Itthon » Közélet

Fizetéses parkolás: az első napi tapasztalatok

Sokkal kisebb gépjármű-forgalom, szélvédőre helyezett cédulák, működő, illetve meghibásodó parkolóautomaták: Székelyudvarhelyen hosszú évek után idén március elsején először kellett a parkolásért fizetni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Parkolas
Parkolas
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 02., 09:53
1 hozzászólás. 


Az első nap tapasztalatai azt mutatják, hogy sokkal kevesebben voltak autóval a városközpontban, mint eddig – a legforgalmasabb időszakban, délután 14 óra körül olyan érzése volt a járókelőknek, mintha hétvége lett volna. A Kossuth Lajos utcában a megszokottnál sokkal kevesebb autó parkolt a járdán – tehát a tilosban –, de azért akadt néhány nagyon „ragaszkodó".

Parkolas

„Mi csak végrehajtjuk azt, amit eldöntöttek" – közölte honlapunkkal a Kossuth Lajos utca sarkán Elekes Mihály parkolófelügyelő, aki társával reggel nyolc és délután fél három között összesen 26 figyelmeztető, 9 lejes büntetést előíró cédulát hagyott az autókon. Az ún. ténymegállapítási jegyzőkönyvet azután írják meg és függesztik ki az autóra, miután meggyőződtek arról, hogy a kocsiban nincs parkolójegy.

Ezekben a napokban még az ún. türelmi időszak van, tehát a parkolófelügyelők is elnézőbbek – mint elmondták, volt olyan eset, hogy egyesek tanácsot kértek tőlük, eligazították őket (pl. a parkolóautomatáknál, jegyvásárláskor). Összesen hatan vannak és kettesével dolgoznak – mint megtudtuk, ez kb. két hónapig lesz így, mert azután egy szakcég fogja átvenni ezt a munkát. Most még nem, de akkor a törvény által előírt idő leteltével kerékbilincs is kerül azokra az autókra, amelyeknek vezetői nem vesznek parkolójegyet.

Parkolas

Kora délutáni terepszemlénk alatt több dologra is felfigyeltünk: láttunk volt politikai fogoly-igazolványt a műszerfalra ragasztva egy terepjáróban a Városháza téren, ugyanakkor több olyan személygépkocsit, amelyeknek az előírt helyre volt kitéve a parkolójegyük. Ezeknél valamivel kevesebb volt a száma azoknak, amelyekre ténymegállapítási jegyzőkönyv került – s tény az is, hogy még rengeteg volt az olyan autó, amiben sem parkolójegy nem volt, sem pedig büntetőcédula nem volt a szélvédőn. Megtudtuk azt is, hogy a Kőkereszt téri, valamint a Junior áruház előtti automaták a nap folyamán meghibásodtak és emiatt bizonyos ideig nem lehetett jegyet venni belőlük – a Kőkereszt téren talán ezért volt néhány olyan parkolójegy nélküli autó, amelyekre büntetőcédula sem került.

Parkolas

A polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályán is pozitívnak, problémamentesnek értékelték az első napot – ám az a továbbiakban benne van, hogy lesznek olyan dolgok, amit a gyakorlat fog kialakítani, ilyen pl. a bérletek kérdése, illetve az, hogy a 15 perces türelmi időbe mi fér bele. A parkolófelügyelők elmagyarázták, hogy kétféle esettel is találkoztak. Az egyik: „a feleségemért jöttem", a másik: „csak beugrottam kifizetni a biztosítást" – elméletileg a türelmi időbe az első belefér (csak kb. 2 perc volt), a második nem (több mint tíz percet tartott). A 15 perc arról szól, hogy a parkolni kívánó sofőr ezalatt veszi meg a parkolójegyet.

Parkolas

Mint ismert, március elsejétől a II. Rákóczi Ferenc és a Kuvar utca kereszteződésétől a városközpont irányába, továbbá a Kossuth Lajos utcában, a Városháza téren, a Tamási Áron utcában (a Vár utca és a körforgalom közti részen), a Vár utcában, a Márton Áron téren, a Kőkereszt téren, a Bethlen Gábor utcában, az Eötvös József utcában és a Junior üzlet melletti téren hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között fizetni kell a parkolásért. Az elmúlt hetekben felállított 18 parkolóautomtából 1,5 lejért másfél órás jegyet is lehet váltani.

Parkolas

Az első nap tapasztalata – a témáról korábban közölt cikkeinkre érkezett néhány felháborodott hozzászólás illetve a nap folyamán tapasztalt kisebb hibák ellenére – az, hogy Székelyudvarhely belvárosában érezhetően megcsappant az autók száma.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szkiny
2011-03-04 14:07:20
Kedves polgármesteri hivatal !

Lapozzunk kérem. Az autómatákat felszerelték. Már büntettek is. Rendben. Mi következik? Bérletek. Mégpedig gyorsan. Azután? A tömegközlekedés bővítése! De gyorsan. Nem kell hozzá infrastruktúrális befektetés csak szabályozás, esetleg a szerződések újratárgyalása a szolgáltatóval.
De gyorsan !!!!

Vagy mire várnak? Arra, hogy a hangos tömegnek igaza legyen, hogy nem kell nekünk fizetéses parkolás? Mert ez így félmegoldás kérem. Nem fog működni. Legalábbis nem hatékonyan. Na de azt ne is reméljék, hogy nem követjük, hogy mi lesz a bevételekkel, esetleg mennyi lesz a koncessziós díj. Azt majd mi fogjuk hasonlítgatni a más városokban alkalmazottakhoz.

Ébresztő !
Ne csináljanak félmunkát !!!
:angry:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."