsgáztatók hajdanán? Minden esetre kicsivel több jó modort kellett volna tanulnia és jobban dokumentálódnia mielőtt egy szenzációhajhász cikket megír. Mindig is elítéltem azt, aki úgy próbált előretörni, hogy másokon átgázol...

Te nem értettél semmit a cikkből. Vagy pont az érintett vagy.
avatar
erika.antal
2010-10-01 12:24:05
a temaval semmi gond nincs,de ahogy meg van irva az gyenge :dry:
avatar
kópé
2010-10-01 12:53:57
Érintett vagyok!
Igen, annyiban érintett vagyok, hogy én is ennek a társadalomnak a tagja vagyok, amelyikben olyan önjelölt szenzációhajhász újságírók szaladgálnak amelyek például megkérdőjelezik, hogy a magyar (az anyanyelv) és a román (az ország hivatalos nyelve) fontosabb az angolnál.
avatar
csuklanirossz
2010-10-01 13:01:07
Szerintem Boti minden egyes kérdése jogos, csak ugye kényelmetlen. Én is tanítottam olyan osztályt, ahol volt 2 gyerek, akiket igazgatói utasításra át kellett engedni. Tanári szégyenemre szóljon, hogy annak idején beadtam a derekam, annak ellenére, hogy a haszon-veszteség vitám az aligazgatónővel az én javamra dőlt el.
Miért lenne jó az egy embernek, hogy úgy végighajtják az iskolai éveken, hogy semmit sem tanul? Nem kötelezően az enciklopédiai tudás a lényeg, hanem a gondolkozás, rájönni arra, hogy egy problémát ezer féle oldalról is meg lehet közelíteni.
Egyszer kell csak azt mondják, hogy most engedjük át, ne zaklassuk a gyereket, onnantól már dőlő dominóként mindenki azt fogja mondani.
Az igazgató metafórájára pedig: a 25 kilós gyerekből is lehet 60 kilós, csak idő kell neki, de amíg az osztályismétlést társadalmi bélyegnek fogjuk fel, addig a legtöbben a saját képességeink kibontakoztatásától kilométerekre fejezzük be az iskolát.
avatar
kopasz
2010-10-01 13:02:28
Ejdoskeim az a lenyeg h amig honatyaink akik a parlamentbol igazgatjak az orszagot gyorstalpalo egyetemekkel ,0 tudassal,penzel szerzett diplomaval(ES hoztak ebbe a remenytelen helyzetbe orszagunkat)addig az ilyen tudashianyban szenvedo gyerekekkel nem kell foglalkozni.Belolluk nem lesz honatya!! max egy munkasember!! igy kell hagyni h ervenyesuljenek az ok szintjukon.A HIBAT MASHOL KELL KERESNI...de azt ugyse talaja meg senki!!
avatar
FehérSólyom
2010-10-01 14:24:49
Három évtizede, hogy elkezdtem az első osztályt ugyancsak a cikkben említett iskolában és nyolc évig diákoskodtam ott.
Megjegyezném, hogy nyolc év alatt az osztályismétlés szó ismeretlen fogalom volt... Bár V.-VIII. szinten ritkán voltak évharmadi bukások, év végéig mindig rendezõdtek írás és szóbelízések által.
A tudás és emberség akkor szép ha együtt létezik, viszont külön-külön más mérlegelést kíván. Vannak nagy tudással rendelkező pedagógusaink kik nem bírnak megbírkózni annak átadásának művészetével. Mindenki tudja iskolaéveire emlékezve, hogy mely tantárgyakat szerette és melyeket nem. Ezek mind tanárfüggõek voltak. Tanítani tudni kell.
UI: ha a diák tud, kapjon dicséretet illeve ha nem, akkor jogos az év ismételtetése.
( ezen irományom nem a cikk szereplőire vonatkozik, nem vonom kétségbe jó pedagógusi képességeiket, az én diák tapasztalataimat próbáltam ecsetelni a téma kapcsán)
avatar
Gima
2010-10-01 13:23:58
Szerintem Boti minden egyes kérdése jogos, csak ugye kényelmetlen. Én is tanítottam olyan osztályt, ahol volt 2 gyerek, akiket igazgatói utasításra át kellett engedni. Tanári szégyenemre szóljon, hogy annak idején beadtam a derekam, annak ellenére, hogy a haszon-veszteség vitám az aligazgatónővel az én javamra dőlt el.
Miért lenne jó az egy embernek, hogy úgy végighajtják az iskolai éveken, hogy semmit sem tanul? Nem kötelezően az enciklopédiai tudás a lényeg, hanem a gondolkozás, rájönni arra, hogy egy problémát ezer féle oldalról is meg lehet közelíteni.
Egyszer kell csak azt mondják, hogy most engedjük át, ne zaklassuk a gyereket, onnantól már dőlő dominóként mindenki azt fogja mondani.
