Itthon » Közélet

„Vészhelyzetben” a városházán

Vegyi támadás, bombázás esetén az ember a föld alá menekül(ne). Szó sincs ilyesmiről, de megnéztük városunk „fő" óvóhelyét – riport (egy kicsit) a múltból, térerő nélkül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/ovohelyek2311
Itthon_Kozelet/ovohelyek2311
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 23., 18:09
10 hozzászólás. 

Természetesen – ahogy a bevezetőben is hangsúlyoztuk – nem arról van szó, hogy atomkatasztrófa, háború vagy egyéb vészhelyzet fenyegetne, de a polgárvédelem alapelvei között szerepel az ilyen helyzeteket megelőző felkészítő munka, illetve vészhelyzetben a gyors riadó és tényleges katasztrófa esetén a mentés, annak szervezése. Készítettünk egy ilyen székelyudvarhelyi leltárt, ellátogatva a városháza alatt húzódó óvóhelyre és a háború vagy más vészhelyzet alatt használandó parancsnoki szobába.

Egy kis szirénakultúra

A polgármesteri hivatalban Vetési Dénes polgárvédelmi felügyelő feladata ezeket a dolgokat ismertetni, évente néhányszor gyakorlatot szervezni. A leépítések és kollégája nyugdíjba vonulása után már csak ő végzi ezt a munkát, így egyedül fogad irodájában. Ott, ahol muzeális értékű felszerelések vannak: régi számítógép, kopott távbeszélők, színes, gombos szerkezet a hetvenes évekből és a város összesen 18 szirénáját indító kapcsolószekrény (képünkön, jobbra).

Itthon_Kozelet/ovohelyek2311

A szirénaindítón kívül ezeket a berendezéseket soha nem vetették be élesben – tegyük hozzá gyorsan, hogy szerencsére. A hidegháború idején ugyan valós veszélyt jelenthetett egy esetleges szovjet-amerikai konfliktus, de legfelsőbb szinten mindig okosabbak voltak az emberek, az indulatokat és a büszkeséget mindig legyőzte a józan ész. Visszatérve a szirénákra, az évente-kétévente tartott polgárvédelmi gyakorlatok idején nyomogatnak több mint harminc éves gombokat ebben a teremben, mert a felügyelő asztali számítógépe és telefonja teljesen mai, mint ahogy hozzáállása is.

Ha már a szirénáknál tartunk, jó tudni, hogy az ún. előriasztás (ez légitámadás esetén van) hangja háromperces – a 32 másodpercnyi szirénahangot 12 mp csend követi, mindez még kétszer ismétlődik meg. A négy másodpercenként váltakoztatott szirénahang és csend (mindez tizenötször) jelenti a vészhelyzetet – ekkor óvóhelyre kell menekülni. A folytonos szirénahang a veszély elmúlását, az óvóhely elhagyását jelenti. Székelyudvarhely 18 szirénájának egyenkénti hatósugara kb. 600-800 méter, tehát hanggal teljesen le lehet „fedni" a város területét.

Aki most lent van, lent is marad

Amíg Budapesten és más nagyobb városokban a metróalagút számít a legfontosabb, tömegeket befogadó óvóhelynek, addig Székelyudvarhelyen az ún. technikai alagsorok, magyarán a tömbházak alatti pincéké ez a szerep. Ezek manapság a lakosság éléskamrájaként szolgálnak (már akinek van, amit beletenni...), az átlagos udvarhelyi blokk pincéje ugyanis tele van pityókával, almával, szerszámokkal, házi borral, télen esetleg biciklivel. Hivatalos óvóhely kevés van, s ha összeadjuk a számokat, majd durván megszorozzuk kettővel, akkor rájövünk, hogy a lakosság nagy részének nem igazán lenne hová biztonságba menekülnie. A hivatalosan is óvóhelyeknek számító helyiségek a következők: a Marin Preda Líceum alatti (kb. 300 férőhelyes), a CEC Bank alatt (kb. 150 személy), a Szent János utca 29. és 31. szám alatti tömbházak pincéje, a Matricagyár alatti rész (ez szintén 300 személyes, de mivel állandóan vízzel telik fel, használhatatlan), illetve a városháza alatti „bunker". Utóbbi szó talán túlzás, de a súlyos vasajtók és a vastag falak ezt jelzik, s kis fantáziával el lehet képzelni, hogy mi lenne, ha – ne adj isten – „béüt a ménkű".

