Itthon » Közélet

Homoródszentmárton: régészeti feltárás a templomvárnál

Régészeti kutatást végeznek már negyedik hete a homoródszentmártoni templomvárnál: habár az eső hátráltatja őket, a régészek alapos kutatómunkát folytatnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/asatas_szentmarton0306
Itthon_Kozelet/asatas_szentmarton0306
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. június 03., 14:34
0 hozzászólás. 

A Haáz Rezső Múzeum régészei, Sófalvi András és Nyárádi Zsolt a Szülőföld Alap és Hargita Megye önkormányzatának jóvoltából végzik néhány hete a szentmártoni templomvár falainak, egykori épületeinek, védőbástyáinak feltárását.

Itthon_Kozelet/asatas_szentmarton0306

A templomvárról már előzetesen is viszonylag sokat tudtak a régészek: a kőből rakott falakon belül van az 1888-89-ben épült mostani templom, s ez alatt (alapfalaira körülbelül merőlegesen fekve) található a régi templomrom - ezt egyébként egy 16. századi térkép is várfallal jelöli, a 19. században Huszka József le is rajzolta. A most is álló, jellegzetes kaputorony nem egyszerre épült az új templommal, gótikus építése legkésőbb a 15-16. század fordulóján befejeződött – közölte Sófalvi.

1613-ban, Bethlen Gábor idejében több portyázó török és tatár csapat is járt ezen a vidéken, s ekkor (1613 és 1636) között erősítették meg az építményt, többek között hat külső védőtorony is felépült. Abban az időben impozáns látvány lehetett a magaslaton álló, külső tornyos, lőrésekkel ellátott templomvár: mögötte látszik az a magaslat, ahol a 17. században a bágyi vár is felépült.

Itthon_Kozelet/asatas_szentmarton0306

1690-ben Thököly Imre csapatainak átvonulásakor még használatban volt az erődítmény, valószínűleg eddig temetkeztek a várfalakon belül. Homoródszentmárton akkor is nagy településnek számított a Nagy-Homoród mentén, írásos feljegyzések vannak arról, hogy a környező kisebb falvak (Keményfalva, Gyepes, Abásfalva, Kénos, Lókod) lakosságával együtt építették a szentmártoniak a templomvárat.

Sófalvi a helyszínen megmutatta, hogy az egyik szelvényben pontosan az egyik védőtorony maradványai, falai látszanak: a 4 méter széles, 4 méter hosszú építmény többszintes volt. A kaputorony tövében is nyitottak egy kutatóárkot – itt a feltételezések szerint más épületek állhattak, hiszen a régészek két belső kőépület nyomait fedezték fel, ezeket valószínűleg 1888-ban bontották le a régi templommal együtt. Egy másik szelvényben (a várfal mellett) már temetkezéseket tár fel Nyárádi Zsolt – középkori sírok, amelyek fölé épült a 17. században egy belső épület.

Itthon_Kozelet/asatas_szentmarton0306

A feltárást jövő héten abbahagyják, de ősszel folytatni fogják: Sófalvi azt is közölte, hogy a falak konzerválását is tervezik, illetve részben rekonstruálják is, így néhány éven belül a vártemplom egy része eredeti, középkori látványt fog nyújtani az odalátogatóknak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."