Itthon » Közélet

UPC: Csíkban volt a hiba

Egy csíkszeredai meghibásodás miatt több Hargita megyei településen, köztük Székelyudvarhelyen több mint fél napon át szünetelt az internet-szolgáltatás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 02., 10:35
3 hozzászólás. 

A környék legnagyobb kábeltévé- és internetszolgáltatója több mint félnapos kiesést (az internet, a telefon, a kábeltelevízió digitális része) volt kénytelen magyarázni kedden este és szerdán reggel. Honlapunk megtudta, hogy a „hiba" Csíkszeredában, Csíksomlyó és Taploca között következett be: a hivatalos magyarázat szerint kb. délután fél ötkor egy közös csőben vezetett, különböző kábelek közül az egyik villanyvezeték eddig ismeretlen okból felrobbant és emiatt a többi vezeték is meggyúlt.

Ebben a csőben a Bákó-Udvarhely fővezeték is „érintett" volt, az optikai kábel (s rajta kívül az RDS-rendszer kábelei, illetve a villanykábelek) égni kezdtek – a hiba pontos helyét az segített azonosítani, hogy a helyszínen az egyik aknatetőn át füst szivárgott. Információink szerint a csíki hibaelhárítási akciócsoport 19 órakor kezdett dolgozni mínusz tizenöt fokban – habár ez a hőmérséklet az év ezen szakában teljesen természetes azon a vidéken. A 48 eres kábelt négy helyen kellett hegeszteni, ez kb. kétszáz hegesztést jelent, a problémát csak másnapra, szerda reggelre sikerült orvosolni teljesen. Illetve akkorra sem teljesen, hiszen az internet továbbra is akadozott Székelyudvarhelyen.

A UPC-nél nem először történik meg a teljes, órákra, fél napra szóló szolgáltatás-kiesés, a felhasználó és a tévénéző néha szomorúan kell konstatálja, hogy a modern technika még mindig képtelen megnyerni a világtól évtizedekkel elmaradt infrastruktúrával, illetve a középkori mentalitással vívott kétfrontos harcát. Környékünkön az elmúlt években, hónapokban olyan dolgok történtek, amik tőlünk nyugatabbra egyszerűen elképzelhetetlenek: például a hargitafürdő melletti erdőben egy elővigyázatlan faszállító elszakította az optikai kábelt, néhány hónapja pedig Szentegyháza közelében - valószínűleg - fejszével vágták át a vezetéket.

Nyilvánvalóan azoknál a fogyasztóknál, akiknél csak szórakoztató szerepe van a televíziónak és az internetnek, nem akkora az ilyen alkalomkor jelentkező bosszúság (vagy ki tudja..?), hiszen vannak más alternatívák időnk hasznos eltöltésére, de ahol az internet munkaeszköz, ott bizony nagyobb a gond és a baj. Sajnos naponta hallunk más jellegű, de szintén infrastrukturális meghibásodásokról: elektromos áram, gáz, hideg és meleg víz – mindezeket az embert azért „fogyasztja", mert olyan korban él, amiben ezek megléte természetes és szükséges. A szolgáltatásért fizet, tehát jogosan várja el azt, hogy a nap bármely szakában ezek a dolgok a rendelkezésére álljanak. Ám a romániai, ezen belül a székelyföldi gyakorlat az, hogy ha valamelyik szolgáltatás akár hosszabb ideig leáll, azért sem felelősségre nem vonnak senkit, sem pedig a fogyasztót nem kártérítik, s általában (tisztelet a kivételnek) még egy egyszerű „elnézést kérünk" sem fér bele.

Az említett szolgáltatás-kiesések miatt egyesek sajnos nem tudják rendesen végezni a munkájukat, szemléltetésképpen álljon itt egy kilencvenes évekbeli (állítólag igaz) történet, ami akár ma is megtörténhetne – ebből látszik, hogy ilyen szempontból nem sokat léptünk előre tíz-tizenöt év alatt.

Az egyik (nem udvarhelyi, de székelyföldi) kereskedelmi rádió székhelyén hirtelen áramszünet keletkezik, elnémul a rádió a városban. Észleli ezt az idős, tapasztalt, de technikához nem igazán értő főszerkesztő is, értetlenkedve jön ki az irodájából. Gyorsan közlik vele, hogy mi az ábra, de ő is gyorsan reagál: „A szolgálatos bémondó mongya bé, hogy nincs villany..!"


3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
perretz
2011-03-02 11:40:17
UPC
Ha mar az UPC-rol esett szo, megerne egy cikket az, hogy miert van az, hogy pl a februari szolgaltatas szamlajat februar 1.-en allitjak ki, 15 napos fizetesi hataridovel, azaz mar februar 16-atol 0.5%/nap kamatot kell fizetni azert a szolgaltatasert, ami meg csak 15 nap mulva fogok megkapni teljes egeszeben.
avatar
Laces
2011-03-02 13:36:23
béna upc :X
avatar
blazsek
2011-03-02 18:12:37
A megyésítés óta mindig Csíkban van a hiba :-)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."