Az igazgató metafórájára pedig: a 25 kilós gyerekből is lehet 60 kilós, csak idő kell neki, de amíg az osztályismétlést társadalmi bélyegnek fogjuk fel, addig a legtöbben a saját képességeink kibontakoztatásától kilométerekre fejezzük be az iskolát.
Tanulj belole KOPE
avatar
nyuszi
2010-10-01 14:17:43
Na en ugy dontottem hogy hetfon apammal atirattatom magam a Tabor negyedbe, aztan csak hatra dolok, embersegbol ugyis atengednek majd a potvizsgan , kulonbenis tudok mar 3 angol szot: on, off, play.
avatar
kópé
2010-10-01 14:57:22
Tegyük fel, hogy a cikk szerzője eléri a célját és mától kezdve senkinek nem adnak ennyi esélyt a továbblépésre, a tanulók legalább 10%-át megbuktatják az Orbán Balázs általános iskolában. Ezzel szemben például Krajován, ahol nincs ilyen okoskodó újságíró, (vagy van de az a problémák megoldását magasabb szinten keresi) és ott nem buktatnak meg senkit. Kikerül az átengedettek közül például egy rendőr, aki eljön hozzánk székelyföldre és minket kérdőre von, hogy miért nem beszélünk románul ha egyszer romániában élünk!? Mi haszna lesz ebből a cikk szerzőjének vagy az itt élőknek?
A véleményem: érettségi-, felvételi-, versenyvizsgákat szigorúan kell venni de a buktatással óvatosabban kell bánni. A problémát országos szinten kell megoldani, nem egyetlen iskola szintjén!!!
avatar
BuciMaci
2010-10-04 17:47:45
khm..:|
Hát.. alapból látszik h Boti Krisztina pártját fogja..Hajrá diri!! :whistle:
..szerintem mindenkinek jár egy esély. Legalább a másik 2 tanárnőben wolt jóindulat. :whistle:
avatar
csillagocska
2010-10-01 15:35:39
re: khm..:|
jol mondja bucmaci ...teljesen ikaza van.. es szerintem ish hajra dirii :P :silly:
avatar
Geffdeck
2010-10-01 15:46:33
HIHETETLEN
Nem hiszem el, hogy ennyi csokkent ember letezik a vilagon.
Mindenki fogja a diri partjat, lehet is fogni, semmi problema, viszont az, hogy a diri mit mond es abbol mi igaz, az mar egy masik dolog.
Itt mindenki ugy gonodloja, hogy a diri azt fogja mondani, igen is Krisztina igazad volt, nem jol jartunk el ebben az ugybe.
A diak pedig egy kicsit letud ulni es tud tanulni. Annak idejen nekunk a bukas az nagy dolog volt, ha valaki megbukott az szegyen volt. Mostanaba a bukas az olyan mint nalunk amilyen volt egy 6 os 7 es jegy.
A szulot pedig nem erdekli egesz evben az, hogy a gyermek hogy tanul, csak elnez felette, es amikor odakerul a dolog, hogy a gyermek megbukik, akkor mar egybol erdekli. De annyit nemtud a fiarol, hogy tude olvasni vagy irni angolbol.
Mirol beszelunk?
Az ujsagiro pedig ugy ahogy mondjak jol tette fel a kerdeseket, csak lehet ha az nagyon kenyelmetlen volt a tobbiek reszere.
Logikus marad az, hogy az igazgatonak a gyerek a legfontosabb, mert az O.B. ba nem buknak a
avatar
Geffdeck
2010-10-01 15:49:50
Nem buknak a gyerekek, ott jol lehet haladni, es menjek sok sok gyerek oda.
Nem is fogja a jol eterjedt hirnevet bemocskolni.
Viszont az a sok ember aki azt gondolja, hogy a gyereket atkell engedni ilyen helyzetben, nem gondoltak kicsitt arra, hogy ha az o gyerekuk lenne a helyzetben akkor hogyan fognak fel a helyzetet.
Mert nem hiszem, hogy annyit mondana hogy jol van uraim az on hibalyuk, es ugyes vagy kisfiam. Hanem egy kicsitt leulne melle es azt mondana, hogy tanulj fiam mert hanem megbuksz es az nem jo!
De nem ok nem mondanak semmit csak azt nezik, hogy valahogy menjet at a fiam majd ugy is lesz apukanal hely acegnel.
Ne felejtsuk el, hogy az igazgato egy ket mondata ha foglamazhatok igy, nem teljesen igaz.
avatar
Aceman
2010-10-01 16:22:56
Gratulalok, Krisztina!
Ezt igy kell csinalni. Holott valoban nemely helyeken kicsit szorszalhasogatonak es onismetlonek tunt nekem is a kerdezoskodes, de talan pont ez kellett ahhoz, hogy felszinre keruljenek a dolgok.
