Itthon » Közélet

Hogyan parkoltam Udvarhelyen?

Egy udvarhelyi lakos - örülve a parkolási bérletek bevezetésének - ki is használta az új lehetőséget, ám nem minden úgy alakult, ahogy azt tervezte. Olvasói levél.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. április 07., 13:02
7 hozzászólás. 

Április elsejétől különböző típusú és árú bérleteket lehet vásárolni Székelyudvarhelyen. Nem teljesen zökkenőmentesen, de el lehet intézni. Az egész procedúra a bérlet kiválasztásával kezdődik, s ha ez megvan, akkor az autó forgalmijával és egy személyi másolattal elindulhatunk a polgármesteri hivatalhoz, ami már fizetős zónába esik, tehát minimum egy lejnyit parkolunk.

A hivatal portájánál álló kedves fiatalember azonnal útba igazít, 12-es iroda. Bemegyek, nincs senki. Jön a szomszéd irodából egy másik hivatalnok, aki elmondja, hogy van egy nyomtatvány, amit ki kell tölteni, aztán irány a pénztár, ahol befizetem a bérlet árát. A forgalmiról, a személyi igazolványról valamint a bérletes nyugtáról másolat kell, amit természetesen nem tudnak elkészíteni helyben. Egy közeli papírárusnál nyolcvan baniért azt is el lehet intézni gyorsan. Boldogan sietek vissza a 12-esbe, azt hittem, hogy most már aztán tényleg pikk-pakk.

Kopogok. Bent eközben visszaértek a hölgyek az irodába, kérnek, foglaljak helyet, amíg a szintén parkolási bérletre várót kiszolgálják. Nem szándékozok annyit maradni, gondoltam, inkább álldogáltam. Másodszori felkérésnek már eleget tettem. Szerencsére egy percnél tovább nem kellett várnom. Kiderült, hogy a 42/2011-es számú Önkormányzati határozat első cikkelyének harmadik bekezdése szerint, csak az jogosult Székelyudvarhelyen bérletvásárlásra, aki napirenden van a helyi adóival, és itt jön az első kanyarfúrás, nem csak az autóadó, hanem mindenféle helyi adó be kell legyen fizetve.

Kacagva kérdeztem a hivatalnokokat, hogy mégis mi köze a lakásadómnak a parkolási bérlethez, de hát ők csak a munkájukat végzik. Igaz. Kinyomtatják az említett határozatot, és mutatják, hogy nekik ezt írja elő, akkor ezt kell tenni. Ugyanebben a határozatban írja: a nyugdíjasoknak ötven százalék kedvezmény jár a bérletek árából. Szerencsémre becsületes adófizetők vagyunk, így hát megkapom a matricám. Érvényes április elsejétől június 30-ig.

Ez picit furcsa, hogy így utólagosan kapok érvényességet az elmúlt napokra, rögtön két kérdés is feltevődik, hogy akkor a pénteki parkolási díjat kétszer fizettem, egyszer az automatából és egyszer bérletben? A másik kérdésemet a hivatalnokoknak is feltettem. Mi a helyzet akkor, ha mondjuk, április másodikán megbüntetnek parkolásért, harmadikán viszont bérletet kapok, ami viszont már elsejétől érvényes? Mosolyogva válaszolja az egyik hölgy, kevés a személyzet, csak így lehetett megoldani sajnos, hogy periódusokra adják a bérletet. Nem mondta ki hangosan, de egyértelmű, hogy ebben az esetben is ki kell fizetni a büntetés ellenértékét.

Ha most azt hinnénk, hogy az ügy innentől tisztázva, és nyugodtan parkolhatunk bárhol, hát akkor jó nagyot tévednénk. A nap további részében a Kossuth utcában parkoltam az autómmal, azzal a szívem-lelkem eltöltő jó érzéssel, hogy most nem kell többet idegeskednem, hogy időben visszaérek-e a parkoló-cédulám lejárta előtt. Hiába volt a június végéig érvényes matrica felragasztva a szélvédőre, a Ténymegállapítási jegyzőkönyv oda volt biggyesztve az ablakra, merthogy az említett utca fizetéses parkolójában tartózkodtam, nem fizetve ki a megállapított díjat, és ezzel megszegtem a Tanácshatározat előírásait, mely kihágásért a büntetés érteke 9 lej.

Csak azt nem tudom, hogy holnaptól mit rajzoljak még a szélvédőmre, hogy a bérletem matricáját is vegyék figyelembe, ne csak a parkoló-automata bizonylatát.

