Itthon » Közélet

Fizetéses parkolás: az első két hét tapasztalatai

Igény van a parkolási bérletre – többek között ez derült ki a fizetéses parkolás első két hetéből, az önkormányzat dönt ennek bevezetéséről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/parkolas1603
Itthon_Kozelet/parkolas1603
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 16., 17:05
4 hozzászólás. 

Pozitívnak értékelte a fizetéses parkolás bevezetését Ülkei Zoltán, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályvezetője, amikor az első két hét tapasztalatairól kérdeztük. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy sok városlakó bérletet váltana – ezt a hivatal javasolni fogja az önkormányzati testületnek, valószínűleg a márciusi rendes havi tanácsülésen hoznak döntést ennek bevezetéséről. Az elképzelés szerint a város területén levő fizetéses parkolóhelyekre lehetne egységes bérletet váltani, de ez is – mint más, a parkolással kapcsolatos esetleges új szabályozások – a jövőben még változhat, alakulhat.

Egy másik tapasztalat a parkoló-automaták meghibásodása, ilyen jellegű probléma naponta jelentkezett. A legtöbb esetben az volt a baj, hogy a papírpénzek helyére érme került, illetve egyszerre túl sok érme került a gépbe, s ez leállította azt. Ülkei elmondta, hogy a városházán egy személy tudja újraindítani a gépeket, a lakókat arra kérik, hogy türelmesen bánjanak a parkoló-automatákkal.

Itthon_Kozelet/parkolas1603

Csupán egy-két olyan személy volt a két hét alatt, akik semmilyen esetben nem akartak fizetni – ezektől eltekintve megállapítható, hogy van parkolóhely a város központi részén, ám a bérletek bevezetésével valószínűleg változni fog ez a helyzet.

„Annyiszor módosít az önkormányzat, ahányszor kell" – tette hozzá Ülkei. A parkoló-övezetben lakók esetével kapcsolatban azt közölte, hogy egyelőre mindenkinek egységesen kell fizetnie az óránkénti egy lejt, de a tanácsosok valószínűleg arról is döntést hoznak, hogy a például azok a Bethlen Gábor vagy Tábor utcai lakók, akiknek nincs lehetőségük az udvarukon tartani az autójukat, milyen módon parkolhatnak majd lakhelyük mellett.

Ami a kerékbilincselést illeti, a hatvannapos bevezető, türelmi időből egyelőre két hét telt el – jelenleg ott tart a témában a polgármesteri hivatal, hogy összeállította a pályázathoz szükséges, ún. tenderfüzetet, s hamarosan pályázatot hirdet. A kerékbilincselés bevezetése majd azt is jelenti, hogy a tilosban parkoló autókra is felkerülhet a szerkezet – a mostani időszakban a városháza által megbízott parkoló felügyelők csak a parkoló övezetben levő autókat ellenőrzik és 9 lej befizetésére utasító büntetőcédulát helyeznek a szélvédőkre.

Remélhetőleg a fizetéses parkolás következő szakaszának kezdetére az útfestés, illetve a parkolók vonalazása is megtörténik már.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szattilasz
2011-03-16 19:06:08
Egyáltalán nem egyértelmű, hogy hogy kell használni ezeket. 4 gomb van rajta, elég amatőr jelzésekkel. Nem csoda, hogy az emberek csodálkoznak.. Én is meg kellett gondolkozzak, miután beraktam a pénzt, hogy miért nem adja a jegyet, vagy mit nyomjak meg....
avatar
csabika111
2011-03-16 23:21:48
ezt a fizeteses parkolast is ki talatak a nagy dumaval hogy _ hejeket szabaditunk fel vele_ most jonek aval hogy ki talajak a berletet es igy nem lesz sok szabad parkolo a vegeredmeny az hogy fizetunk!!! olyan hejekre raktak parkolo automatakat ahol nincs kialakitot parkolo hanem felig a jardan kel parkolni :(
avatar
Isty
2011-03-17 16:13:18
Szerintem jo ez a parkolasos rendszer..nyugodtan lehet most parkolni, van hely rengeteg, szebb is a varos tole.
Azt tenyleg nem ertem miert kell gombot megnyomni amikor ugysem kell valasszak semmit, de ez aprosag...
avatar
blazsek
2011-03-17 16:29:49
Tényleg jobban lehet most közlekedni a városban. És ha csak ügyeket intézni méssz be autóval, az 1 lej megfizethető. Csak van egy bökkenő: a városháza alkalmazottainak nem fűződik konkrét érdeke a büntető cédula kiállításához, mint majd fog a koncessziót megnyerő cégnek. Ezért a nagyobb autókra (a saját testi épségük megőrzése érdekében) nem mernek büntető cédulát tenni. Meg lehet nézni, hogy a fekete Audikra és terepjárókra nemigen tesznek büntetőt, pedig azok szabályosan a parkolóban állnak, naphosszat, jegy nélkül. Remélem bérletet majd csak az ottlakóknak adnak, a bolttulajdonosoknak, alkalmazottaknak nem, mert akkor nem csináltunk semmit (hacsak nem lesz 2 féle bérlet, 2 féle árral, hogy a bolt tulajdonosnak ne érje meg megvenni, hanem vigye el az autóját, mint most.Hiszen neki is érdeke, hogy a boltja előtt meg lehessen állni) Isty, gombot azért kell nyomni, hogy a gép tudja, befejezted a pénz bedobálását és kéred a jegyet...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."