Itthon_Kozelet/ovohelyek2311

76 személy - ennyien mehetnénk le a „néptanács" alá

A polgárvédelem fontos dolognak számított a kommunizmus időszakában, hiszen az üzemek, intézmények dolgozói rendszeresen jártak „kiképzésre", egyeseknél a mai napig megvan a tízórai-szállításra, horgászati kiegészítők tárolására (is) kitűnően alkalmas, zöld színű gázálarc-tartó. A kilencvenes években azonban csökkentették a polgárvédelmisek számát – a törvény szerint az intézmények vezetői egyben az adott intézmény polgárvédelmi főnökei is. A város ilyen „főnöke" a mindenkori polgármester, vészhelyzet esetén ún. sürgősségi helyzeteket megoldó csoport jön létre, amibe a város vezetői és a polgárvédelmi felelős kerülnek. Ezek a személyek vészhelyzet esetén a polgármesteri hivatal alagsorában kialakított ellenőrző, ill. parancsnoki szobába – románul: punct de comandă - (kell) kerül(je)nek.

Itthon_Kozelet/ovohelyek2311

A „parancsnoki szoba"

A hatvan éves légszívó

A városháza 1896-ban épült pincéinek egyik része óvóhelyként szolgál: a dohos pinceszagban összesen és hivatalosan 76 ember számára van hely. Ennél azért többen is elférnének egy esetleges bombatámadás vagy más vészhelyzet esetén. Van villany, viszont – ahogy riportunk készülésekor tapasztalhattuk – nincsen térerő. A „parancsnoki szobát" vasajtók vigyázzák, ezt a „kicsi magyar világban", tehát az 1940-es bécsi döntést követő négy évben alakították ki és szerelték fel a bevonuló magyar hadsereg katonái. A bútorzat, fogas, asztalok, székek már maiak, ezek innen-onnan idekerült darabok – csak el kell képzelni, hogy ilyen körülmények között, esetleges vészhelyzetben a város polgármestere és alpolgármestere minden bizonnyal nem vitatkoznának. Valószínűleg a több évtizedes telefonkábelek újjáélesztésével lennének elfoglalva, mert mobiltelefonjaik egyáltalán vagy csak nagyon nehezen működnének.

Itthon_Kozelet/ovohelyek2311

Egy másik kisterem, itt is fontos emberek sürgölődnének

Az alagsorban a legszembetűnőbb felszerelés egy kézzel hajtható levegőszűrő. Felirata szerint „Drager rendszerű óvóhely-légszívógép", illetve az is olvasható rajta, hogy Budapesten a Mérleg utca 3-ban gyártotta a Vadásztöltény-, gyutacs- és fémárugyár Rt. Működőképes, a polgárvédelmi felügyelő kézzel hajtotta, vészhelyzetkor a szerkezet szerepe, hogy tiszta levegővel árassza el a helyiségeket.

Itthon_Kozelet/ovohelyek2311

Levegőt szív a Drager

Ami az óvóhelyre való menekülést illeti, a városháza alagsorába a katasztrófa kitörésének és jelzésének pillanatában bárki bemehet, nem feltétlenül csak azok, akik a környéken laknak. Lenne tolongás, az biztos, talán nagyobb, mint a szociális segélyért. Szerencsére ma a politikai helyzet olyan, hogy külső fenyegetettség nem létezik, így az óvóhelyek nincsenek a reflektorfényben. A föld alatt eltöltött percek kissé hidegháborúsak, értelemszerűen hátborzongatóak voltak. Soha ne kerüljünk „élesben" oda!

