Itthon » Közélet

Udvarhelyiek is ellovagolnak a Nyeregszemlére

Az első Lovas Hagyományőrző Találkozó és Ismeretszerző Fesztivált, a Nyeregszemlét július közepén tartják Ópusztaszeren. Székelyudvarhelyről és Csíkszeredából hatan odalovagolnának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Nyeregszemle
Nyeregszemle
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. június 08., 13:00
0 hozzászólás. 


A Nyeregszemle egy kifejezetten a lovashagyományokra épülő háromnapos rendezvény, melyet hagyományteremtő szándékkal 2011. július 15-16-17-én első alkalommal rendeznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban (www.nyeregszemle.hu). A találkozó célja bemutatni a ló és az ember harmonikus kapcsolatát, közel hozni a lovakat, mint a magyarság történetének fontos szereplőjét az emberhez, illetve a lókedvelő laikusokhoz. A három napos programsorozat gerincét egy, az újkori európai lovas fesztiválok történetében viszonylag egyedülálló keleties mozzanat alkotja: a Nyeregszemlére a lovasok sokasága lóháton vagy fogaton érkezik a Kárpát-medence különböző tájairól.

Lesz seregszemle és ünnepség az Árpád-emlékműnél, illetve az ökumenikus lovas istentisztelet is, mely végén magyarországi pálos szerzetesek és határon túli református lelkészek közösen megáldják a messze-földről összesereglett lovasokat és hű hátasaikat.

NyeregszemleHárom székelyudvarhelyi (Demény Elemér, Nagy Vanda és Nagy Dániel) és három csíkszeredai (Lutz Levente, Benedek Ákos és Keresztes Mátyás) lóháton vágnak neki az útnak: terveik szerint a csíkiak június 25-én indulnának Csíkcsicsóból, az udvarhelyiek pedig június 27-én csatlakoznának hozzájuk Kecsetben. A lovas zarándoklat útvonala (a települések nevei az útirányt jelzik, nem feltétlenül ott szállnak meg a lovasok, zárójelben a román név és a megye): Holdvilág (Hoghilag, SB) - Erzsébetváros (Dumbraveni, MS) - Zsidve (Jidvei, AB) - Magyarlapád (Lopadea Noua, AB) - Nagyenyed (Aiud, AB) - Mogos (Mogoş, AB) - Verespatak (Roşia Montana, AB) - Abrudbánya (Abrud, AB) - Kishalmágy (Halmagel, AR) - Honctő (Gurahont, AR) - Feltót (Taut, AR) - Pankota (Pancota, AR) - Mácsa (Macae, AR) - Lökösháza - Mezőkovácsháza - Tótkomlós - Hódmezővásárhely - Ópusztaszer.

Az udvarhelyi Demény Elemér honlapunknak elmondta, hogy a nyeregszemlére székely zászlót visznek, lovas zarándoklatuk pedig arról szól, hogy ez a székely lovas képviseli a székelyeket a rendezvényen. A zarándoklattal szeretnének tisztelegni apáik és nagyapáik előtt, akik vérüket adták ezért a földért, ugyanakkor tisztelegni és megemlékezni szeretnének a ló és a székely ember között kialakult szoros kapcsolatról. Napi 40-50 kilométert terveznek megtenni, lesz kísérőautó, ami a felszerelés nagy részét szállítja. Előre tervezett szálláshelyeik nincsenek, ott alszanak sátorban, ahol rájuk esteledik.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."