Ha valaki hallott a termeszetes szelekciorol, akkor annak az iskolakban a helye (tobbek kozott), hogy megtortenjek. "Az vagy, amit eszel" - a rendszer olyan, amilyent produkal es megenged maganak, s abbol kell megeljen is. Az igenyszintet mi kell alakitsuk, nem pedig a diakok. S ha meg nincs meg eleg kisegito iskola? Akkor ne azt tegyuk, hogy a tovabbengedessel nem is adunk neki ertelmet, hogy letrejojjon...
Tovabba pedig egy tanar nem azert tanul, fizet es kuszkod vegig legalabb 22 evet a tanintezeti padokban, hogy utana masok mondjak meg neki, hogy mit, hogyan, meddig stb. Nem eleg, hogy a generacios fekezhetetlenseg megzabolazasara is alig van eszkoz a kezukben, meg a tananyag minimumat sincs joguk elvarni egyes diakoktol, mert...
avatar
Aceman
2010-10-01 16:24:36
Folyt...
Sok ilyen esetbol fajul oda a helyzet, hogy atbukdacsol az iskolakban kegyelemmel, s majd az egyetemen jo penzzel megveszi a diplomat, s kikerulnek olyan szakemberek, akik az orszagot azza teszik, ami... Nem azt mondom, hogy nem kell embersegesnek is lenni, de sajnos letezik a tulzott joravalo buzgosag is, ami rovidtavon "elsimitja" az ugyeket, de hosszutavon, globalisan elbukik, mivel csak azt nezi, hogy pillanatnyilag mi a jo a gyereknek, az iskolanak, de nagyobb tavlatokban nem allja meg a helyet.
A hibak nagyon jok arra, hogy tanuljunk beloluk. Ha nem adunk helyet a hibaknak, melyek kovetkezmenyekkel is jarnak, akkor elferditjuk a pozitiv motivaciot es torz onertekelest eredmenyez, mely nagyban fogja gatolni a szocialis boldogulast (ilyenek kerulnek a Megasztarba is a teremurito hangjaikkal, s allnak ertetlenul, hogy megbuknak:) )
avatar
oszomke
2010-10-01 18:26:50
Kope, Bucimaci és okoskodó társaik!
Pontosan a hozzátok hasonló emberek miatt ilyen a helyzet az országban, amilyen. Amikor én kisiskolás voltam, '90-94-ben, a tanítónéni simán megbuktatott 3 diákot az osztályból...nem rosszindulatból, hanem mert nem voltak olyan szinten, mint a többi 26 diák. Képzeljétek, hogy ők most képzett munkásemberek, akik azt vallják, hogy bárcsak tanultam volna, bárcsak lenyomtam volna hátsómat annak idején. Belátják, hogy a hibát ők követték el. Ha ti nem vettetétek volna észre a XXI. században az egyik legfontosabb dolog az idegen nyelv ismerete. Gondolom a tanárnő nem felsőfokú nyelvvizsgát akart ezektől a nebulóktól, hanem pusztán egy csepp felkészültséget. De ugyebár a mostani diákokat még megszidni sem szabad, mert rögtön a tanárt veszik elő...legtöbb esetben apuka, nagybácsi keresztapa közbenjárásával. Azon még csak el sem gondolkodik senki, hogy netán a gyermeknél is szét kellene nézni. A helyetekben csak olvasgatnék...könyveket és a helyesírási
avatar
oszomke
2010-10-01 18:28:29
szótárt. Tipikus udvarhelyi mentalitás jellemez...
avatar
kontra
2010-10-01 18:53:15
Na ez már hihhetetlen. Itt már emberségről beszélünk. Ha a tanárnőben nem lett volna emberség miért tartott volna ingyen felkészítőt? Itt a jóindulat a gyerek részéről hiányzott! És való igaz nem ebben az egy iskolában vannak ilyen problémák, hanem a legtöbb iskolában és egyetemen egyaránt. Így lesz egyre butább a társadalmunk. És elérünk olyan szintre, hogy magyarul sem tudunk írni, mint ahogy pár hosszászólás is mutatja. És nem véletlen elgépelések, mert az akárkivel megesik. Ez a cikk sorozat nagyon jó, mert ideje legalább a figyelmét felhívni az embereknek, hogy mi folyik a tanűgyben.
