Itthon » Közélet

Tiltakozást és félreértést szült az új szennyvízvezeték

Lakossági felháborodást szült a Méhek utcában a szennyvízvezeték-építés: a lakók egy része ebből kimaradt, sőt saját befektetésre kötelezné őket az Aqua Nova. Utóbbit a cég cáfolja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/mehek2610
Itthon_Kozelet/mehek2610
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. október 26., 14:06
0 hozzászólás. 

Az Orbán Balázs utcai híd közelében levő Méhek utcájában gőzerővel folyik a munka: a helyszínt nem lehet megközelíteni személygépkocsival, hiszen markológép dolgozik a nem túl széles úttesten. Az utcában jelenleg „születik" a szennyvízvezeték, amit az Aqua Nova Hargita készít a polgármesteri hivatal jóváhagyásával.

Itthon_Kozelet/mehek2610

Bekanyarodva az utca hosszabb részébe, észrevehető, hogy a Szejke-patak hídjától mintegy 20 méterre véget ér az új vezeték, a csövek kiállnak a földből. Mint a helyszínen Kálmán Zsolt lakó panaszolta, ők úgy tudták, hogy a szennyvízvezeték a hídon túl, egészen az utca végéig ki lesz építve. Ezzel szemben múlt pénteken arra döbbenhettek rá, hogy a hídon túli hét ingatlan (ezekben kb. 40 személy lakik) kimarad a munkálatokból. Ennek oka, hogy az utca alacsonyabban fekszik az Orbán Balázs utcai fővezetéknél, s emiatt egy szivattyút kell elhelyezni, hogy a házakból a majdani csöveken kijövő szennyvizet oda átemelje. A hídon túli részre pedig még egy szivattyú kellene, de ezt a jelenlegi pénzkeret már nem engedi meg.

Itthon_Kozelet/mehek2610

Kálmán azt nyilatkozta honlapunknak, hogy a cég arra kötelezné a lakókat, hogy minden háztartás vegyen egy-egy kisebb pumpát, amit a házak mellé szerelnének be és az oldaná meg az átemelést – ám egy ilyen szerkezet ára kb. 1200 euró s ezt az ott lakók nem engedhetik meg maguknak. Az ügyben gyűlést tartottak, majd az Aqua Novánál is tárgyaltak, ahol állítólag azt a választ kapták, hogy amennyiben nem csinálják ezt meg, akkor megszűnik az ivóvíz-szolgáltatás, mert az EU-s környezetvédelmi előírások arra kötelezik a céget. Az itteni házak szennyvize jelenleg a Szejke-patakba folyik, ahogy felvételünk is mutatja – a híd mellett a szaga is jól érezhető.

Itthon_Kozelet/mehek2610

Az utca hátsó részének lakói tulajdonképpen ez ellen tiltakoznak, mert mint mondják, ők is ugyanolyan adófizetői a városnak, mint más, ők is szeretnének végre a szennyvízhálózatra csatlakozni a házak megépülése után 50-60 évvel. De nem ilyen áron.

Itthon_Kozelet/mehek2610

Honlapunk megkeresésére Ülkei Erika, a munkálatokat végző Aqua Nova Hargita marketingigazgatója határozottan cáfolta, hogy nem szolgáltatnának vizet a Méhek utca lakóinak a jövőben. Csupán arról van szó, hogy gazdaságossági szempontból nem éri meg hét ingatlan miatt egy 20 ezer euró értékű pumpát üzembe helyezni. „A cég senkit sem kötelezhet arra, hogy rácsatlakozzon a hálózatra, csak felajánlja a lehetőséget. Amennyiben valaki már igényelte a csatlakozást, a munkálatok befejezéséig meggondolhatja magát és visszamondhatja a megrendelést." – közölte az igazgatónő, hozzátéve, hogy mindenkinek a saját döntése, hogy csatlakozik-e vagy sem. Amennyiben a jelenlegi helyzetben, állapotban kíván maradni, az is lehetséges, a cég senkit nem kötelez a csatlakozásra, ezt csak ajánlani tudja – hangsúlyozta.

Itthon_Kozelet/mehek2610

Az ügyben megkerestük Tikosi Lászlót, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatóját is, aki azt közölte, hogy tud a problémáról, a helyzet még nem végleges – ezt mindenképpen elemezni fogják és próbálnak megoldást találni. Ülkei Erika azt is közölte honlapunkkal, hogy a legutóbbi felmérésük szerint a város ingatlanjainak 87%-a van rácsatlakozva a szennyvízhálózatra – az EU-s szabályok a 90% feletti lefedettséget írják elő. Amennyiben az idei munkálatokat városszerte véglegesítik (ez november közepére fejeződik be), akkor 90% fölé emelkedik a lefedettség.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."