Lőrinczi Katka


7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mekkmester
2011-04-07 15:37:15
vicces ez a városvezetés....
Kíváncsi lettem volna a sztori végére. Azt a 9 lejt gondolom nem fizette ki a cikkíró, mivelhogy van bérlet. Nademost, ha utólag lehet igazolni a bérlet meglétét, akkor tulajdonképpen miért ne lehetne kibújni a harmadikán kapott bérlettel a másodikai büntetés alól?
'Minden kezdet nehéz'- tartja a mondás, apróbb botladozások természetesek, de azért vannak itt szarvas marhaságok is...
Mi köze a lakásadómnak a parkolási díjhoz?
Ha kevés a személyzet, miben ad segítséget az, hogy periódusokra adnak bérletet? Nem rosszabb, ha hónap elején egyszerre akar 200 ember bérletet vásárolni, mint az, ha a hónap folyamán -remélhetőleg így sorbanállás nélkül- megy oda az a 200 ember?
avatar
colstokk
2011-04-07 17:43:03
Most kezdődik a most kezdődik...Lesz még ebből sok-sok-sok probléma.Lásd Budapest.
avatar
ledocs1
2011-04-07 19:26:28
Kedves barátaim, itt nagyon nagy problémák lesznek. Ezek a parkoló őrök olyan komolyan végzik munkájukat, hogy már a rendőrségre sincs szükség hiszen helyettük is büntetnek, ha tilosban parkolsz. Kétségbe ne merd vonni tevékenységüket, mert lehetséges, hogy pimaszságodért pofonnal jutalmaznak. Jó ez a cikk és szerintem még egy páran tudnának hasonló élményeket írni. :D
avatar
hahaha
2011-04-07 20:34:31
Ha mar a rendorok nem tudjak elvegezni rendesen a munkajukat, legalabb a parkoloorok bekemenyitenek :D:D :pinch:
avatar
bbalintl
2011-04-09 09:56:09
Tudtommal a médiába közölték, hogy csak hónap eleétől, hónap végéig érvényes a bérlet, a bérlet megjelenésével egyidőben. Legalábbis Én személy szerint hallottam. Amúgy meg ez az adóval való összekötés jó dolog szerintem, mert így ösztönöz a rendes adófizetésre, olyanokat is akik esetleg nem fizetnék azt be. Ahhoz meg, hogy a bérlet ellenére megbüntették, nincs mit hozzáfüznöm, maximum annyit, hogy ez esetben nem a médiának, hanem az illetékeseknek kellett volna levelet írnia. Amúgy meg ez a rendszer még új udvarhelyen, ki kell alakulnia ennek is, ahhoz meg idő kell, részünkről meg türelem, és pozitív hozzáállás, segíteni kell ezt a dolgot, és nem ellene lenni!
avatar
taylor
2011-04-09 13:13:02
1. Az hogy kozoltek a mediaban az meg nem azt jelenti hogy jo is a rendszer.
2. Az hogy osszekotik az adoval egy jo dolog de ugy kellene megnyilvanuljon hogy ne legyen plussz teher a rendesen fizetoknek (menj el - gyere vissza)
3. Az hogy berlete ellenere megbuntettek nem szabadna eloforduljon, ha mar elofordult nem a sofor kellene levelet irjon, hanem aki hibazott.
4. Hogyha a rendszer nincs kialakulva akkor meg miert vezetik be?
....
5. 16.40-kor 1 lejert veszel 1 oras jegyet 20 percig ervenyes? IGEN
6. Az eves parkolasi berlet duplaja mint Csikszeredaban, itt tobb penzuk van az embereknek? NEM
7. Majd jon a mas tulajdonat bilincselos rendszer ami akarcsak Szeredaban elvesztett perek sorozatat fogja okozni, kozpenzen.

Es a sort lehetne folytatni....

De amugy jo a rendszer :)
avatar
gazsi
2011-04-10 07:53:24
Én ezt nem értem. Ha valaki május 15-én dönti el, hogy negyedéves bérletet vált, akkor választhat: kap egy április 1-től érvényes bérletet, ami már csak 6 hétig érvényes, vagy július 1-től kéri, igy vár még 6 hetet, hogy használhassa? Ha tényleg igy van akkor ez egy idióta hivatal.
És amikortól majd le is bilincselik, akkor a 9 lejes büntetés helyett kap egy kerékbilincset. Vagy esetleg elviszik az autóját, mert a rendőr helyett intézkedő parkolóőr nem vette észre a parkoló matricát.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."