avatar
lordking
2010-10-01 19:57:12
Kedves mindenki! Szerintem nagyon jó volt ez az eset, mert rávilágított arra, hogy milyen komoly gondok vannak a román tanügyi rendszerben, de ugyanakkor arra is, hogy mennyire "befeküdtünk" :s ennek a rendszernek. Nincs semmi méltóságunk, hisz, ami volt, az is elveszett. Azt mondjuk, hogy mi lesz, ha majd jön egy román Krajováról stb stb. Ez milyen mentalitás? Milyen felfogás? Nem az számít, hogy jön ide román, vagy sem, hanem az, hogy mi milyen szintet vagyunk képesek felmutatni és elérni! A magyarnak, székelynek az volt az erénye, hogy többet tudott a másiknál. Sajnos - a rendszert belülről is ismerve!!- jelenleg nagyon alacsony szinten vagyunk. Mondhatom, még annál is lejjebb!! De ez a mi hibánk is! Ha valaki az én időmben bukás közelébe került, akkor kapálózott. Én fizikából álltam bukásra - nem szerettem egyáltalán! - de tudtam, hogy, ha nem tanulom meg a leckét, akkor az életben nem enged át a tanárnő. Meg kellett tanulnom annyira, hogy átengedjen! Megtanultam. Az pe...
avatar
lordking
2010-10-01 20:04:09
dolog, hogy a rendszer helytelenül van felépítve. Hiszen az kellene, hogy mindenki olyanokat tanuljon, amire szüksége lehet, lesz az életben. De ameddig ez nincs meg ebben az országban :woohoo: , addig azt kell tanulnunk és olyan módon, ahogy az meg van adva. Szerintem rossz az, ha a gyermeknek mindent megengedünk, és azt tudja, hogy bármit tehet, mert úgysem lesz annak következménye! Amikor nálunk valaki megbukott egy tantárgyból, akkor abból mindenki tanult, mert tudta, hogy nem lehet azzal játszani. Tehát néha meg kell húzni a vonalat! Az igazgató is félti az iskola hírnevét, megértem valahol, de sokkal erősebb iskolát tudna összehozni, ha hagyná, hogy néha meghúzzanak egy - egy diákot. Főleg az ilyen esetekben! Ha én tudtam, hogy valamiből nekem nem megy, akkor mindent megtettem annak érdekében, hogy a tanár/nő azt lássa, hogy én akarok átmenni. Ennek érdekében ott voltam az órán, ha felkészítő volt, elmentem, már csak azért, mert ilyenkor egy tanár - emberségből is!! - engedékeny
avatar
lordking
2010-10-01 20:12:28
Én is biztos meghúztam volna ezeket a diákokat, sőt lehet, hogy még többet is! És kedves igazgató úr! Ne bírálja felül egy más szaktanár osztályzatát, megítélését, hanem adjon neki erkölcsi és mindenfajta támaszt, annak érdekében, hogy az a tanár a lehető legjobban tudja elvégezni a munkáját!! Sajnálom, hogy valaki eredményeket akar elérni, tenni, cselekedni szeretne, értéket teremteni, és vannak olyanok, akik ezt felülbírálják, átdolgozzák, átalakítják, úgy, ahogy az érdekek - és ez legyen bármilyen! - megkövetelik!
A két tanárnő pedig csapdába esett, mert bár ők vizsgáztatni mentek oda, csak asszisztáltak és segédkeztek abban, hogy egy TANÁRNŐ értékelését megmásítsák. Nem elhanyagolandó azt tisztázni, hogy sehol a román tanügyi rendszerben nem kérik azt, hogy ne buktassanak meg diákokat...illetve, hogy erre az alkalomra új tételeket kellett volna összeállítani... mert így nagyon kilóg a lóláb...
Kedves Krisztina! Csak így tovább! Az újságírót is dicséret illeti
Isten áldjon mindenkit
avatar
nagydd
2010-10-01 21:42:37
Bucimaci,csillagocska,kópé....ti fékezett habzású agytröszt banda.Nem szokásom személyeskedni,az egészséges vita embere vagyok,de ti aztán kihoztatok a sodromból.Tanuljatok meg írni bogaraim és ha nem sikerül szóljatok nyugodtan ,ingyen korrepetállak itt a fórumon.

Bandi bácsi pedig hozta amit vártam tőle.Pedig egy értelmes ember.

bogitoncy kedvesem!Egy iskola színvonala nem romlik azáltal,hogy a gyenge képességű diákot meghúzzák valamiből .Tanár létedre sajnos te is a RENDSZERETEK téglája vagy akárcsak Bandi bácsi.Itt nem azért hibás az újságíró mert "ilyen" mint amilyennek leírtad,hanem azért mert egyáltalán vette a bátorságot ahhoz ,hogy tudassa a világgal ezt a témát.

