Itthon » Közélet

Este a székelyeknél

Fáklyás felvonulással, a Transylmania együttes koncertjével és ünnepi megemlékezéssel zárult szombaton este az EMNT Országos Küldöttgyűlése.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 06., 16:02
0 hozzászólás. 

Az egész napos tanácskozást követően este, december 5-e előestéjén a „korszakzárás" jegyében rövid megemlékezésre és ünnepi műsorra került sor a székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A megemlékezőket levélben köszöntötte Mádl Ferenc egykori – a 2004-es népszavazás idején hivatalban lévő – köztársasági elnök, aki üzenetét ekképpen zárta: „Hat évvel ezelőtt, a világosság születésére várva ijesztő sötétség szakadt ránk. A virrasztás nem volt hiábavaló: azóta kivilágosodott. De a sorsunkról döntő cselekedetek ránk várnak. Ezekhez a tettekhez kívánok mindannyiuknak bölcsességet, türelmet, erőt – és Karácsony felé közeledve: békességet a jóakaratú embereknek."

SzaszaSzintén levélben szólt az egybegyűltekhez Böjte Csaba atya, aki egyebek mellett arra figyelmeztetett: „Trianonra sajnos a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény nem végleges gyógyír, az ott felszakadt gondokra, kérdésekre, e térségben élő népek csak együtt adhatnak választ! Én szívből remélem, hogy amit a huszadik század elvett a Kárpát-medencétől: a békés, testvéri együtt gondolkodást, a bizalomból fakadó békét, azt a huszonegyedik század elhozza, visszaadja és akkor az itt élő népek jókedvű munkával, közösen, mindannyiunk örömére tündérkertté tehetik ezt a földet."

Az este első szónokaként Gazda József, a neves tanár és közíró, az SZNT alelnöke tartott sodró lendületű beszédet, amelyben a kutatásai és utazásai tapasztalatai alapján a Kárpát-medence, sőt, világszerte fennmaradt és érezhető nemzeti öntudatról számolt be. Dacára a XX. századi megpróbáltatásoknak, mindenütt kimondták és ki kell mondani, hogy „magyarnak lenni jó", hangsúlyozta „a jelenkori magyarság Julianus barátja", ahogyan Tőkés László nevezte ezt követően rövid ünnepi beszédében.

A megemlékezést a baróti Transylmania együttes rövid koncertje teljesítette ki. A magyar népdalkincsből, illetve a népi dalkultúrából építkező nemzeti rockegyüttes előadását követően a résztvevők égő fáklyákkal és gyertyákkal Orbán Balázs szobrához vonultak, ahol piros-fehér-zöld szalag mentén „összekapaszkodva" elénekelték a Magyar Himnuszt.

Az EMNT Sajtószolgálata


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."