Itthon » Közélet

Abszurdum: Brassóból javítják az udvarhelyi meghibásodást?

Abszurdisztán közvilágítása – talán ez a cím is jó lett volna ennek az írásnak. Ha észreveszed, hogy a házad előtt nincs fénye a villanypóznának és ezt be szeretnéd jelenteni, bonyolult világban találod magadat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 12., 18:20
4 hozzászólás. 

Történt, hogy hétfőn este egy bicikliutam során észrevettem, hogy 19 és 20 óra között Kadicsfalva, valamint Bethlenfalva nagy részén szünetelt a közvilágítás. Másnap két okból telefonáltam a polgármesteri hivatal illetékesének: egyrészt a hibát szerettem volna bejelenteni, másrészt egy tájékoztató jellegű cikket szerettem volna készíteni arról, hogy ilyen esetben mit kell tenniük azoknak a lakóknak, akiknek sötétségbe borul az utcájuk.

A hibabejelentés megtörtént, de kérésem második részével adódnak gondok – ugyanis most sem tudom, hogy igazából mit kell, és mit lehet csinálni, ha „kimegy a pózna".

Tóásó Imre, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának munkatársa készségesen elmondta, hogy amennyiben csak egy-két égő ég ki, azt a polgármesteri hivatalban kell bejelenteni, ha viszont nagyobb területen nem megy a közvilágítás, akkor az Electrica Rt.-t kell értesíteni, mert valószínűleg rövidzárlat, kábelszakadás történhetett.

Igen ám, de a polgármesteri hivatalban csak 7 óra 30 perc és 16 óra között lehet ezt megtenni a 0266-218383-as telefonszámon, kérve a 1929-es melléket. Délután négy után elméletileg csak a biztonsági őr van az épületben, tehát jelzett időben nem tudtam volna az egy-két égő meghibásodását bejelenteni.

Szasza

Nem mindig világít az, aminek kéne

Az Electrica Rt.-t kellene hívni – villan be, hiszen nem egy égőről, hanem jelen esetben több tízről van szó. Az áramszolgáltató helyi kirendeltsége a 0266-218416-os számon jelentkezik (délelőtt vagyunk), férfihang készségesen elmondja, hogy a hibabejelentő (ún. diszpécser szolgálat) tavaly májusban megszűnt, azóta más rendszer van és elmagyarázza, hogy mit kell tenni, ha hibát, közvilágítás-kiesést akarok bejelenteni. Brassóban van egy ún. call center (hívóközpont, száma 0266-929), ahová hat környékbeli megye hibabejelentései „futnak be", onnan az illető megye székhelyére telefonálnak (a mi esetünkben Csíkszeredában van ez, tehát egy másik „kólcenter") – a megyeszékhely pedig utasítja a helyi „intervenciósokat", hogy javítsák ki a hibát. Amennyiben kisebb településen, falvakban, községekben van hasonló probléma, akkor a polgármesteri hivatal kell a Brassói „callcenternek" jelezze a problémát, s akkor is visszafele „intézkednek".

Kipróbáltam a brassói számot: válaszol a robot, az egyes gombot nyomom (amennyiben hibabejelentésem van), átvesz az „operator", közlöm a betlenfalvi közvilágítási gondot. A válasz: a helyi polgármesteri hivatalt kell hívni... Úgyhogy a kör bezárult – most már csak arra vagyok kíváncsi, hogy mikor és kinek a jóvoltából lesz ismét közvilágítás a Betlenfalvi úton és Kadicsfalván.

Végezetül egy kis statisztika: havonta kb. 50 égőt cserélnek ki a városi közvilágítást szolgáló villanyoszlopokon. A város területén összesen 1.270 villanyoszlop van, a lakossági bejelentések száma változó, átlagosan évi 100–150 jelzés van. Az új égőket a hivatal biztosítja, de egy szakcég szereli fel. Ha már a számoknál tartunk, az írás végén ismételjük meg az említett három telefonszámot: 0266-2183831929-es mellék (PH, városgazdálkodási osztály), 0266-218416 (Electrica, helyi kirendeltség), 0266-929 (Electrica, „call center", Brassó). Hátha valamelyik bejön.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
levi_best
2010-10-12 19:29:55
Mostmar van kozvilagitas :P
avatar
Szkíta
2010-10-12 20:40:16
Végre valaki felhozta a témát , lassan tele a hóbakancsom (nemcsak a hócipőm) .
Naponta 2-3X újra beállítom az órákat a folyamatos áram kiesések miatt és ez még csak a kisebb bosszúság de az elektromos ketyerék is beadják a kulcsot a sok megszakítás miatt és persze perelni egy dolgozó embernek nem nagyon van ideje úgy hogy maradok a kárral .
És mindezek mellet ha érdeklődni akarok hogy miért nincs áram a Brassói 20-25 perces várakoztatás után közlik hogy ők nem tudnak pontos információt adni, vagy szólnak Csíknak ahonnan átszólnak Udvarhelyre és hívjam vissza őket (Brassó) 20-30 perc múlva mert akkor lehet hogy lesz pontosabb infójuk .
Hát köszönjük ezt az úgynevezett "decentralizációt" :(
avatar
wadasz
2010-10-12 20:54:28
hat igen mindig a melos szivja a gazt mert nincs ideje meg penze ugyvedet fogadni, akinek pedig van ilyesmire ugyvedje annak szerintem lenne penze kicserelni az elektromos kutyuket is :(
avatar
nagydd
2010-10-12 22:43:26
Ezt tapasztaltuk mi is a nyáron Farkaslakán egy lakodalom alkalmával ahol násznagy voltam .Meghibásodás miatt 380 V jött a 220 V helyett a farkaslaki kultúrotthonba ,ahol robbantak a fénycsövek elektronikus fojtótekercsei,kialudtak a lámpák és egyéb ehhez hasonló csodák történtek.A bejelentést követően (persze Brassóba történt a bejelentés) kiszállt a helyi csapat és egy olyat robbantott az egyik dobozban,hogy generátorról szolgáltatva az áramot tudtuk befejezni a lakodalmat.Mi távolról vigyorogtunk,de szerintem ők megijedtek rendesen.

Ennek alapján úgy gondolom,nyugi ha nem működik a közvilágítás,majd megoldják a szakik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."