Köszönöm Botond és Krisztina ,csak így tovább.
avatar
szabadsamuel
2010-10-01 22:23:54
Az egész történetből az körvonalazódik, hogy az összes érintett közül Krisztina az, akinek a munkájában konkrét, kézzelfogható célkitűzések vannak, s asszerint jár el következetesen (ez kitűnt az egyszerű, áttekinthető tényfeltárásból). Bizonyosan pont ez volt, amit elvártak tőle, mikor felvették fiatal tanárként, hisz bárhogyan is látszik most, köztudott, hogy az O.B. iskolában igazából határozott oktatási és nevelési elvárásokra épül a tanítás, megfelelő szigorúsággal a gyermekek irányában. Ezért döbbenetes, hogy most épp ezt vetik a szemére, holott azt az alapos felkészültséget és pedagógiai érzéket tekintve, ahogyan ő dolgozik, minden iskola szerencsésnek tekinthetné magát, hogyha ő ott dolgozna.
avatar
szabadsamuel
2010-10-01 22:24:10
Szerintem egész munkáját tekintve az emberség sem hiányzott, hisz még ott van az a sok gyerek, aki gyenge volt ugyan, de végül mégis elérte velük, hogy át lehessen engedni. Nehéz elképzelni, hogy nem volt akkor is következetes és céltudatos, ellentétben a kollegáival, akik a már kialakult helyzetbe utólag próbálnak belemagyarázni mindenfélét, amivel magukat igazolják. S akkor még nem is beszéltünk a szülőkről, hisz végsősoron az övék a legnagyobb felelősség: mit tettek ők azért, hogy jobbá tegyék ezt a helyzetet, hisz nem most szembesültek azzal, hogy nem tanul és nem is akar tanulni a gyerekük. Lehet, hogy nem is törődtek vele?
Szerintem ha bárki is sárba húzza az iskola hírnevét s egyáltalán a tanulás értelmét, az nem más, mint a sok bunkó véleményező, aki még helyesen írni sem tud. Egy ilyen jó szakembert viszont kár lenne fiatalon kicsinálni – szegényebbek lennénk nélküle.
avatar
dnb
2010-10-01 22:28:10
Igazgató Úr, ez szégyen. A kollégákat illik megvédeni, nem hülyét csinálni belőlük, s ezáltal önmagunkból, iskolánkból és az egész szakmából. Tanár vagyok, angol szakos(is), buktatok is, sokszor, nem magánórán tanultam angolul, hanem az iskolapadban. De mikor én vért izzadok, s a gyerek játszik a telefonján, akkor mielőtt elveszem, egyenesen megmondom neki, hogy az ilyenekből élek délutánonként. És hogy "te is mindezt amit itt elmondok és tanítok neked szó szerint újra fogod tanulni, de sok-sok pénzért. Nem nálam, nehogy félreértsen bárki is, valamikor az élet rákényszerít"
Egyszer ismétlőre buktattam, harmadikként (román és matek mellett). De: az a gyerek nem tudott írni. magyarul sem, mit beszélünk itt angolról vagy bármiről? Ötödikes volt és nem tudott lírni. A kérdés az, hogy hogy a fenébe ment át egyéb tantárgyakból?
Még egy dolog: az a pedagógus, aki a tantárgyakat rangsorolja, az miféle ember? Mert ő magyartanár és az fontosabb mindennél? Ez hallatlan.
avatar
dnb
2010-10-01 22:31:07
soha nem merném azt állítani, hogy az én tantárgyam fontosabb bármelyik másiknál. S ha már itt tartunk, akkor a személyiség és kreativitás fejlesztése szempontjából éppen a "legleírtabb" tantárgyak a legfontosabbak, úgymint zene, rajz és torna. Hiszem és vallom, hogy ezek a legfontosabbak, ha már rangsorolni kell.
avatar
marcel
2010-10-01 22:51:23
Csak Onnek igazgato elvtars, hadd szolitsam igy, ezt nyilatkozta: "Nem románból, nem magyarból buktak, hanem angolból.". Szerintem angol nelkul letezni a mai vilagban nehez. Lehetni eppenseggel lehet, de naprol napra nehezebb. Es akkor ne soroljak itt, hogy lehet jo komuves, amikor meg a rohadt vakolat is import ... meg autoszerelo, amikor ket csavar meglazitasahoz angol nyelvu software kell. Egyebkent szegyenkezni kellene, ahogy kornyekunkon es Romaniaban a tobbseg beszeli a vilagnyelvet, persze ebbol a szempontbol is magasan a "lista" vegen kullogunk. Ja es meg valami igazgato elvtars: "Teamwork". OK? es igy lehet elore haladni es segiteni a fiatal kollegakat beilleszkedni.
avatar
szabadsamuel
2010-10-01 23:03:34
re:
avatar
dnb
soha nem merném azt állítani, hogy az én tantárgyam fontosabb bármelyik másiknál. S ha már itt tartunk, akkor a személyiség és kreativitás fejlesztése szempontjából éppen a "legleírtabb" tantárgyak a legfontosabbak, úgymint zene, rajz és torna. Hiszem és vallom, hogy ezek a legfontosabbak, ha már rangsorolni kell.


