Itthon » Közélet

Nem okoz gondot a hóolvadás

Nem okoz gondot Székelyudvarhely vízlevezető rendszerében a néhány napja tapasztalható hóolvadás – viszont a régi házak ereszei veszélyesek lehetnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/hoolvadas
Itthon_Kozelet/hoolvadas
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. január 10., 16:53
0 hozzászólás. 

A város vízelnyelő- és levezető rendszerének nem okoz problémát a mostani hóolvadás, mert nincs akkora mennyiség és nem is olvad gyorsan – vélik a vízhálózatot működtető Aqua Nova vezetői. Az utcai vízelnyelők 40x40 vagy 50x50 centiméteresek, a vezetékek pedig átlag 160 centi átmérőjűek. Ezek csak igen erős, extrém esőzéskor nem bírják elvezetni a vízmennyiséget, hóolvadáskor elnyelik a vizet – közölte Bálint Major Áron mérnök honlapunkkal az Aqua Nova részéről. Gond csak a városszéli utcákban akad ebben a periódusban, ugyanis a dombokról lefolyó, hóolvadásból származó vízmennyiség sok esetben az utcán folyik végig. A Nagy-Küküllő vízszintje is kissé megemelkedik ilyenkor és zavaros lesz, de áradásról nem beszélhetünk.

Itthon_Kozelet/hoolvadas

Gondot és balesetet okozhatnak viszont a nagyobb jégcsapok és a régi házak homlokzata és ereszei. A jégcsapok már leolvadtak, leestek, de az épületek homlokzatából ilyenkor eshetnek le darabok. Az történik, hogy a vakolatba szivárgó víz megfagy, majd kienged s hőmérséklet-ingadozáskor, esetleg nagyobb szél esetén a törmelék a járdára esik. A polgármesteri hivatal urbanisztikai osztálya általában felszólítja az ilyen házak tulajdonosait, hogy hárítsák el a leselkedő veszélyt.

Itthon_Kozelet/hoolvadas

Az 1996-ban meghozott, az épületek minőségéről szóló 10-es törvényt néhány évvel később úgy módosították, hogy az épületek ki nem javítása miatt 300 és 1000 lej közötti összegre büntethető annak tulajdonosa. Székelyudvarhelyen főleg a Petőfi Sándor, a Kossuth Lajos, a Vár, a Bethlen Gábor utcákban, illetve a központi tereken (Városháza, Márton Áron és Kőkereszt tér) találunk több olyan régi épületet, melyeknek omladozik a homlokzata.

címkék: ho tel tavasz hoolvadas

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."