További képek:



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-23 19:26:18
Szerintem a térerő keresése/kerestetése atomtámadás esetén fölösleges :evil:
Azért nem ártana egy kicsit felújítani a helységet, mert ha a sugárzás nem is ől meg, de a gombafertőzés szinte biztosan igen...Egyébként előre láttátok a mai Észak- és Dél-Korea közti konfliktust vagy mi? :evil: Vagy csak jó az időzítésetek:D
avatar
szasza
2010-11-23 19:48:18
re:
Tulajdonképpen mi szóltunk Kim Jong Il-nek és a népi demokratáknak, hogy kész a cikk, lehet indulni :P

avatar
...anyád álruhában...
Szerintem a térerő keresése/kerestetése atomtámadás esetén fölösleges :evil:
Azért nem ártana egy kicsit felújítani a helységet, mert ha a sugárzás nem is ől meg, de a gombafertőzés szinte biztosan igen...Egyébként előre láttátok a mai Észak- és Dél-Korea közti konfliktust vagy mi? :evil: Vagy csak jó az időzítésetek:D
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-23 20:00:09
:lol: Tudtam, hogy ti álltok a Nagy Vezér rettegett fiának háta mögött :lol:
Még nekünk is megvannak a gázálarcok, de nem kellene vajon kicserélni? Mert nem szeretném ha a mustárgáz ködjében botorkálva jönnék rá, hogy már semmit nem ér :cheer:
avatar
szasza
2010-11-23 20:04:48
re:
Én nemrég vettem egyet. Azt honnan lehet tudni, hogy szűr-e vagy sem? Lélegezni nehéz benne, az tuti, meg van az elején olyan nagy felcsavarható darab. Abban még kell lennie valamilyen szűrőnek?

avatar
...anyád álruhában...
:lol: Tudtam, hogy ti álltok a Nagy Vezér rettegett fiának háta mögött :lol:
Még nekünk is megvannak a gázálarcok, de nem kellene vajon kicserélni? Mert nem szeretném ha a mustárgáz ködjében botorkálva jönnék rá, hogy már semmit nem ér :cheer:
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-23 20:15:06
Nem tudom talán a közvécében lehetne tesztelni :lol: De egyébként azért nehéz lélegezni benne, mert van rajta egy szabályzó, amivel lehet állítani, hogy mennyi levegő jusson be, mennyit szűrjön meg mittudommi. Ahol megy be a levegő azt el kell takarni, szorítani bármi és ha nem jön a levegő akkor jó, ha viszont igen, akkor valahol ereszt. A szűrő az lehet egy szűrős, többszűrős, tehát tipustól és rendeltetéstől függ. A viszonylag egyszerű vegyi anyagok ellen védők egy szűrősek, a komolyabb vegyi anyagok ellen védők többszűrősek. A nagy felcsavarható darab a szűrő egyébként.
avatar
wadasz
2010-11-23 21:19:15

vazzeg rohognom kell ezekre a dumakra,itt ha lessz valami az mar reg nem At. tamadas , lovik be a diszno virust, mindenkinek kampec ,mehetsz le a fold ala es,ott es meg kap :idea: :idea:
avatar
wadasz
2010-11-23 21:25:25
kulonben is KATONA UR ,ennel sokkal fontosabb megoldani valo van SZ. UDVARHELYEN tisztelettel!!! :!:
avatar
wadasz
2010-11-23 21:29:50
szuro meg egyetmas: amit megeszunk (megetetnek velunk) az mereg ,erre varjal gombot??? :0
avatar
...anyád álruhában...
2010-11-23 22:17:06
Könnyebb lett volna, ha módosítod előző hozzászólásaidat, és nem hármat irsz egymás után:D csak javaslat, nem beszólás:D De egyébként szerintem hasznos és érdekes cikk. Én például gyerekkorom óta kiváncsi voltam arra, hogy hogyan hozzák működésbe azokat a gombákat:D Nem kell engedni, hogy megettessék a mérget. Lehet otthon termelni a répát, tököt, borsót, paszulyt miegymást, és akkor tuti nem leszel megmérgezve.
avatar
pandietele
2010-11-24 17:42:04
re:
Ha van fontosabb megoldani való -Wadászkám- akkor oldd meg TE. Ideje lenne már felfogni, hogy nem az újságíró dolga megoldani a problémákat. Nem mindig arról ker írjon a firkász, hogy miért avagy miért nem viszket egyeseknek a segge.
Ez egy hangulatos kis írás, amit szivesen olvastam.
Ilyen is kell.
BRAVÓ.
avatar
wadasz
szuro meg egyetmas: amit megeszunk (megetetnek velunk) az mereg ,erre varjal gombot??? :0
avatar
wadasz
kulonben is KATONA UR ,ennel sokkal fontosabb megoldani valo van SZ. UDVARHELYEN tisztelettel!!! :!:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."