Kedves dnb, szerencsének tartanám, ha te tanítanád a gyermekem - ezt a legkomolyabban gondolom. Még, ha megbuktatnád, akkor is. Kösz, hogy megfogalmaztad a lényeget. Méghozzá helyesen leírva. :)
avatar
Egy a sokból
2010-10-02 00:10:25
re:
avatar
kópé
Tegyük fel, hogy a cikk szerzője eléri a célját és mától kezdve senkinek nem adnak ennyi esélyt a továbblépésre, a tanulók legalább 10%-át megbuktatják az Orbán Balázs általános iskolában. Ezzel szemben például Krajován, .... A problémát országos szinten kell megoldani, nem egyetlen iskola szintjén!!!


Hát esküszöm az az érzésem, hogy eltörött odakint a kapanyél, és mivel nem más kéznél, bejöttél egyet pötyögni.

Hát a kedves diri úr, elfelejtette említeni, hogy ha van évismétlő, azt(is) szépen fel kell tüntetni az éves beszámolóba és ezért piros pont nem jár?
avatar
pek
2010-10-02 14:54:30
Kilencedikes koromban megbuktam matekből egész évre, nyáron órákat vettem és az őszi pótvizsgán alig csúsztam át egy ötössel. Hogy mindez az átkosban történt? Hálás vagyok annak, aki megbuktatott, legalább beláttam, hogy milyen területen ne nyomuljak. Tisztelem azt, aki buktat, másként sosem lesz minőségi oktatás és tudás. Gratula a tanárnőnek, ne féljen a megalkuvóktól, őrizze meg az igényességét továbbra is! Aki a romániai magyarságot a bukástól védi, az nem érti, hogy a lelkiismeretes tanügyi nem az elbutításért dolgozik.
avatar
picus
2010-10-02 18:40:12
Hajrá diri!!!!!!!!
avatar
kasi16
2010-10-02 22:08:37
"Kedves" Máthé András, én is most végeztem az O.B. -ban. Arra mérget vehet hogy az angolóra nem követelt meg 100% os angol tudást, csak egy minimumot, ami 1-8 osztályban az emberre ragad... Aki még ezt a minimumot sem üti, az megérdemli, hogy megbukjon! H.K. angol szakos tanárnő az egyik legjobb pedagógus volt... tapasztalat ide, tapasztalat oda. Vegyük például Zakariás tanárnőt... tapasztalata több 10 év, de abszolút nem tud tanítani, fegyelmezni még annyira sem, az osztályozásáról nem is beszélve! Az ilyen Tanárnők miatt van az iskola hírneve a Béka Se*ge alatt!
avatar
hucul
2010-10-03 11:23:28
1.Volt-e joga Krisztinának pótvizsgára buktatni a tanulókat?-igen.Megtette.
2.Volt-e joga az igazgatónak újravizsgáztató bizottságot összehivni?-igen.Megtette.
3.Volt-e joguk az újravizsgáztató tanároknak a tanulókat átengedni?-igen.Megtették.
Akkor miről beszélünk?Ki "rúgott seggbe" kit?Talán az újságiró önmagát, aki úgy próbál baráti szivességet tenni, hogy belegázol más becsületébe?
avatar
hucul
2010-10-03 11:28:06
A történethez az is hozzátartozik, hogy UGYANEBBEN az iskolában, UGYANENNEK a tenévnek a végén három tanuló OSZTÁLYISMÉTLŐRE bukott.Ketten az iskolában folytatják tanulmányaikat nappali tagozaton, mert joguk van hozzá, a harmadik csak a csökkentett látogatású tagozaton tanulhat, mert már kétszer osztálytismételt és nincs joga nappali tagozaton továbbtanulni.
Elvégre az igazgatónak az a dolga, hogy betartsa és betartassa a törvényt.Vagy nem?
avatar
kontra
2010-10-03 11:46:45
re:
avatar
hucul
1.Volt-e joga Krisztinának pótvizsgára buktatni a tanulókat?-igen.Megtette.
2.Volt-e joga az igazgatónak újravizsgáztató bizottságot összehivni?-igen.Megtette.
3.Volt-e joguk az újravizsgáztató tanároknak a tanulókat átengedni?-igen.Megtették.
Akkor miről beszélünk?Ki "rúgott seggbe" kit?Talán az újságiró önmagát, aki úgy próbál baráti szivességet tenni, hogy belegázol más becsületébe?

Teljesen igaz, volt joguk és megtették, csak éppen nem erről szól az egész!!! Önnek joga volt hallgatni nem tette meg. Joga volt leírni a véleményét megtette. S akkor mi van??? Volt értelme a hosszászólásának? Nem, mert nem az volt kérdés, hogy kinek mihhez volt joga. Inkább az a kérdés, hogy ki végezte a feladatát helyesen.
avatar
hucul
2010-10-03 15:48:37
Szerintem most már tényleg itt az ideje, hogy egy kicsit beszélgessünk a kedves Tanárnő szakmai és erkölcsi oldaláról.
Lehet, hogy sokkal hasznosabb lenne ha a tanárnő a véglegesítő vizsga jegyén javítani, hogy legyen végleges tanár, mivel az eddig elért jegye ezt még nem tette lehetővé, vagyis elbukott a vizsgán...A cikk sorozatot olvasva úgy tűnik, hogy ebben az iskolában mindenki rosszul végzi a munkáját, gyenge szakember, lelkesedés nélküli, kivéve a kedves helyetesítő tanárnő...kérdem én, honnan ez a hihetetlen magabiztosság, hogy semmibe vegye mások, a kollegái és egy egész közösség munkáját. Mióta is tanít ő ebben az iskolában? 2 éve, netalán 3, vagy 1o...NEM, 1 éve!! Kapott néhány helyettesítő órát és azt hiszi, hogy neki mindent szabad, belegázolhat mindenki becsületébe...ha már ennyire a példamutatásról beszélünk, akkor kérdem én a tanárnő milyen példát mutat a gyerekeknek, a fiatalságnak a Katólikus Templomban történt esküvőjével.
avatar
hucul
2010-10-03 15:53:31
És folytathatnám azzal is, hogy szerencse, hogy nem német nyelvből buktatta meg a gyerekeket, mert ott még neki is lenne amit csiszoljon a tudásán.De csak így tovább arrogánsan seggbe rugni mindenkit, mert előbb utóbb minden visszarug.
avatar
hucul
2010-10-03 16:49:53
helyesbitek nem véglegesítő vizsga, hanem titularizálás, vagyis címzetes tanári vizsga
avatar
Agota
2010-10-03 18:59:30
En csak annyit szeretnek hozzafuzni,hogy rengeteg olyan embert ismerek akinek nem sikerul mai napig elvegezni az egyetemet az idegen nyelv ismeretek hianya miatt. Es olyant is ismerek aki megvette a nyelv vizsga diplomajat. Engem is buktattak fel evre fizikabol. Es lass csodat, kovetkezo felevre 10re tanultam meg az anyagot, a trauma sem volt vegzetes! Boti, lehet jobban elveznek a cikkeidet ha Szasz Jenot szidnad :))
avatar
szabadsamuel
2010-10-03 20:52:38
re:
avatar
hucul
És folytathatnám azzal is, hogy szerencse, hogy nem német nyelvből buktatta meg a gyerekeket, mert ott még neki is lenne amit csiszoljon a tudásán.De csak így tovább arrogánsan seggbe rugni mindenkit, mert előbb utóbb minden visszarug.


Mondd, hucul, tudsz te németül, és hallottad elégszer Krisztinát, hogy eldönthesd, ő mennyire tud? És dolgoztál már a tanügyben, tudod, miben áll és hogyan zajlik a versenyvizsga, milyen mértékben tükrözi egyértelműen a tanár kompetenciáját? Vagy egyszerűen egy vagy az a sok ember közül, aki mindenki más szakmájához jól ért, csak a sajátjában nagy nulla?
avatar
kontra
2010-10-03 21:43:21
Hucul, nagyon szánalmas vagy. Az első kommented teljesen értelmetlen volt, de hogy mégtöbb rossz indúlatú, a tárgyhoz egyáltalán nem tartozó hozzászólással állsz elő ez már a "bunkóságodról" tanúskodik.
avatar
döbrögi
2010-10-04 19:05:49
Tényfeltáró iromány 3 felvonásban egyetlen szemszögből (egy barátéból). Gratulálok a csöppet sem elfogult irásodhoz...
Arról kellene egy cikk, hogy a tisztelt ujságíró kinek a becsületébe gázolt bele és miért?!
A gyerekek átmentek a pótvizsgán. Miért vonod kétségbe a vizsgáztató tanárok munkáját? Csak egy szenzációhajhász cikket akartál megírni. Az sikerült, de az ujságírás objektív kellene legyen. Amit te csinálsz nem az, elfogult, arogáns és gyűlölködő.
avatar
kiscsillag8811
2010-10-05 12:05:23
:)
Hát Boti kérlek... Ez absz gyengére sikerűlt! Pont amennyire objektiv akartál lenni,annyira sikerűlt balúl! Ezeket a dolgokat nem lehet csak úgy kezelni, hogy feketében és fehérben látjuk a körűlményeket! Én nem vagyok se tanár, se nem rokonom senki az említett személyek közül. De itt tényleg nem a tanár a lényeg, hanem, hogy a gyereket egyengesség az útján. És a buktatással (pláne általános iskolában) sokat nem lehet elérni. Olyan gyerekekről van szó, akik annyira fiatalok még, hogy nekik nagyon nagy kudarc lenne az, hogy osztályismétlőre kerűlnek. Legyen már egy kevés JÓ ÉRZÉS BENNED BOTOND! Tudjunk, hogy a fajtádban kevés van, de legalább próbálkozz már!
avatar
Zokni
2010-10-05 12:31:18
Az nem baj, ha néha benéznek a függöny mögé is...Nem csak akkor kell egy igazgatónak ügyesnek lenni, amikor március 15-én fel kell olvasni egy szöveget, hanem az ilyen eseteket is meg kell tudni oldani. De nem így és nem ilyen módszerekkel...
avatar
lordking
2010-10-05 14:41:44
hucul döbrögi, kiscsillag8811! elég elé vagytok...szomorú lenne, ha belőletek állna a világ... :pinch:
avatar
kiscsillag8811
2010-10-05 16:57:45
Kedves lordking! (de ki ad magának ilyen nevet, ha nem egy öntelt....???)

Nem belőlünk áll, de szerencsére nem is az olyanokból mint te és társaid. Akik azt sem tudják mit, de csak dumálnak össze-vissza!:)
avatar
agressziv kismalac
2010-10-05 17:28:25
Kiscsillag ,ha annak idején szigorúbb magyartanárod lett volna , nem lenne annyi helyesírási hiba az irományodban...
És ha megnézed, nem vesszőhibák vagy melléütések vannak.
avatar
kiscsillag8811
2010-10-05 21:33:38
re:
avatar
agressziv kismalac
Kiscsillag ,ha annak idején szigorúbb magyartanárod lett volna , nem lenne annyi helyesírási hiba az irományodban...
És ha megnézed, nem vesszőhibák vagy melléütések vannak.

Teh malac, lehet van néhány helyesírási hibám, de nem is ez a lényeg, hanem, h mindenki szidja azt a néhány embert aki helyesen akart eljárni, miközben nem veszik észre, h ez lényegében csak 1 újságíró szempontja, akinek a barátja megbántva érzi magát... A lényeg, h semmi képpen nem volt objektív Boti, csak kiforgatta mindenki szavait. (a Kingáét és a Máthé Andrásét is)
És különben semmi közöd, h hibásan írok vagy sem!:):P
avatar
egytanar
2010-10-06 19:06:06
Egy tanárnak szerintem két feladata van. Egyrészt, hogy a gyereknek használható tudást adjon a kezébe. Másrészt, hogy emberileg is formálja, nevelje.
Ha egy olyan gyereket átengedek év végén, aki egész évben semmit nem dolgozott, akkor azzal mindkét feladatban hibát vétek:
A gyereknek nincs használható tudása, amire építhet a későbbiekben. Illetve azt kommunikálom neki, hogy helyesen cselekedett: ne tanulj semmit egész évben, majd bemagolsz valamit a vizsgára és átmész. Ne dolgozz meg semmiért, úgyis megúszod.
(Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek beszélnek egymással. Ha semmire átengedek egy gyereket, a következő osztályaim sem tanulnak nekem, mert látják, hogy anélkül is továbbjutnak.)

Ha tehát egy gyerek gyenge képességű, de dolgozik és minden tőle telhetőt megtesz, át kell engedni. Azonban ha nem teljesít semmit, akkor a gyerek és a többi gyerek érdeke is az, hogy megmondjuk neki: "Vigyázz pajtás, ezzel semmit nem érsz el az életben."
avatar
lordking
2010-10-06 21:11:16
Kedves kiscsillag! Nem tudom miért gondolod azt, hogy egy név kizárólag önteltségre utal. Viszont, ha Te így gondolod, én meghagylak ebben a képzetedben... én is mondhatnék a kiscsillagról, de nem teszem. :shock:
Miből gondolod, hogy nem tudom miről beszélek? :woohoo: Csak Te lehetsz tanár, esetleg tanító? Nem össze- vissza beszélek, hanem tapasztalatból. És azt mondhatom, hogy helyesen cselekedett az újságíró is, meg a tanárnő is, amikor nyilvánosságra hozta ezeket a hiányosságokat, visszásságokat! Fontos lenne leleplezni az ilyen dolgokat, annak érdekében, hogy normális nevelést kaphassanak gyermekeink. Igazat adok ugyanakkor egytanár - nak. Kiscsillag is elgondolkodhatna rajta... :shock: Nem eltakarni kellene ezeket, hanem a felszínre hozni és korrigálni. Nem baj, ha az ember téved, be kell ismerni, bocsánatot kérni, és az élet megy tovább!! Ezért még az Isten is megbocsát, hát még egy ember! Viszont, ha tanár vagy és így gondolkozol, akkor át kellene értékelned tanári mívoltodat
avatar
kiscsillag8811
2010-10-07 01:48:34
:P Nem vagyok tanár, de még emlékszem, h milyen volt a suliban, a nővérem is tanár volt, meg a barátom is, tehát van fogalmam a dolgokról. És nem is mondtam, h esetleg nem kellene felszínre hozni az ilyesmit, de csak akkor ha tényleg van értelme és nem minden kis dolgot felfújni. Főleg, ha olyan gyerekről van szó aki még ráadásul csökkentett képességű is!
De Boti csak egy barátját próbálja védeni, így átgázol más embereken, szóval... :X

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."